Топ крипто

  Смел ход на BlackRock: закупуване на Bitcoin ETF за глобален фонд

  Компанията BlackRock, която е призната за един от титаните в сферата на управлението на активи в световен мащаб, се насочва към придобиване на борсово търгувани фондове (ETF) за биткойн за своя уважаван фонд Global Allocation Fund, известен като MALOX.

  В подробна актуализация от 7 март, представена в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, BlackRock изрази намерението си да включи физически обезпечени борсово търгувани продукти (ETPs) с биткойн, или по-точно спот ETF с биткойн, в инвестиционната стратегия на MALOX.

  В тази подробна актуализация на подадената информация се посочва педантично, че MALOX може да се включи в закупуването на собствения спот ETF за биткойн на BlackRock, а именно iShares Bitcoin Trust (IBIT), заедно с ETF от различни други емитенти. Направената декларация е изрична:

  „Фондът може да придобива акции в ETP, които се стремят да отразяват като цяло представянето на цената на биткойн чрез пряко притежаване на биткойн – „Bitcoin ETP“ – включително акции на Bitcoin ETP, спонсориран от филиал на BlackRock.“

  Беше подчертано, че фондът се ангажира да инвестира единствено в ЕТП за биткойн, които се ползват с привилегията да бъдат регистрирани и активно търгувани на реномирани национални борси за ценни книжа, съгласно информацията в подаденото заявление.

  След като е открит през 1989 г., BlackRock Global Allocation Fund е посветен на генерирането на инвестиционна възвръщаемост чрез стриктно управлявана инвестиционна политика, която използва американски и международни дялови, дългови ценни книжа и ценни книжа на паричния пазар, демонстрирайки инвестиции във водещи корпорации като Microsoft, Apple и др. Към момента на актуализацията на 7 март MALOX се гордее с активи за 17,8 млрд. долара, които управлява.

  Заслужава да се отбележи, че MALOX не е единственият фонд под шапката на BlackRock, който има за цел да включи в портфолиото си спот Биткойн ETF-и. Това актуализирано подаване на документи към SEC беше представено малко след като BlackRock подаде подобна поправка на документи за своя фонд Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) от 4 март.

  В центъра на вниманието беше спот Биткойн ETF на BlackRock, iShares Bitcoin Trust, който започна да се търгува на 11 януари, заедно с набор от девет други спот Биткойн ETF в рамките на САЩ.

  IBIT се отличава като най-бързо разширяващия се спот Bitcoin ETF, като притежаваните от него БТК нарастват с удивителните 7000%, нараствайки от 2621 БТК на 11 януари до впечатляващите 187 531 БТК до 7 март 2024 г. Към настоящия момент оценката на активите на IBIT в биткойн възлиза на 12,6 млрд. долара.

  Освен начинанията си със спот ETF за Биткойн, BlackRock пламенно се застъпва за създаването на спот ETF за Етер пред регулаторните органи в САЩ. В стратегически ход през ноември 2023 г. BlackRock пристъпи към подаване на заявление за формуляр S-1 за своя iShares Ethereum Trust в отдела за корпорации на щата Делауеър.

  Дебатите сред анализаторите и ентусиастите в сектора продължават, като се разсъждава дали регулаторните органи на САЩ ще дадат зелена светлина за пускането на спот ETF за ETH през 2024 г. Като се замислим за пътя на Биткойн, трябва да отбележим, че на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) ѝ отне повече от десетилетие, за да одобри спот ETF за Биткойн на американския пазар.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии