Априлска изненада: Хонконг ще пусне първия в историята Bitcoin Spot ETF

Хонконг е на път да одобри първите в Азия спот фондове за търговия с биткойни (ETF) в рамките на този месец, като обявяването на първия набор от одобрения се очаква да стане следващата седмица. Това развитие на събитията се основава на сведения, предоставени от лица, запознати със ситуацията, предадени от световния новинарски гигант Ройтерс и известната китайска медия, qq.

Комисията за ценни книжа и фючърси на Хонконг (SFC), в стратегически ход, реши да ускори процеса на одобрение. Това решение позиционира Хонконг като ранен осиновител и лидер на разрастващия се пазар на Биткойн ETF в Азия. Напредъкът значително изпреварва очакванията на мнозина от бранша за пускането на пазара по-късно през календарната година.

Множество китайски финансови гиганти, включително хонконгските филиали на Harvest Fund и China Southern Fund, наскоро подадоха заявления за въвеждане на биткойн ETF. Тези спот биткойн ETF-и се отличават с това, че предлагат пряка експозиция към действителните ценови движения на биткойн, а не разчитат на деривати.

Източници, близки до въпроса, посочват, че SFC планира да представи първата си партида от одобрени спот ETF за биткойн до 15 април. След като бъдат одобрени, тези фондове ще поискат листване на Хонконгската фондова борса – процес, който се очаква да се развие в рамките на около 10 дни.

Този ускорен график за одобрение е доказателство за амбициозните усилия на Хонконг да засили привлекателността си като водещ световен финансов център. То също така засилва вече благоприятната за Биткойн среда в града – позиция, която допълнително се илюстрира от предоставянето на лиценз за търговия на дребно на борсата за криптовалути Hashkey миналата година.

Подтикът за проактивните мерки на Хонконг може да се отдаде отчасти на огромния успех, на който станаха свидетели спотовите биткойн ETF-и в САЩ, които събраха над 12 млрд. долара приток след одобрението им през януари тази година.
Ставайки първата азиатска юрисдикция, която одобрява спот биткойн ETF, Хонконг не само създава прецедент, но и потенциално катализира подобни инициативи на други пазари в региона.

Нарастващият интерес към достъпни инвестиционни продукти в биткойн сред широк спектър инвеститори – от институционални до такива на дребно – е несъмнен. Чрез стратегическо привеждане на регулаторната си рамка в съответствие с това нарастващо търсене, Хонконг твърдо се утвърждава като ключов център за търговия и инвестиции с биткойни в Азия, укрепвайки статута и влиянието си в глобалния финансов пейзаж.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии