Какво е DAO и как работи?

⚡️ Как DAO печели пари?

Каква е функцията на DAO и как те печелят пари? Организацията, която създава DAO, обикновено получава дивиденти от направените от нея инвестиции. Физическите лица, които създават DAO, също могат да извлекат финансова полза, като убеждават другите да инвестират в тях като физически лица въз основа на тяхната бизнес концепция.

⚡️ Как работи касата на DAO?

DAO може да притежава значителна сума пари, за да постигне целите си. Членовете на DAO често притежават токени, които могат да използват, за да гласуват (често известни като токени за управление). Потребителите могат да предложат, например, разходи за хазната или ново споразумение за партньорство, а собствениците на токени за управление могат да гласуват .

⚡️ Uniswap DAO ли е?

Бързият отговор е: все още не. Засега Uniswap остава набор от протоколи и интелигентни договори, но не е създадена в децентрализирана автономна организация (DAO). Но не се страхувайте! Екипът на Uniswap активно търси методи, с които да вдъхнови притежателите на токени да участват в управленските решения, като им предостави стимули.

⚡️ Дали Етериум е DAO токен?

Автономна, децентрализирана организация – или DAO – е програмна единица, която работи в блокчейна на Ethereum и се управлява чрез интелигентни договори. С този процес организациите могат ефективно да управляват операциите си с малък или никакъв човешки надзор.

Какво е dao

Цената на токена dao, или „децентрализирана автономна организация“, е прозрачна и работи без централизиран орган. Интелигентните договори установяват правилата, които управляват действията в рамките на организацията, които могат да бъдат прегледани от всеки по всяко време.

DAO се управлява изцяло от своите членове, които гласуват по въпроси като технологични подобрения и бюджетиране.

Как работи блокчейнът на ДАО в криптовалутата?
Какво е DAO и как работи?

Накратко, членовете на общността предлагат идеи за бъдещето на протокола и гласуват за всяка от тях. Ако дадено предложение получи достатъчно гласове, то ще бъде прието и въведено в действие, като се спазват разпоредбите на интелигентния договор.

В рамките на тази структура традиционните йерархични структури, характерни за големите предприятия, отстъпват място на сътрудничеството в общността. На всяко ниво отделен член на дао-жетона отговаря за протокола.

Разположението на стимулите в тази структура също е част от красотата. Тоест в интерес на човека е да гласува честно и да одобрява само онези идеи, които обслужват интересите на протокола.

Етериум ли е DAO?
Как DAO печели пари?

Стойността на вашите токени ще се увеличава, когато повече хора използват системата, защото надеждната процедура създава доверие и здравословен растеж. Ползата е не само за протокола, но и за всички участници, които преживяват по-голям успех.

Съдържание

Как функционира DAO?

DAO е децентрализирана автономна организация, която се създава от основен екип от членове на общността чрез използването на интелигентни договори. Тези интелигентни договори определят основната рамка, по която DAO трябва да функционира. Те са много видими, проверими и публично одитируеми, така че всеки потенциален член може напълно да разбере как трябва да функционира протоколът на всяка стъпка.

Какво представлява токенът dao?
Дали Биткойн е DAO?

След като тези правила бъдат официално записани в блокчейна, следващата стъпка е свързана с финансирането: DAO трябва да разбере как да получава финансиране и как да предоставя управление. Обикновено това се постига чрез емитиране на токени, при което протоколът продава токени, за да набере средства и да напълни хазната на DAO. В замяна на своите фиати притежателите на токени получават определени права на глас, които обикновено са пропорционални на притежаваните от тях дялове.

След приключване на финансирането DAO е готова за внедряване. В този момент, след като кодът бъде пуснат в производство, той вече не може да бъде променян по никакъв друг начин, освен с консенсус, постигнат чрез гласуване от членовете. Това означава, че никой специален орган не може да променя правилата на DAO; решението зависи изцяло от общността на притежателите на токени.

Какъв е примерът за DAO?
Как се инвестира в токени dao?

В замяна на фиат притежателите на токени имат право да гласуват за предложения, които са в тяхна полза. DAO се стартира след приключване на финансирането.

В този момент, след като кодът вече се използва, той може да бъде променян само чрез консенсус между участниците като мнозинство. Това означава, че никоя специална организация не може да променя правилата на DAO; това зависи изцяло от общността на притежателите на токени.

Кои платформи за социални медии са достъпни в Австралия?

След като откриете проект, който ви интересува, има много начини да се включите веднага. От решаващо значение е обаче да разберете, че не всяка DAO има една и съща цел; затова първата ви стъпка трябва да бъде да определите основната цел на всяка DAO.

 Как се прави цена на дао токена в Етериум?
Къде мога да купя криптовалута DAO?

За тези от вас, които не знаят, DAO е децентрализирана автономна организация. Това означава, че тя се управлява от своите членове, които гласуват за важни решения, а не от централен орган.

Този тип организация става все по-популярен в света на криптовалутите, тъй като позволява по-директна комуникация между клиентите и тези, които ще изпълняват конкретни задачи.

Клиентите могат да използват системата за възнаграждения на DAO, за да плащат лихви на хора на свободна практика и физически лица.

Къде мога да си купя криптовалута dao?
Какво мога да направя с DAO?

При други DAO акцентът е върху обединяването и разпределянето на средствата, а не върху техническото управление на протокола.

SharkDAO е фонд, който позволява на отделните притежатели на токени да обединят парите си, за да могат да купуват редки НФТ заедно. Това дава възможност на обикновените хора да се включат в НФТ и дигиталното изкуство, които може да са твърде скъпи, за да ги купят сами.

Криптовалутата DAO е създадена с оглед на прозрачността. Всички оферти и техните детайли са лесно достъпни, историята на гласуването е непрекъсната и можете дори да проверите поведението на отделните притежатели на токени.DAO често насърчават общността да генерира творчески идеи чрез финансирани с безвъзмездни средства проекти, а хората с предприемачески дух могат свободно да предлагат своя принос.

Откога съществува DAO?
Дали Uniswap е дао криптовалута?

Изцяло от вас зависи колко активно или пасивно ще участвате в DAO. Можете да обменяте администраторски токени, да коментирате доноси в Snapshot, да се присъединявате към DAO в Discord и да изпълнявате задачи с цел финансова печалба – възможностите са безкрайни! Увеличете максимално потенциалните си ползи, като персонализирате нивото си на участие; може би говорете на конференции за интересни инвестиции, направени в някоя избрана DAO? Поемете контрола и го накарайте да работи за вас – ето какво представлява светът на децентрализираните автономни организации!

Кога са създадени DAO от първо поколение?

Slock.it, германски иноватор, работещ с блокчейн технологията Ethereum, революционизира начина, по който хората могат да наемат, продават и споделят активи по сигурен начин без участието на трети страни чрез своята платформа, известна като „The DAO“.

В началото на 2016 г. Slock. Реши да набере капитал и в резултат на това през април същата година представи DAO – подобно на Kickstarter или GoFundMe, но с една основна разлика: инвеститорите/членовете имаха активна роля в решенията на компанията, когато дойде време да харчат средствата, набрани от криптовалутата dao.

Колко струва да се управлява DAO?
Дали DAO е DApp?

Кога са създадени първите децентрализирани автономни организации? Слок. It, германска компания, създадена на базата на блокчейна Ethereum, беше в челните редици на това революционно движение. Тяхната мисия беше да свържат дейностите в реалния свят с тези в блокчейна, така че потребителите да могат да отдават под наем, да продават или да споделят собственост без участието на трети страни.

Кристоф Йенч – основател на Slock.It – спомена през 2018 г., че намерението им за стартиране на The DAO в началото на 2016 г. е било просто да набират средства и да стимулират растежа чрез инвестиции по същия начин, както го правят Kickstarter и GoFundMe; по този начин отбелязват важен етап в цифровата история!

Какво е децентрализирана автономна организация
Вярно ли е, че всяка DAO е продължение на първоначалната DAO?

През 2016 г. Slock.it създаде първото поколение децентрализирани автономни организации (Decentralize Autonomous Organizations – DAO), за да предостави платформа, сравнима с Kickstarter и GoFundMe, в която инвеститорите/членовете имат влияние върху начина на използване на набраните средства. За съжаление, се стигна до трагедия, когато през юни същата година DAO преживя хакерска атака, довела до загуби на стойност около 50 млн. долара.

Вярно ли е, че всяка DAO е продължение на първоначалната DAO?

Терминът „DAO“ се превърна в нещо повече от име, тъй като вече е широко разпространен сред много предприятия, блокчейн и криптовалутни ентусиасти и служи като обяснителна абревиатура.

Какво представляват DAO и как функционират?
Какво е децентрализирана автономна организация или DAO?

Вярно ли е, че има само една DAO?

„DAO“ далеч не е единична единица, а означава децентрализирана автономна организация и всъщност е събирателен термин, който обхваща множество видове организации, създадени в блокчейн пространството. Примерите включват децентрализирани автономни борси (DAX), децентрализирани автономни корпорации (DAC) и децентрализирани автономни инвестиционни фондове (DAIF). Всички тези DAO имат различни цели, вариращи от предоставяне на услуги до улесняване на инвестициите и трансакциите. Заобикаляйки традиционните централизирани структури на властта, тези революционни технологии поставят началото на нова ера на безпрецедентна автономия!

Как работят монетите в DAO?
Кой контролира DAO?

Според Аманда Касат, главен изпълнителен директор и съосновател на Serotonin, маркетингова агенция, базирана на web3, възможността за създаване на общност е друго предимство на DAO и web3. DAO са „силен механизъм за обединяване на категориите потребител или купувач, компания или екип и инвеститор в една група, която е съгласувана и е част от общност, която се вълнува от едно и също нещо“, казва Касат.

Има обаче и някои недостатъци.

Друг недостатък е, че те могат лесно да бъдат хакнати. DAO може лесно да бъде инфилтрирана и превзета от злонамерен участник, ако не е адекватно защитена.

Какъв е примерът за DAO?
Как DAO печели пари?

Недостатъци на виртуалните AVA

Въпреки многото си предимства децентрализираните автономни организации (ДАО) не са пощадени от критики. Съществуват множество въпроси, свързани със законността, сигурността и структурата, които ще трябва да бъдат решени, преди да може да достигне пълния си потенциал. Въпреки това технологията е все още млада и тези проблеми могат скоро да бъдат разрешени, тъй като в областта се провеждат повече изследвания.

Harvard Business Review и MIT Technology Review са единодушни, че повечето хора няма да могат да се справят с отговорностите на DAO. Последното, което публикува позицията си през 2016 г., никога не е преразглеждало мнението си за тази технология – дори и след като в резултат на това се случи прословутият хак на DAO. Следователно не е препоръчително решаващият фискален избор някога да бъде поставен в ръцете на много хора.

Какво е управлението на DAO?
Има ли някой DAO?

DAO могат да обхващат множество държави, което ги прави неподвластни на никакви правни протоколи. Ако възникнат някакви проблеми, те ще наложат на участниците в организацията да водят сложни съдебни дела, включващи няколко юрисдикционни закона.

През 2017 г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) публикува доклад, в който се разкрива, че децентрализирани автономни организации (DAO) са разпространявали незаконно токени без разрешение чрез блокчейн на Ethereum, като в този процес са нарушавали различни раздели на американското законодателство за ценните книжа.

Примери за DAO можете да намерите тук

През последните няколко години популярността на децентрализираните автономни организации (DAO) нарасна и те вече са важна част от много блокчейн инициативи. Децентрализираното финансово пространство (DeFi) е един пример за платформа, която използва DAOs, за да позволи на приложенията да работят независимо.

За други мрежата на Bitcoin ( BTC ) е предшественик на DAO. Мрежата се разраства благодарение на съгласието на общността, въпреки че повечето членове на мрежата никога не са се срещали помежду си. В нея също така липсва каквато и да е структурирана управленска структура, а вместо това се разчита на миньорите и възлите, които показват подкрепа.

Какво прави една DAO успешна?
Как се инвестира в криптовалута DAO?

Въпреки че повечето хора днес вече не смятат Bitcoin за DAO. Dash може да се определи като първата легитимна DAO със система за управление, която позволява на заинтересованите страни да гласуват за използването на нейните средства в хазната, след като вземат предвид всички съответни насоки.

Постепенно правомощията за управление на проекта се прехвърлят от DAO. Притежателите на токени обаче все още могат да участват в избори за лидери и дори да предлагат нови участници или да гласуват дали да ликвидират своите стак-монети с добавено обезпечение. Участвайки в тези дейности, те имат думата за това какво се случва с техните инвестиции – като се уверяват, че гласът им не се губи сред технологичния напредък

Миналата година протоколът за отпускане на заеми Defi направи революция в света на криптовалутите, като пусна своя токен за управление заедно с процеса на добив на ликвидност. Като се ангажираха с този протокол, потребителите получаваха токени като награди – идея, която оттогава насам е възпроизвеждана и подобрявана в рамките на множество други проекти за криптовалути.

Плюсове и минуси на DAO
Как популяризирате DAO?

Не че DAO са лоши по своята същност, но ако не се управляват добре, те могат да бъдат доста ресурсоемки. А както всички знаем, в света на блокчейн ресурсите често са в недостиг. И така, какво е решението?

DAO, като интернет-базирани субекти, могат напълно да променят корпоративното управление. С узряването на концепцията и стесняването на правната сива зона, в която действат, все повече организации могат да използват модела на DAO за управление на някои от своите дейности.

Какво ще означават технологиите на DAO за медийната и маркетинговата индустрия?
Плюсове и минуси на DAO

Плюсове и минуси на DAO

Децентрализираните автономни организации (ДАО) имат предимства и недостатъци, някои от които са следните

PROS

  • ✔️ DAO улесняват сътрудничеството в световен мащаб, като обединяват хората, за да действат като едно цяло.
  • ✔️ DAO се фокусират върху осигуряването на минимална централизация, която винаги включва участието на различни хора в разработването на стратегии и провеждането на операции.
  • ✔️ Тъй като гласовете на DAO са публично видими в блокчейна, заинтересованите страни и притежателите на токени обикновено са по-отговорни за поведението си при гласуване. Това води до по-добре обмислени решения като цяло от страна на DAO.
  • ✔️ DAO обикновено се захранват от цели. Хора с общи цели се обединяват, за да купят токените на DAO. Това дава на членовете на DAO по-голям контрол, тъй като те получават възможност да работят с други хора, които споделят техния начин на мислене.
Плюсове и минуси на DAO
Какво ще означават технологиите DAO за медийната и маркетинговата индустрия?

CONS

  • ❌ В сравнение с обичайната организация в заседателната зала вземането на решения в децентрализираните автономни организации е по-сложно поради липсата на един централен орган. Тъй като многобройните участници с право на глас трябва да преценяват по въпросите, това неизменно води до продължително обсъждане и по-бавен напредък.
  • ❌Като технологична и сравнително нова концепция, DAO има някои забележителни последици. Първо, не всеки човек разполага с необходимото техническо оборудване и опит, за да участва в използването ѝ. На второ място, ще трябва да се вложат допълнителни усилия за обучение на хората за гласуване, ако понастоящем те не са запознати с DAO.
  • ❌ Макар че DAO се смятат за предимство поради децентрализираната си структура, хората могат да открият, че продължителният процес на гласуване може да бъде малко неудобен.
  • ❌Ако използвате децентрализирани автономни организации, които не разполагат с подходящи мерки за сигурност, рискувате да се сблъскате с тежка експлоатация, която може да доведе до кражба на средства от хазната.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии