Топ крипто

  БВП на Ел Салвадор ще нарасне 10 пъти до 2029 г. с помощта на Bitcoin и AI: Cathie Wood

  Икономиката на Ел Салвадор може да нарасне десетократно през следващите пет години, ако продължи да приема биткойн и изкуствен интелект под ръководството на президента Найиб Букеле, смята главният изпълнителен директор на ARK Invest Кати Ууд.

  „Решимостта на президента Букеле да превърне Ел Салвадор в оазис за общностите на биткойн и изкуствения интелект – две от най-големите икономически и технологични революции в историята – е причината да вярвам, че реалният БВП на страната може да нарасне 10 пъти през следващите пет години“, заяви Ууд в публикация в X на 28 май след срещата си с Букеле.

  Срещата между Ууд и Букеле беше съсредоточена върху интеграцията на биткойн в капиталовите пазари, напредъка на изкуствения интелект и данъчните политики.

  Макс Кийзър, съветник на Букеле по въпросите, свързани с Биткойн, заяви, че Ууд подробно е описал как Салвадор може да повиши своя БВП до 300 млрд. долара до 2029 г. Присъстваха също така защитникът на Биткойн Стейси Хербет, американският икономист Артър Лафер и научният сътрудник на ARK Invest Марк Сийл.

  БВП на Салвадор е 32,4 млрд. долара през 2022 г., което е с над 30% повече, откакто Букеле встъпи в длъжност през юни 2019 г., по данни на Световната банка. Достигането на 300 млрд. долара би изравнило БВП на Салвадор със страни като Румъния, Чешката република и Чили.

  От началото на председателството на Букеле Салвадор направи биткойн законно платежно средство, премахна данъците върху технологичните иновации и премахна данъка върху доходите за чуждестранни инвестиции и парични преводи. През април 2024 г. Google разшири дейността си в Салвадор със стратегическо партньорство на стойност 500 млн. долара.

  Салвадор държи в съкровищницата си 5 764 биткойна на стойност 396,2 млн. долара, което представлява 58,6% увеличение спрямо средната им покупна цена. Приемането на Биткойн сред местните жители обаче се сблъсква с предизвикателства.

  Населението, което е предимно технически неграмотно, липсата на правоприлагане от страна на търговците и проблемите с пускането на салвадорския портфейл Chivo през 2021 г. възпрепятстват напредъка, каза Джейми Робинсън, главен стратегически директор на The Bitcoin Hardware Store.

  През 2023 г. само 12% от местното население е използвало Биткойн поне веднъж за покупки, което е по-малко в сравнение с 2022 г., според проучване, проведено през януари от Централноамериканския университет „Хосе Симеон Каняс“.

  Робинсън отбеляза, че повишаването на цената на Биткойн в началото на 2023 г. е предизвикало нова вълна на приемане от страна на търговците, водена от компании като Walmart, Starbucks и Domino's.

  Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

  Свързани статии