Altseason Alert: Признаци за предстоящ скок на криптовалутите

Наскоро биткойнът достигна рекордно висока стойност от 73 750 USD, но след това спадна до 61 000 USD. Това започна разговори сред феновете на криптовалутите и експертите за възможното начало на „Altseason“.

Биткойн обикновено започва пазарните цикли с резки увеличения. Най-интересната активност обаче обикновено се случва, когато цената на Биткойн се стабилизира. Именно тогава други криптовалути, известни като алткойни, често започват да увеличават стойността си. Няколко фактора правят този модел по-забележим. Сред тях са по-широкото използване и поскъпване на алткойните поради децентрализираното финансиране (DeFi), по-добрата блокчейн технология и увеличеното използване на интелигентни договори.

Основни пазарни показатели, които трябва да се наблюдават

Пазарните експерти наблюдават няколко ключови признака, които биха могли да покажат предстоящо рали на алткойните.

Един от важните признаци е 20-дневната експоненциална плъзгаща се средна (EMA), която се фокусира върху последните промени в цените и помага за прогнозиране на ралитата. Ако EMA показва бичи тренд и общата пазарна капитализация на криптовалутите също показва подобни признаци, това може да означава, че ралито е близо.

Друг признак е стохастичният RSI – инструмент, който измерва представянето на индикатора за относителна сила (RSI) с течение на времето. Положителен знак в тази област предполага, че алткойните скоро може да станат свидетели на значително увеличение на цените.

Пазарният дял на биткойн, известен още като господстващо положение на биткойн, възлиза на 52,92%. Спад в това число може да покаже, че инвеститорите преместват интереса си към алткойните, което потенциално може да даде началото на алтсезон.

Общата стойност на алткойните, без да се отчитат 10-те най-големи, е спаднала със 17,55% през последните 30 дни до 266,47 млрд. долара, според TradingView. Въпреки това тя все още е над нивото на подкрепа от 250 млрд. долара. Трейдърът Rekt Capital смята, че това показва, че пазарът може би се подготвя за възходяща тенденция.

Експертни прозрения за пазарните нагласи

Мненията за вероятността от настъпване на алтсезон се различават. Някои анализатори смятат, че той може да доведе до пазарна капитализация от 4 трилиона долара. Други, като Бенджамин Коуен, предупреждават, че пазарът все още не показва съвсем силни признаци на Altseason, което предполага, че Биткойн може да запази лидерството си по-дълго.

Графика на алткойн сезона

Алткойн сезонният индекс на Blockchain Center, според който алтсезонът настъпва, ако 75% от 50-те най-големи монети надминат Биткойн за 90 дни, понастоящем показва, че само 41% са го направили. Това означава, че все още официално не сме в алтсезон.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии