Топ крипто

  SEC одобри всички 11 спот Bitcoin ETF – промяна на правилата за крипто инвеститорите!

  Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) одобри 11 борсово търгувани фонда (ETF) Spot Bitcoin, отбелязвайки значителен етап за биткойн индустрията. Този ход открива пътища за институционалните инвеститори и за инвеститорите на дребно да участват в най-големия цифров оскъден актив в света, без да е необходима пряка собственост, което отличава Биткойн от другите алткойни.

  Съдържание

  Спот ETF за Биткойн прави своя дългоочакван дебют

  Сред ETF-ите, получили зелена светлина, са предложения от утвърдени структури като BlackRock, Grayscale, Bitwise и Hashdex, както и други, включително ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie и Franklin Templeton. Този разнообразен набор от одобрения отразява нарастващото приемане и интерес към интегрирането на инвестициите в биткойн в основните финансови пазари.

  Разграничавайки се от одобрените преди това ETF-и за фючърси върху Bitcoin, тези Spot Bitcoin ETF-и притежават действителния цифров актив вместо деривативни договори, свързани с него. Този стратегически ход се разглежда като отговор на развиващия се пейзаж, предоставяйки на инвеститорите по-пряк и регулиран път за достъп до пазара на цифрови активи.

  Ключови съдебни решения, които карат SEC да промени позицията си

  Решението на SEC следва важно съдебно решение от август 2023 г., което отменя отхвърлянето от SEC на заявлението на Grayscale за преобразуване на нейния Grayscale Bitcoin Trust в Spot Bitcoin ETF. Както намекна Гари Генслер, председател на SEC, този правен прецедент изигра ключова роля, за да принуди SEC да преразгледа позицията си относно Spot Bitcoin ETF.

  SEC наскоро гласува за одобрението на ETF за биткойн, като Гари Генслер даде своя глас за одобрение. Влиятелната позиция на Генслер като председател на SEC сигнализира за потенциални промени в нормативната уредба на инвестициите в криптовалути.

  Сега инвеститорите могат да очакват по-удобен достъп до движението на цените на биткойн чрез акции на ETF, като отпадне необходимостта от пряка собственост или притесненията за самонаблюдение. Това е на път да привлече разнообразни инвеститори – от институционални играчи до клиенти на дребно, като им позволи да участват на пазара на цифрови активи чрез конвенционални брокерски сметки.

  Процесът на одобрение на ETF включваше задълбочено разглеждане на заявленията от различни компании, всяка от които разкриваше съответните си такси за управление на Bitcoin ETF. По-специално, BlackRock, най-големият в света мениджър на активи, възнамерява да прилага такса от 0,2 %, докато фондът натрупа 5 млрд. долара активи под управление (AUM). Следват Bitwise и Ark 21Shares, които предлагат такси от съответно 0,24% и 0,25%. Понастоящем Grayscale държи най-високата такса от 1,5 %.

  Започване на търговски дейности

  След като бе преодоляно регулаторното препятствие, сега вниманието се насочва към започването на търговската дейност за тези ETF. Анализаторите предвиждат значителни притоци в спот Bitcoin ETFs, като оценките варират от 2,4 млрд. долара през първото тримесечие на 2024 г. до потенциални притоци от 14 млрд. долара през първата година.

  Зелената светлина за Spot Bitcoin ETFs представлява дългоочаквано постижение за биткойн индустрията, което въвежда нова легитимност и подобрява достъпа до пазара. С въвеждането на тези ETF-и във финансовия пейзаж на САЩ се отбелязва важен момент в интегрирането на цифровите активи в основните инвестиционни портфейли. Инвеститорите и индустриалните ентусиасти ще наблюдават с внимание последиците от тези постижения върху по-широката екосистема на цифровите активи.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии