Топ крипто

  Възходът на Етериум: водеща революция при токенизираните активи

  Цифровите финансови технологии притежават значителен трансформационен потенциал. Технологията на разпределената счетоводна книга (DLT), чийто най-разпознаваем пример е блокчейнът, улеснява издаването на цифрови облигации. С течение на времето това би могло да намали зависимостта от посредници по време на емитирането, да повиши оперативната ефективност и евентуално да намали разходите.

  Освен това DLT подпомага токенизацията на материални активи, което потенциално разширява обхвата на конкретни финансови инструменти.

  Разнообразната екосистема на Етериум с интелигентни договори и децентрализирани приложения
  Проучване на екосистемата на Етериум: Умни договори и децентрализирани приложения

  И все пак, за да се актуализират тези ползи и да се постигне по-широко приемане, Moody's смята, че технологиите, базирани на DLT, трябва да се справят с различни предизвикателства. Сред тях са липсата на оперативна съвместимост и стандартизация между платформите на DLT, ненадеждните варианти на цифрови пари, регулаторните неясноти и технологичните рискове.

  Напоследък многобройни институции навлязоха в областта на блокчейн без разрешение чрез пилотни проекти и реални трансакции. Значителна част от тях проявиха интерес към Ethereum, привлечени от неговата всеобхватна екосистема и растежа на приложенията и мрежите през последните години.
  Като прозрачен публичен блокчейн, Ethereum предлага основополагащ слой за разработчиците, които могат да разработват решения за обмен на данни и стойности в различни мрежи. Неговият адаптивен дизайн и предстоящите подобрения, особено тези, които повишават оперативната съвместимост, позиционират Етериум като предпочитана платформа за емитиране на цифрови облигации.

  Емитиране на облигации от Европейската инвестиционна банка в Етериум
  Институционална употреба: Емитиране на облигации от Европейската инвестиционна банка в Етериум

  Например, институции като Европейската инвестиционна банка използват Ethereum за емитиране на облигации.

  По-специално, Етериум е в основата на цифрова зелена облигация, емитирана от Société Générale през 2023 г., на стойност 10 млн. евро. В дългосрочен план Moody's прогнозира нарастваща взаимосвързаност между публичните блокчейн мрежи като Ethereum и конвенционалната инфраструктура, което ще засили блокчейн приложенията и ще насърчи разрастването на индустрията.

  В последно време рязко нарасна тенденцията за токенизация на активи, при която материални активи като недвижими имоти или произведения на изкуството се превръщат в цифрови токени с помощта на DLT. Общата стойност на токенизираните материални активи в публични блокчейн вериги нарасна от 1 млрд. долара на 2 млрд. долара в рамките на една година, като по-голямата част от тях са в Етериум.

  Основното предизвикателство, което възпрепятства растежа на токенизацията, е липсата на надеждни цифрови пари, което принуждава някои пазарни участници да уреждат трансакциите външно или да прибягват до стабилни монети.

  Стабилните монети, варианти на криптовалути, обвързани с активи като фиатни валути, представляват форма на цифрови пари. Неспособността им да поддържат постоянно обвързването си при нестабилни условия обаче буди загриженост.

  Алтернативни решения, като токенизирани банкови депозити и цифрови валути на централните банки (CBDCs), биха могли да решат тези проблеми. Moody's очаква напредък в тези области през 2024 г., въпреки че интеграцията им с публичните блокчейн вериги остава несигурна.

  Възход на токенизацията на активи: Недвижими имоти и произведения на изкуството, превърнати в цифрови токени в Ethereum
  Токенизиране на материални активи: Ролята на Етериум в скока от 2 млрд. долара

  Moody's очаква и по-голяма правна яснота през 2024 г., като регулаторните органи ще изработят рамки за нововъзникващите цифрови активи и услуги. Темпото обаче е различно в световен мащаб. Региони като ЕС, Сингапур и ОАЕ може да привлекат повече инвеститори поради засилената защита и новите структури за лицензиране на цифрови активи.

  За разлика от тях САЩ вероятно ще разчитат на регулаторни действия за оформяне на пейзажа на цифровите активи, като цялостната рамка все още е в далечен план.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии