Основателят на Tornado Cash в скандал за пране на 1,2 милиарда долара

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Процесът срещу Алексей Перцев, водещ разработчик, свързан с Tornado Cash, е насрочен за 26 март в холандския град Хертогенбош и го поставя директно в окото на съдебната буря, тъй като е изправен пред обвинения в пране на пари.

Обвиненията, подробно описани в обвинителен акт от три страници, до който DL News получи достъп, твърдят, че Перцев е улеснил изпирането на над 1,2 млрд. долара незаконни средства.

Нидерландските правни органи твърдят, че след ареста си през август 2022 г. Перцев системно е участвал в практики за пране на пари. Въпреки това защитникът му Кийт Ченг твърди, че обвиненията са неясни и не посочват конкретно действията, които Перцев уж е предприел и които биха представлявали престъпление.

Скандал с пари от Торнадо: Перцев е свързан с пране на криптовалути.

Обвинителният акт предлага поглед към стратегията на прокуратурата, като предполага, че Перцев си е сътрудничил с други лица за изпиране на пари, използвайки Tornado Cash – услуга за смесване на криптовалути, предназначена да прикрива произхода на трансакциите.

Обвинението изтъква 36 конкретни трансакции, които са насочили средства от децентрализирани финансови платформи към Tornado Cash, като по-специално включват значителни трансакции с Ethereum (ETH). Те произхождат от структури като Ronin Bridge, която е била компрометирана при обира на 625 млн. долара през 2022 г. – атака, приписвана на севернокорейския киберсиндикат Lazarus.

Други децентрализирани платформи, споменати в обвиненията, като Harmony и Nomad Bridge, по подобен начин са били замесени в пробиви в сигурността. Съединените щати по-рано наложиха санкции на Tornado Cash, обвинявайки я, че е улеснила изпирането на милиони долари, откраднати при тези инциденти. След ареста си в Нидерландия Перцев е задържан в продължение на близо девет месеца и в момента е под GPS наблюдение със строги ограничения за пътуване.

Критичен съдебен процес: Делото на Перцев е на път да определи бъдещето на създателите на криптовалути

Присъдата по този процес може да има далечни последици за общността на криптовалутите. Осъдителната присъда би могла да внуши повсеместно чувство на предпазливост сред разработчиците и общността на софтуера с отворен код, опасяващи се от потенциални проверки от страна на регулаторните органи на САЩ за участието им в проекти, които впоследствие биха могли да бъдат счетени за подозрителни.

Правната битка срещу Перцев се възприема от мнозина в света на криптовалутите като атака срещу самата същност на разработването на софтуер.

В негова защита се мобилизира широк спектър от поддръжници, сред които известната криптовалутна борса Coinbase, разработчикът на Ethereum Престън Ван Лун и базираната във Вашингтон Blockchain Association. Те защитават принципа, че актът на създаване на софтуер не трябва автоматично да замесва дадено лице в пране на пари или свързани с него престъпни дейности. Тази позиция резонира с критиката на защитата, че обвинителният акт не изяснява адекватно точното естество на предполагаемите незаконни дейности на Перцев.

Макар че холандските прокурори признават аргумента, че разработването на софтуер само по себе си не носи наказателна отговорност, те сякаш предполагат, че делото срещу Перцев може да се съсредоточи върху доказването на пряка връзка между дейностите му по разработване на софтуер и незаконното изпиране на пари.

Очаква се с напредването на процеса да последва задълбочено разглеждане на нюансираната връзка между практиките за кодиране, обвиненията в пране на пари и правната отговорност в сферата на криптовалутите.

Съдебният процес срещу Алексей Перцев се явява ключов момент, който би могъл да окаже значително влияние върху траекторията на развитие на криптовалутите и тяхната регулаторна рамка в бъдеще.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти