Топ крипто

  Стратегията на BlackRock за Bitcoin ETF, която променя правилата на играта

  BlackRock, най-голямото глобално дружество за управление на активи, официално подаде модифицирано заявление за борсово търгуван фонд (ETF) за биткойн до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

  В това заявление се набляга на неговата способност за „превъзходна устойчивост на пазарни манипулации“. Забележително е, че преработеното предложение за BlackRock BTC ETF има за цел да улесни банките от Уолстрийт в по-гладкото влизане във фондовете на компанията.

  Според доклад на Forbes актуализираният модел първоначално е бил представен на SEC през ноември. Целта е да се рационализира участието на банки като JPMorgan Chase и Goldman Sachs в пазара на биткойн, като се преодолеят строгите разпоредби, които им пречат да държат BTC в балансите си.

  Съдържание

  План на BlackRock за ETF за BTC: модел на „предплащане“

  В доклада се подчертава, че новият подход на BlackRock за обратно изкупуване, наречен „prepay“ модел, ще даде възможност на големите американски банки да функционират като оторизирани участници за iShares Bitcoin Trust. Това им позволява да заобиколят ограниченията, наложени от властите, които им забраняват да държат BTC.

  Важно е да се отбележи, че група, състояща се от шестима членове на BlackRock и трима от Nasdaq, представи преработения модел по време на среща с Комисията по ценните книжа и борсите на 28 ноември. Одобрението на актуализирания ETF би могло да предостави на банките с активи в размер на трилиони долари в балансите им достъп до Биткойн.

  В подаденото заявление се споменава:
  „Този модел изглежда отговаря на опасенията на служителите по отношение на апорта, като се справя с критичното измерение, по което апортният модел иначе не би бил предпочетен пред паричния модел. По този начин той запазва многобройните значителни предимства за инвеститорите на модела в натура пред някои парични модели в контекста на Биткойн.“

  BlackRock уточнява, че съгласно новата рамка упълномощените участници (УУ) ще прехвърлят парични средства на брокер-дилър, който ще ги преобразува в биткойн и ще ги съхранява по сигурен начин при попечителя на ETF – Coinbase Custody.

  Приложението за Bitcoin ETF на BlackRock предлага модел на предплащане за големите американски банки.
  Иновативен Биткойн ETF: предложение на BlackRock за по-плавно влизане на Уолстрийт

  Предимства на ревизирания модел

  Според BlackRock иновативният модел на „предплащане“ има за цел да намали разходите по трансакциите, като същевременно предлага по-голяма устойчивост на пазарни манипулации. Освен това рисковете, свързани с изпълнението, ще бъдат поети от маркетмейкърите на цифрови активи, а не от инвеститорите, като по този начин ще отпадне необходимостта емитентите да финансират или предварително да финансират сделките за продажба.

  Нещо повече, актуализираният модел обещава „простота и хармонизация в цялата екосистема предвид значително по-малките отклонения в начина, по който могат да се изпълняват моделите в натура спрямо моделите в брой“, както се посочва в подаденото заявление.

  Към 12 декември BlackRock се ангажира със SEC за трети път във връзка с това изменено заявление. След първоначалното представяне на модела на 20 ноември се проведе важна последваща среща на 28 ноември. Тези взаимодействия подчертават ангажимента на BlackRock за прозрачна комуникация с регулаторните органи.

  Разбиране на модела за "предварително плащане" на BlackRock за Биткойн ETF и неговото въздействие върху динамиката на пазара.
  Модел на BlackRock за предварително изплащане: Промяна на инвестиционните стратегии за биткойн

  Пътна карта за спот ETF за биткойн

  Забележително е, че на 23 октомври компанията регистрира своя iShares Spot Bitcoin ETF в Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) под тикера IBTC.

  Тази година различни фирми за управление на активи, включително BlackRock и Fidelity, подадоха заявления за Spot Bitcoin ETFs до SEC. Регулаторният орган внимателно разглежда тези заявления, като през януари 2024 г. наближават ключови дати за вземане на решения.

  Макар че някои модели, като този на BlackRock, въвеждат иновативни елементи като модела за обратно изкупуване „prepay“, с нетърпение се очаква окончателната присъда на SEC по тези заявления, която ще повлияе на пейзажа на инвестиционните алтернативи в биткойн.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии