Връща ли се Tesla в играта с биткойни?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Неотдавнашният ръст на дела на Tesla в биткойни отново разпали пламенни дискусии в криптовалутната общност, особено след интегрирането на функцията за проследяване на биткойн портфейла на Tesla в платформата за анализи на Arkham Intelligence. Понастоящем дигиталният портфейл на Тесла разполага с впечатляващите 11 509 BTC, което представлява забележително увеличение с 1 789 BTC от последния отчет за приходите на компанията, в който тя съобщи, че притежава 9 720 BTC.

Навлизането на Tesla в света на Биткойн датира от февруари 2021 г., когато компанията, под ръководството на Елон Мъск, направи вълни, като инвестира зашеметяващите 1,5 млрд. долара в Биткойн. Този смел ход, извършен в пика на бичия пазар, беше придружен от обявяването на плановете на Тесла да приема плащания с Биткойн за своите електромобили, което сигнализира за значителен етап в масовото приемане на криптовалутите.

Траекторията на пътуването на Tesla с биткойн обаче далеч не беше линейна. През март 2021 г. стана свидетел на ключов момент, когато Tesla, на фона на нарастващите опасения, свързани с въздействието на Биткойн върху околната среда, реши да продаде около 10% от своите биткойн авоари.
Разказът продължи да се развива през 2022 г., като Tesla направи допълнителни корекции в своята стратегия за Bitcoin.

Забележително е, че през второто тримесечие производителят на електромобили се освободи от значителна част от резервите си в Биткойн, възлизащи на приблизително 75% от авоарите му.
Връзката на Елон Мъск с Биткойн се характеризира със смесица от възхищение и скептицизъм. Макар първоначално да изрази оптимизъм относно потенциала на биткойна, Мъск изрази и загриженост относно екологичния му отпечатък, което доведе до оттегляне на плановете на Tesla да приема плащания с биткойн за своите автомобили.

Неотдавнашният скок на Биткойн авоарите на Тесла подхрани спекулациите и интригите в онлайн платформи като X. Потребителите размишляваха върху възможността Тесла да навлезе отново на пазара на Биткойн чрез дейности по обратно изкупуване, докато други спекулираха за ролята на счетоводните корекции, довели до отчетеното увеличение на авоарите в BTC.

Въпреки спекулациите, които се въртят наоколо, както Тесла, така и Мъск запазват видимо мълчание по въпроса, оставяйки място за продължителни спекулации и очаквания относно бъдещите начинания на компанията, свързани с Биткойн.

Тази стратегическа маневра последва убедителните усилия на Майкъл Сейлър, който успешно убеди Мъск да включи Биткойн в баланса на компанията си. Тъй като MicroStrategy притежава зашеметяващите 193 000 BTC, тя е най-големият институционален притежател на Биткойн в световен мащаб.
По време на панелна дискусия на конференцията Bitcoin Atlantis на 1 март Сайлор изложи убедителни аргументи, като предположи, че напредъкът в областта на изкуствения интелект (ИИ) и разпространението на борсово търгуваните фондове (ETF) ще катализират десетгодишна “златна треска” за Биткойн.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти