Тръмп обявява старта на World Liberty Financial

Доналд Тръмп официално обяви датата на старта на своя нов финансов проект, World Liberty Financial, който ще стартира на 16 септември.

Това съобщение следва намеците от неговото семейство в началото на лятото, както и предишните, по-неясни описания от самия Тръмп. Той го нарече платформа за децентрализирани финанси (DeFi), предназначена за заеми и кредитиране чрез блокчейн технология.

Преглед на проекта

Във видео, публикувано на платформата X (преди известна като Twitter), Тръмп разкри датата на старта на своите последователи. Той също така покани обществеността да се присъедини към дискусията в Twitter Spaces в 20:00 часа на деня на старта, където ще разкрие повече подробности за проекта.

Във видеото той направи смело изявление: „Прегръщаме бъдещето с криптовалутата и оставяме бавните и остарели големи банки зад нас“. Това изявление подчертава амбициите на платформата да модернизира начина, по който се осъществяват финансовите транзакции.

Според white paper, публикуван от World Liberty Financial, платформата ще предоставя на потребителите редица функции. Сред тях са дигитален портфейл за сигурно съхранение на пари, система за кредитни акаунти и инструменти за заеми и кредитиране.

Потребителите също ще имат възможността да инвестират в различни криптовалути чрез собствените токени на платформата. Освен това се очаква да бъде въведен управленски токен, макар че той няма да бъде прехвърляем. Подробностите за този токен остават ограничени към момента.

Ключов аспект на платформата е нейният фокус върху стейбълкойните, които са цифрови валути, свързани с щатския долар. World Liberty Financial описва своята мисия като „да направи криптовалутите и Америка отново велики“, като насърчава широко разпространение на стейбълкойни и децентрализирани финанси.

Те обясниха, че глобалното разпространение на стейбълкойни ще позволи на щатския долар да остане доминиращата валута в света. Това се разглежда като начин за укрепване на лидерството на Америка и нейното финансово влияние в глобален мащаб.

World Liberty Financial също така намекна за възможно партньорство с протокола за децентрализирани финанси Aave. Това предполага, че новата платформа може да бъде изградена върху блокчейна Ethereum, който е широко използван за DeFi проекти. Екипът зад проекта заяви, че „работи в тясно сътрудничество с Aave, за да създаде платформа, която ще постави нови стандарти и ще изтласка напред цялата DeFi индустрия“.

Освен иновации, платформата поставя силен акцент върху сигурността. Компанията е наела „водещи експерти по сигурността“, за да прегледат внимателно кода на платформата. Тяхната цел е да гарантират, че ще бъдат спазени най-високите стандарти за сигурност, което е от решаващо значение за всяка платформа, занимаваща се с финансови транзакции и лични данни.

Реакциите са разделени

Въпреки вълнението около предстоящото стартиране, реакциите са смесени. Някои поддръжници виждат този проект като визионерски ход, който може да постави САЩ начело на глобалните финансови иновации. Те вярват, че приемането на криптовалутите и децентрализираните финанси ще помогне на страната да остане конкурентоспособна в бързо развиващия се свят на глобалните финанси.

Други обаче изразяват загриженост, особено относно времето на старта. С платформата, която трябва да бъде пусната само 50 дни преди предстоящите президентски избори, някои критици се опасяват, че това може да отвлече вниманието от предизборната кампания на Тръмп. Те се страхуват, че вниманието, което ще изисква този мащабен проект, може да отклони фокуса от по-непосредствените политически приоритети на кампанията му.

Ник Картър, поддръжник на Тръмп и партньор в Castle Island Ventures, изрази своите притеснения относно времето на старта. В интервю за Politico той нарече този ход „огромна грешка“ и добави: „Изглежда, че вътрешният кръг на Тръмп се опитва наивно да се възползва от неговия нов интерес към криптовалутите. Честно казано, те сякаш изгарят много от натрупаното досега доверие в криптоиндустрията.“

Въпреки тези критики, преходът на Тръмп от скептик на криптовалутите към силен поддръжник му донесе значителна подкрепа в криптосообществото. Неговото неотдавнашно обещание да подкрепи индустрията, ако бъде преизбран през ноември, намери отклик сред много хора в тази област. Тази нарастваща подкрепа от криптосвета може да играе ключова роля както в неговата политическа кампания, така и в старта на World Liberty Financial.

Запознайте се с Яна, нашия експерт по криптовалути с повече от седем години опит. Тя има обширни познания в областта на технологиите, особено в иновативните области на блокчейн и децентрализираните финанси. Яна умее отлично да пише подробни ръководства, известни като бели книги, и да дава съвети по токеномика, които помагат на хората да разберат ..

Свързани статии