Високото ниво на всички времена на Bitcoin преди халвинга: възможно ли е?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Настоящото състояние на цената на Биткойн показва, че тя се колебае над границата от 60 000 долара, позиционирайки се в примамлива близост до постигането на нов исторически връх. Подобно постижение би отбелязало безпрецедентен крайъгълен камък за водещата по пазарна капитализация криптовалута, исторически известна с това, че установява нови ценови рекорди само след всяко събитие, свързано с половинчато поевтиняване.

Възможно ли е тогава Биткойн да счупи рекорди по повече от един начин? Съществува ли вероятност за първи път в историята да достигне нов исторически връх преди събитието на половинчатост? Тази интригуваща перспектива ни подтиква да навлезем по-дълбоко в наличните данни и да проучим динамиката в играта.

Защо събитието за намаляване на стойността на биткойн наполовина е от значение

Половината на биткойн е едно от най-очакваните и въздействащи събития в сферата на криптовалутите. Това събитие служи за ограничаване на притока на нови монети в обращение чрез намаляване наполовина на възнаграждението, което миньорите получават за обработка на блокове, като по този начин се намалява общото предлагане.

Това намаление на предлагането, когато е съчетано с устойчиво или нарастващо търсене, обикновено се изразява в натиск за повишаване на цените в съответствие с основните икономически принципи. Много инвеститори разглеждат събитията, свързани с намаляването наполовина, като потенциални катализатори на бичи пазарни цикли.

Настоящата ситуация обаче се различава от обичайните пазарни цикли. За разлика от предишни случаи, когато ценовите скокове следваха събитията на половинчатост със значителни маржове, сега биткойн се намира на поразително разстояние от предишните си исторически върхове дори преди да настъпи половинчатостта. Това отклонение от нормата повдига въпроси за факторите, влияещи върху търсенето и предлагането през 2024 г.

Какво води до промяната в динамиката?

Едно от забележителните развития е вливането на ликвидност в световната икономика от страна на Китай в опит да стабилизира финансовите си пазари. Освен това появата на нови спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF) оказва съществено влияние върху търсенето и нетните потоци.

Тези ETF-и, движени от инвеститорското търсене на акции, налагат закупуването на съответни количества биткойн. Неотдавнашните данни сочат значителен скок в покупките на ETF, като търсенето значително надхвърля ежедневното производство на нови BTC от миньорите.

Ако сегашната тенденция се запази, като ETF-ите поглъщат експоненциално повече Биткойн, отколкото се добива, предстоящото през април събитие на половин цена може допълнително да изостри недостига на предлагане. Тъй като предлагането намалява, а търсенето остава стабилно, дисбалансът предполага потенциален сценарий, при който цените могат да скочат до небето.

Укрепване на силата на криптопазара

Това рязко нарастване на търсенето е отразено в месечния индекс на относителната сила (RSI) на биткойна, който надхвърли ключовия бичи праг от 70, което показва условия на свръхпокупка. Въпреки че традиционно се разглежда като сигнал за потенциална корекция на пазара, историческият прецедент показва, че BTC може да остане свръхкупен за продължителни периоди по време на силни бичи периоди.

Забележително е, че случаите, в които RSI се е покачвал над 70, често са съвпадали със значителни ценови скокове, като печалбите са надхвърляли 40% в рамките на един месец.
Тъй като Биткойн продължава да се противопоставя на конвенционалните пазарни норми и да демонстрира безпрецедентна ценова динамика, сцената е подготвена за потенциално трансформираща година, като пълният обхват на ценовия му потенциал все още предстои да бъде реализиран.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти