Хонконг стартира първите ETF-и за Bitcoin и Ether, за да доминира в криптовалутите

В понеделник Хонконг одобри редица заявления за борсово търгувани фондове (ETF) за спот биткойн и етер, като по този начин затвърди амбицията си да се превърне в ключов регионален център за криптовалути.

China Asset Management, известна китайска фирма за управление на активи, обяви, че нейното хонконгско подразделение е получило разрешение от Комисията за ценни книжа и фючърси на Хонконг да предоставя услуги за управление на активи на дребно, отнасящи се до спот ETF за криптовалути. Фирмата се подготвя да пусне спот ETF за биткойн и етер в партньорство с OSL и BOCI International. OSL заяви ролята си на встъпителен партньор за търговия с виртуални активи и подизпълнител на China Asset Management във връзка с тези предстоящи ETF-и.

Освен това Harvest Global Investments е получила принципно одобрение от SFC за своите два спот крипто ETF, според съобщението на компанията. Фирмата отбеляза, че тези ETF-и, които ще бъдат пуснати в сътрудничество с OSL, са предназначени за справяне с проблеми като високите маржин изисквания. OSL коментира сътрудничеството, като подчерта своята добре изградена инфраструктура, която ще осигури сигурна среда за търговия, която е от решаващо значение за операциите на ETF-ите, осигурявайки прецизно и надеждно управление на базовите активи.

Bosera Asset Management, също базирано в Хонконг дъщерно дружество на голям китайски мениджър на активи, заедно с HashKey Capital, информираха, че са получили условно одобрение от регулаторния орган да управляват съвместно два спот крипто ETF. Спецификата на това, което включва „условното одобрение“, не беше обяснена веднага от дуото.

Bosera и HashKey също така споделиха плановете си да инициират Bosera HashKey Bitcoin ETF и Bosera HashKey Ether ETF. Тези ETF-и имат за цел да предложат на инвеститорите възможността за пряко записване на акции с помощта на биткойн и етер. Те обаче все още не са публикували график за тези стартирания.

„Въвеждането на ETFs Virtual Asset Spot не само предоставя на инвеститорите нови възможности за разпределение на активите, но и укрепва статута на Хонконг като международен финансов център и център за виртуални активи“, се казва в изявление на Bosera.

За разлика от обширните ограничения върху търговията и добива на криптовалути в континенталната част на Китай, Хонконг напоследък възприема по-благосклонен подход към криптобизнеса. През юни 2023 г. регионът официално започна да прилага лицензионен режим за криптовалути, който позволява на лицензирани борси да предлагат услуги за търговия на дребно. Досега лицензи са били предоставени на две платформи – HashKey и OSL.

Етерни ETF-и

Адриан Уанг, главен изпълнителен директор на Metalpha, базирана в Азия фирма за управление на цифрови активи, сподели, че предстоящите спот ETF-и на етера вероятно ще се радват на значителен интерес.

„Мисля, че ETF може да бъде по-влиятелен и важен в сравнение с този на биткойна, тъй като инвеститорите имат възможности да получат експозиция на биткойна с акции, свързани с биткойна, като например минни компании, но засега няма акции, свързани с ETH“, каза Уанг.

Анджела Анг, бивш регулатор във Валутния орган на Сингапур, а сега старши съветник по политиките във фирмата за блокчейн разузнаване TRM Labs, добави: „Одобрението на спотовите ETF на Ether от Хонконг, което предшества подобно решение в САЩ, бележи важен етап в напредъка на Хонконг към превръщането му във водещ център за криптовалути. Като се имат предвид ограничените алтернативи за експозиция на Етериум, тези ETF-и на Етер може да привлекат значителен инвеститорски интерес.“

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии