Проучване разкрива връзката на Биткойн с глобалните тенденции на паричното предлагане

На 25 септември основателката на Lyn Alden Investment Strategy обяви издаването на ново изследване. Този доклад се фокусира върху анализа на глобалното създаване на пари и сравняването му с различни класове активи. Проучването изследва как различни активи, включително Биткойн, реагират на промените в глобалната парична маса.

Едно от ключовите открития на изследването е, че Биткойн съвпада с движението на глобалното парично предлагане (известно още като M2) в 83% от случаите. Тази корелация между Биткойн и създаването на пари е по-силна от корелацията, установена с други видове активи.

Проучването също така подчертава, че цената на Биткойн е тясно свързана с глобалната ликвидност. Това предполага, че Биткойн може да служи като „барометър на ликвидността“, отразявайки промените в наличието на пари в икономиката.

Биткойн: новият барометър на ликвидността

Изследването обяснява, че с нарастването на глобалната ликвидност — често измервана чрез паричното предлагане M2 — цената на Биткойн обикновено се покачва заедно с нея. От друга страна, когато ликвидността се свива или намалява, цената на Биткойн има тенденция да следва същата низходяща посока. Това показва, че стойността на Биткойн е чувствителна към количеството пари, налични в световната икономика.

Проучването разглежда данни от май 2013 г. до юли 2024 г. и разкрива корелационен коефициент от 0,94 между Биткойн и глобалната ликвидност. Тази висока корелация показва силна връзка между двете.

За уточнение, паричното предлагане M2 е мярка за общото количество пари в обращение. То включва пари в брой, разплащателни депозити и други леснодостъпни активи като спестовни сметки и краткосрочни депозити. M2 играе важна роля в проследяването на паричния поток в икономиката, което влияе на инфлацията, лихвените проценти и общата икономическа активност.

Лин Олдън също коментира как други активи, като акции и злато, взаимодействат с глобалната ликвидност. Акциите са повлияни от печалбите на компаниите, което може да създаде променливост в тяхната корелация с ликвидността. Златото, от друга страна, има „защитен“ характер, който може да повлияе на връзката му с ликвидността. За разлика от тях, корелацията на Биткойн с ликвидността остава по-праволинейна, въпреки че високата му волатилност понякога може да изкриви краткосрочните тенденции.

„Биткойн се третира като рисково злато, по същество. Ето защо има най-висока корелация,“ отбелязва Олдън.

Докладът заключава, че силната връзка на Биткойн с глобалната ликвидност го прави ценен индикатор за инвеститори и трейдъри. Той може да им помогне да разберат по-широките макроикономически тенденции и промените в глобалното парично предлагане. Според Олдън, „Биткойн може да се разглежда като огледало, което отразява темпа на глобалното създаване на пари и относителната сила на долара“.

По-рано тази година Лин Олдън направи смело предсказание, че цената на Биткойн може да нарасне до $200,000 в рамките на следващите две години, затвърждавайки вярата си в бъдещия потенциал на Биткойн.

Паричното предлагане M2 отново нараства

Наскоро пазарният анализатор ‘Game of Trades' сподели актуализация със своите 247,000 последователи в платформата X. Той отбеляза, че паричното предлагане M2 отново е започнало да нараства, след като достигна най-дълбокото си ниво на свиване от 1960 г. насам.

Федералният резервен банк на Сейнт Луис съобщи, че паричното предлагане M2 е започнало да се свива през март 2022 г., но през март 2024 г. се обърна и започна да нараства. Към момента паричното предлагане M2 в САЩ е достигнало $21.17 трилиона, което представлява ръст от 2% през последните шест месеца.

Много анализатори разглеждат този ръст на M2 като положителен знак за Биткойн. Увеличаващото се парично предлагане обикновено създава повече ликвидност, което може да тласне нагоре цените на активите. Няколко експерти прогнозират, че тази тенденция може да предизвика бичи пазар на криптовалутите, като четвъртото тримесечие изглежда особено обещаващо за Биткойн.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..