Топ крипто

  Опасна зона за Bitcoin: Arthur Hayes прогнозира спад от 30 хил. долара на фона на инфлационния скок

  Биткойнът ще отбележи спад до 35 000 долара или под тази стойност поради очертаващите се глобални макроикономически сътресения, както посочва Артър Хейс.

  В последната си публикация в блога, озаглавена „Yellen or Talkin'?“ от 24 януари, бившият главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути BitMEX представя мрачна краткосрочна прогноза за цената на BTC. Въпреки че Биткойн все още е със 75% по-скъп, отколкото преди година, той се сблъсква с редица фактори, които допринасят за значителна низходяща волатилност през текущото тримесечие.

  Хейс: Биткойнът увеличава стойността си на фона на опасенията за инфлацията през 2024 г.

  Хейс посочва няколко източника на безпокойство, сред които конфликтът в Червено море между САЩ и хутите, засягащ световното корабоплаване, продължаващите президентски избори в САЩ и политиката на Федералния резерв.

  Конфликтът в Червено море оказва осезаемо въздействие върху инфлацията. Рисковите активи, включително криптовалутите, очакват евентуална промяна в политиката на Фед още през март, като намаляването на лихвените проценти ще доведе до връщане на ликвидността на пазара.

  Въпреки потенциалните опасения за инфлация, по-високите транспортни разходи могат да доведат до повишаване на цените по-късно през годината. Хейс очаква, че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл вероятно ще се опита да реши тези проблеми, като наблегне на възможността за намаляване на лихвените проценти, без реално да ги прилага.

  „Това, което би могло да бъде леко повишение на инфлацията поради по-високите транспортни разходи, може да бъде изострено от намаляването на лихвените проценти и възобновяването на QE. Пазарът все още не оценява този факт, но Биткойн го прави.“

  Хейс също така обсъжда силата на регионалния банков сектор на САЩ, който след срива през март 2023 г. е подкрепян от Програмата за срочно финансиране на банките (BTFP). С изтичането на срока на действие на BTFP обаче възникват въпроси относно ликвидността и финансовото състояние на банките в зависимост от действията на министъра на финансите Джанет Йелън.

  В публикацията в блога се подчертава, че в случай на финансова криза финансовата стабилност има предимство пред борбата с инфлацията.

  „За да се постигнат съкращенията, намаляването на КТ и евентуалното възобновяване на QE, което според пазара вече е в кърпа вързано през март, първо ще трябва да фалират няколко банки, ако БТФП не бъде удължена.“

  Биткоинът трябва да намери „подкрепа“ под 35 000 долара

  По отношение на биткойна блогът предполага, че предстоящите сътресения, свързани с опасенията за ликвидността и изтичането на срока на действие на BTFP, в съчетание с геополитическите рискове, показват, че 20-процентният спад в цената на BTC е само началото.

  Хейс прогнозира потенциална 30-процентна корекция от пика на приемането на ETF от 48 000 долара до 33 600 долара.

  „Ето защо смятам, че Биткойн формира подкрепа между 30 0000 и 35 000 долара. Поради тази причина закупих путс със страйк 35 000 долара на 29 март 2024 г.“

  Той заключава, че нивата под 35 000 долара сега предлагат възможност за капитализиране на спада, след като на 23 януари BTC/USD достигна 38 500 долара в Bitstamp, което е най-ниското му ниво от началото на декември. По-късно криптовалутата се възстанови с около 1 700 долара, според данни на TradingView.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии