BlackRock + елитът на Уолстрийт: новата ера на Bitcoin ETF!

На 5 април BlackRock, глобална компания за управление на активи, направи значителна актуализация на проспекта си за борсово търгуван фонд (ETF) за биткойн, като обяви включването на пет големи институции от Уолстрийт като нови оторизирани участници в начинанието.

Тези нови попълнения в списъка на участниците в ETF са ABN AMRO Clearing, Citadel Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs и UBS Securities. Тази актуализация беше направена официално чрез изменение на регистрационната декларация S-1 на BlackRock, подадена в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

Преди това в ETF участваха други известни финансови институции, включително JPMorgan Securities, Jane Street Capital, Macquarie Capital и Virtu Americas, което подчертава нарастващия интерес и разнообразие сред финансовите субекти, участващи в този иновативен финансов продукт.

Ролята на упълномощените участници в рамките на Bitcoin ETF е от първостепенно значение. Тези участници са снабдени с възможността както да създават, така и да изкупуват обратно акции на ETF. Този процес е неразделна част от оперативната динамика на ETF, като включва размяна на акции на ETF за кошница от ценни книжа, която отразява притежанията на ETF, или за пари в брой, като осигурява ликвидност и стабилност на пазара.

Ерик Балчунас, опитен анализатор в Bloomberg, тълкува включването на тези нови, значими играчи като показател за нарастващия им интерес към сектора на криптовалутите. То също така предполага новооткрито желание сред тези финансови гиганти да бъдат публично свързани с такива иновативни и потенциално доходоносни начинания.

В отговор на опасенията, свързани с манипулирането на пазара, SEC се застъпи за механизъм за създаване и обратно изкупуване на парични средства за Биткойн ETF. За разлика от традиционния модел с натурални активи, който включва директна работа с базовите активи от страна на пазарните участници, този касов подход има за цел да ограничи потенциалните манипулации на цените в рамките на деня.

Тази превантивна мярка, първоначално предложена от мениджъри на активи като Hashdex, оттогава е приета от други водещи мениджъри на активи, включително титани в индустрията като BlackRock, ARK Invest и Grayscale, в техните регулаторни документи.

Търговската активност на Биткойн ETF-ите отбеляза значителен ръст през март, като обемите на търговия достигнаха зашеметяващите 111 млрд. долара. Въпреки този скок обаче има признаци, че търсенето на този иновативен финансов продукт може би се стабилизира. Фондът iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock остава доминираща сила по отношение на обема на търговията и управляваните активи в това пространство.

Към 1 април активите на IBIT възлизат на 17,6 млрд. щатски долара, което е водещо пред конкуренти като Grayscale и Fidelity, според данни на BitMEX Research. Това развитие подчертава ключовата роля на BlackRock в оформянето на процъфтяващия пазар на Биткойн ETF-и.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии