Топ крипто

  Председателят на Фед Пауъл издава „критично“ предупреждение, което предизвиква внезапна цена на биткойна от 60 000 долара и крипто срив

  Стойността на Биткойн рязко се понижи, като спадна с 3,1% и се доближи до границата от 60 000 долара, след като ключов милиардер направи обратен завой по отношение на криптовалутата. През последния месец биткойнът се понижи с близо 15% на фона на опасенията за предстояща „истинска корекция“.

  За този спад повлияха забележките на един от основните привърженици на биткойна, който предположи, че биткойнът в крайна сметка може да замени щатския долар. Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изтъкна „критичния период“ за Фед, позовавайки се на неустойчивите нива на дефицита.

  На конференцията на Европейската централна банка в Португалия Пауъл отбеляза: „Нивото на дълга, което имаме, е напълно устойчиво, но пътят, по който вървим, е неустойчив“. Той разкритикува фискалната политика на администрацията на Байдън, като подчерта рисковете от поддържането на голям дефицит по време на пълна заетост, и предупреди, че подобни нива са неустойчиви в периоди на икономически просперитет.

  През май министърът на финансите Джанет Йелън алармира за нарастващия дълг на САЩ от 34 трилиона долара, което според някои може да доведе до повишаване на цената на биткойн до 1 милион долара през следващите 18 месеца.

  Търговците на биткойни, криптовалути и фондови пазари следят внимателно Федералния резерв за признаци на потенциално намаляване на лихвените проценти. Анализаторите наскоро коригираха очакванията си от седем намаления през 2024 г. до само едно или две.

  Пауъл изрази загрижеността си за балансирането на паричната политика през този решаващ период, като заяви: „Да постигнем правилния баланс на паричната политика през този критичен период, това е наистина това, за което мисля в малките часове“. Това следва решението на Фед от миналия месец да остави лихвените проценти непроменени и да сигнализира само за едно намаление през 2024 г., като през 2025 г. се очакват още. Фед е изправен пред натиск за намаляване на лихвите след агресивното им повишаване след мерките за стимулиране на икономиката от Ковида, които подхраниха инфлацията.

  Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, коментира: „Пауъл заяви, че САЩ се връщат на „дезинфлационен път“, но добави, че са необходими повече данни, преди Фед да обмисли намаляване на лихвите.“ Молд отбеляза, че макар забележките на Пауъл да звучат повтарящо се за пазара, споменаването на дезинфлацията от негова страна предполага по-силни аргументи за потенциално скорошно намаляване на лихвените проценти.

  Вниманието сега е насочено към предстоящото публикуване на протокола от заседанието на Фед през юни и доклада за заетостта в петък, който може да затвърди очакванията за намаляване на лихвените проценти през септември, ако показва забавяне на наемането на служители.

  Майкъл Браун, старши изследователски стратег в Pepperstone, спомена: „По-мек от очакваното доклад за заетостта в петък, ако се осъществи, вероятно ще затвърди още повече аргументите за споменатото намаление, за което пазарите дават приблизително 70% шанс – може би малко занижен.“

  BTC-pricegraphic-USD

  Устойчивата среда на по-високи лихвени проценти накара анализаторите на BlackRock, най-големия мениджър на активи в света, да отправят предупреждение за въздействието ѝ върху пазарите на биткойн и криптовалути. Те предвиждат централните банки да поддържат по-високи лихвени проценти от нивата преди пандемията, за да се борят с продължаващия инфлационен натиск. Това се случва в момент, когато BlackRock, която тази година стимулира скока на цената на биткойна чрез инициативата за спот биткойн ETF на Уолстрийт, съобщи за „безпрецедентен“ сценарий, който може да повлияе на цената на биткойна и на по-широкия криптопазар.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии