Киосаки разкрива стратегии за оцеляване по време на най-голямата финансова криза

Робърт Киосаки, известен инвеститор, предприемач и автор на бестселъра „Богат татко, беден татко“, отново предупреждава за предстояща финансова криза. Той смята, че икономическият спад е неизбежен, и сподели стратегии, които могат да помогнат на хората да се защитят.

В скорошен пост в X (бивш Twitter) на 26 септември Киосаки се позова на съвети от новата книга на Джеймс Рикардс MoneyGPT, като препоръчва практически стъпки, които хората могат да предприемат, за да се подготвят за трудни времена. Основният му съвет е да се запасят с пари в брой и сребърни монети, вместо да разчитат само на банкови сметки.

Киосаки съветва да се отделят пари в брой, еквивалентни на две месечни разходи, и да се съхраняват на сигурно място. Той подчерта важността на физическия достъп до пари по време на криза, вместо да се разчита на цифрови или банкови активи. Освен пари в брой, той насърчава хората да съхраняват сребърни монети като алтернатива на спестяванията в банката. Според него среброто може да запази стойността си и да бъде по-полезно в извънредни ситуации.

Съдържание

Защо среброто и биткойн са важни

Киосаки обяснява защо предпочита да съхранява сребърни монети, по-специално американската сребърна монета Silver Eagle, вместо пари в брой. Той обяснява, че по време на финансова криза монетите от една унция сребро могат да се използват като форма на пари, което ги прави ценен актив. Среброто, като физически ресурс, може да служи като надеждно средство за запазване на стойността, когато традиционните валутни системи са под напрежение. Затова той препоръчва да се държи комбинация от пари в брой и сребро за покриване на основните разходи в краткосрочен план.

Освен среброто, Киосаки също подчертава значението на притежаването на биткойн (BTC). Той последователно препоръчва биткойн като начин да се получат предимства в условия на икономическа нестабилност. Киосаки вярва, че в дългосрочен план биткойн може да помогне на хората да се справят във финансовия свят. Според него, след като спестите достатъчно пари в брой и сребро за покриване на разходите за два месеца, ще бъде разумно да инвестирате повече в биткойн, за да увеличите потенциалните печалби.

Киосаки е направил смели прогнози за бъдещата стойност на биткойн. Той предрича, че до 2025 г. биткойн ще достигне $500 000, а до 2030 г. — $1 милион. Неговият оптимистичен поглед към биткойн е свързан с убеждението му, че изкуственият интелект (AI) ще окаже значително въздействие върху финансовия свят, предизвиквайки големи промени в това как работят парите в глобален мащаб. Според него, този технологичен напредък ще доведе до значителен ръст в стойността на криптовалути като биткойн.

Отклоняване от фондовия пазар

Освен че подкрепя среброто и биткойн, Киосаки също така обръща внимание на значителен ход, направен от Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway и един от най-известните инвеститори в света. Киосаки отбелязва, че Бъфет наскоро е продал голяма част от своите акции на Apple (NASDAQ: AAPL) и е преместил значителна сума пари в брой. Той тълкува това решение като знак, че дори водещите инвеститори започват да бъдат предпазливи към фондовия пазар.

През второто тримесечие на 2024 г. компанията на Бъфет продаде 389 милиона акции на Apple, което рязко контрастира с неговите притежания за същия период през предходната година. Въпреки този мащабен разпродаж, акциите на Apple все още съставляват около 30% от портфейла на Berkshire Hathaway, което показва, че макар Бъфет да е намалил своя дял, той не е напълно напуснал технологичния гигант. Киосаки вижда в това действие доказателство, че дори традиционно силни акции могат да бъдат уязвими по време на предстоящата финансова буря.

Съветът на Киосаки да избягва фондовия пазар съвпада с дългогодишните му предупреждения за неизбежен срив. Той многократно е изразявал опасения, че най-големият срив на фондовия пазар в историята вече е започнал и според него ситуацията ще се влоши в близко бъдеще. Тази песимистична перспектива за акциите отразява дефиницията на Джеймс Рикардс за финансова депресия, при която пазарите могат да се затрудняват дълго време, а традиционните инвестиции да показват слаби резултати.

Дългогодишно предупреждение

Въпреки че прогнозите на Киосаки може да изглеждат тревожни, той прави подобни предупреждения вече повече от десетилетие. Още през 2011 г. Киосаки предупреждаваше за финансови катастрофи, а неговите критици често посочват, че мрачните му прогнози все още не са се осъществили напълно. Въпреки това, сегашната икономическа ситуация, характеризираща се с нарастваща инфлация, геополитическо напрежение и технологични промени, е привлякла ново внимание към неговите препоръки.

„Това вече се случва. Сривът вече започна. Както казва Рикардс, ние влязохме в депресия през 2008 г., а дефиницията за депресия е нисък растеж, така че Америка и светът не са се развили.“

Независимо дали прогнозите на Киосаки ще се сбъднат или не, неговите съвети предлагат начин да се предпазите от потенциални рискове. Призовавайки хората да се съсредоточат върху твърди, материални активи като сребро и биткойн, както и да държат достатъчно пари в брой, Киосаки вярва, че хората могат по-добре да се защитят от несигурността на финансовото бъдеще. Неговото послание е ясно: подгответе се сега, преди кризата да удари.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..