Шефът на BlackRock намеква за ETF за Ethereum, правилата на SEC не са пречка

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

В обширно интервю за Fox Business Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, водещата световна компания за управление на активи с активи под управление над 9,1 трилиона долара, изрази своята гледна точка за потенциала за стартиране на борсово търгуван фонд (ETF), базиран на Етериум, дори на фона на спекулативното класифициране на Етериум (Ether) като ценна книга.

Твърдението на Финк подчертава възможността за откриване на такъв ETF въпреки възможните регулаторни класификации, като предполага, че последиците от това Етериум да бъде считан за ценна книга не са непременно вредни.

Като добави дълбочина към разговора, анализаторът на ETF Нейт Гераси подчерта значението на забележките на Финк относно Ethereum. Гераси тълкува тези коментари като показателни за засилените усилия на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) да категоризира втората по големина криптовалута в света по пазарна капитализация като ценна книга.

“Всъщност това има някакъв смисъл & може да позволи на SEC да наниже иглата, като се има предвид, че вече одобри ETF-и за фючърси върху етерични активи”, написа Гераси в социалната медийна платформа X.

Това усилие на SEC изглежда е съществено начинание, въпреки преобладаващия скептицизъм относно готовността на агенцията да одобри спот ETF, базиран на етер, в близко бъдеще. Въпреки това Гераси изказва предположение, че одобрението на такъв финансов продукт може да стане възможно след класифицирането му като ценна книга.

Усложнявайки регулаторния пейзаж, докладите сочат, че SEC е започнала активна инициатива за обозначаване на водещата алтернативна криптовалута като ценна книга – ход, който изглежда противоречи на определянето на Етер като стока от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC). Освен това се твърди, че срещу Ethereum Foundation, организацията с нестопанска цел, която се занимава с подкрепа на екосистемата на Етериум, се води разследване.

Силен оптимизъм за бъдещето на биткойн

В същото интервю Финк разкри дългосрочния си оптимизъм за Биткойн, като изрази изненада от масовото търсене на дребно на криптовалутата. Това търсене накара IBIT на BlackRock да счупи множество рекорди по ръст, утвърждавайки го като най-бързо растящия ETF в историята.

Въпреки огромната популярност на Биткойн сред клиентите на BlackRock обаче, Робърт Митчник, ръководител на отдела за цифрови активи във фирмата, отбеляза значително по-нисък интерес към Етериум и незначително търсене на други алтернативни криптовалути. Митчник потвърди първостепенното значение на биткойн в стратегията за цифрови активи на компанията, подчертавайки статута му на основен приоритет за финансовия гигант.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти