Топ крипто

  Падението на главния мозък на Bitcoin Fog

  Роман Стерлингов, инициаторът на Bitcoin Fog, значителна платформа за смесване на криптовалути, беше осъден за пране на пари от окръжен съд в САЩ. Решението, постановено във вторник, признава 35-годишния Стерлингов за виновен по няколко точки. Тези обвинения обхващат пране на пари, заговор за извършване на пране на пари, управление на нелицензирано предприятие за парични преводи и нарушения на Закона за паричните преводи на окръг Колумбия.

  Стърлингов управляваше мъглата за биткойни до 2021 г.

  По време на целия процес Стерлингов твърди, че е бил само участник в използването на услугата, а не неин действителен оператор. Въпреки това Министерството на правосъдието на Съединените американски щати чрез прессъобщение разкри, че доказателствата по делото убедително доказват участието на Стърлингов в управлението на Bitcoin Fog от октомври 2011 г. до април 2021 г. Операцията му е служила предимно като канал за престъпници, целящи да прикрият произхода на незаконните си печалби от любопитните очи на правоприлагащите органи.

  През тези десет години Bitcoin Fog е спомогнала за изпирането на над 1,2 млн. биткойна, които към момента на трансакциите са били оценени на приблизително 400 млн. долара. Значителна част от тези изпирани средства са били проследени до пазарите на даркнет, известни със сделките си с наркотици, компютърни измами, кражба на самоличност и разпространение на материали за сексуално насилие над деца.

  Джим Лий, ръководител на звеното за криминални разследвания на Службата за вътрешни приходи (IRS), по време на процеса подчерта, че обвиняемият е допринесъл за изпирането на стотици милиони долари от незаконни средства от тъмната мрежа чрез Биткойн мъгла, като целта е била да се прикрие истинският източник на тези средства.

  От страна на защитата адвокатът на Стерлингов, Ток Екеланд, сигнализира за намеренията си да оспори решението на съдебните заседатели чрез обжалване. След произнасянето на присъдата съдебните заседатели постановиха конфискация на активите, свързани с Bitcoin Fog, които включват 1 354 BTC, съдържащи се в портфейл на Bitcoin Fog, и близо 350 000 USD в различни криптовалути, съхранявани в конфискувана сметка в Kraken.

  Най-сериозните обвинения срещу Стърлинг, а именно заговорът за пране на пари и самото действие по пране на пари, могат да доведат до максимален срок на лишаване от свобода от 20 години, докато останалите обвинения могат да доведат до до пет години затвор. Осъждането на Стерлигов е насрочено за 15 юли.

  Предстои съдебен процес срещу съоснователя на Tornado Cash

  Роман Сторм, съосновател на спорния криптомиксер Tornado Cash, очаква съдебния процес през септември по обвинения, включващи заговор за пране на пари, заговор за извършване на дейност без лиценз за парични преводи и заговор за нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия. Сторм е декларирал своята невинност по отношение на всички обвинения.

  Сторм, който е официално обвинен през август 2023 г. и в момента е освободен под гаранция от 2 млн. долара, подчерта значителните последици от този случай за разработчиците на Web3 и за тези, които се занимават със софтуера и правата на неприкосновеност на личния живот. Въпреки че поддръжниците на Tornado Cash твърдят, че услугата само улеснява софтуера за децентрализирани финансови транзакции, без да се занимава пряко с предаването на пари, разправата с нея се възприема като надвиснала заплаха за разработчиците, фокусирани върху приложения, ориентирани към неприкосновеността на личния живот.

  Оттогава Министерството на финансите на Съединените щати включи Tornado Cash в списъка си със специално определени граждани, като ефективно забрани американските взаимодействия с този миксер. Министерството обвинява Tornado Cash в изпирането на над 7 млрд. долара във виртуална валута от създаването си през 2019 г. насам.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии