Новият план на Paypal може да промени добива на Bitcoin: Отидете на зелено сега!

Появата на мрежата Bitcoin предизвика сериозна загриженост относно последиците за околната среда от практиките за добив, по-специално въглеродните емисии, произтичащи от енергоемкия процес на доказване на работа (PoW).

За да отговори на тези екологични опасения, Blockchain Research Group на Paypal изрази спешна необходимост от действия и си сътрудничи с Energy Web и DMG Blockchain Solutions за създаване на система, която стимулира миньорите да приемат зелени енергийни източници. Тази инициатива има за цел да насочи индустрията към използването на по-устойчиви енергийни варианти, като направи процеса на зелен добив икономически изгоден.

Авторите на неотдавнашен документ от тази група са очертали решение, насочено към насърчаване на миньорите да преминат към нисковъглеродни енергийни източници. Предложената от тях система автономно възнаграждава миньорите с биткойни за доказано използване на значително количество възобновяема енергия в техните операции, като по този начин премахва необходимостта от доверие в трета страна за разпределяне на тези награди.

Система за възнаграждаване на екологосъобразни миньори на биткойни.

В този модел миньорите, които успешно демонстрират използването на проверени нисковъглеродни енергийни решения, се наричат „зелени миньори“ и получават награди в биткойни (BTC). Тези стимули се разпределят чрез новаторска криптоикономическа структура, която включва адрес за изплащане с много подписи (multi-sig).

Тази структура преференциално насочва транзакциите към „зелените“ миньори, които след това могат да получат своите възнаграждения, като обработват тези транзакции. Изследователите са оптимистично настроени, че тази стратегия не само ще насърчи по-чистите техники за добив, но и ще насочи по-голям обем транзакции към тези екологични миньори, като по този начин ще повиши цялостната устойчивост на индустрията.

Протоколът за екологичен добив обединява няколко сложни технически елемента. Той използва платформата за валидиране на Energy Web за точна идентификация на зелените миньори и използва публични ключове, свързани с използването на зелена енергия, за да улесни правилното управление и разпределяне на стимулите.

Това гарантира, че само тези миньори, които отговарят на критериите за зелена енергия, могат да претендират за възнаграждения. Освен това системата излъчва трансакции с по-ниски такси, за да възпре незелените миньори да се занимават с тях, като по този начин насочва стимулите конкретно към зелените миньори.

„Когато зеленият миньор получи транзакция в мемпула, той я идентифицира като зелена транзакция въз основа на адреса за изплащане с няколко знака“, се казва подробно в статията. „Миньорът ще трябва да включи транзакцията, докато сглобява блок, и да включи допълнителна транзакция за изкупуване в рамките на същия блок, за да консумира UTXO, който е заключил биткойни в адреса за изплащане.“

Групата за изследване на блокчейн на Paypal добавя: „В момента в България се извършва проучване на блокчейн:

“Тази допълнителна транзакция ще има адрес на получателя, принадлежащ на зеления миньор. В резултат на това само зеленият миньор, който включва зелената транзакция, транзакцията за обратно изкупуване и успешно добива следващия блок, е сигурен, че ще получи биткойн възнаграждението“.

Като използват блокчейн технологията и криптоикономическите стимули, поддръжниците на тази инициатива са решени да катализират преминаването към възобновяеми енергийни източници в минната индустрия. Въпреки това, реалното приложение и ефективността на тези предложения предстои да се видят, тъй като концепциите, обсъдени в изследователския документ на този лидер в областта на платежните технологии, са все още теоретични и очакват практическо потвърждение в реалната минна среда.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии