Топ крипто

  Невиждан скок на криптовалутите: 2,7 милиарда долара се вливат в тях

  В последния доклад на CoinShares фондовете за криптовалути, управлявани от водещи фирми за управление на активи, включително BlackRock, Bitwise, Fidelity, Grayscale, ProShares и 21Shares, са станали свидетели на безпрецедентни притоци в размер на 2,7 млрд. долара в световен мащаб през последната седмица. Този забележителен приток надхвърли предишния най-висок рекорд от 2,45 млрд. долара през февруари, главно поради нарасналия интерес към базираните в САЩ борсово търгувани фондове (ETF) за спот биткойн.

  Тази историческа седмица повиши общия приток от началото на годината до 10,3 млрд. долара, като малко не достигна на общия приток от 10,6 млрд. долара, регистриран през цялата 2021 г., както подчерта Джеймс Бътърфил, ръководител на отдела за проучвания на CoinShares.

  Нещо повече, през последната седмица седмичният обем на търговията достигна нов зенит от 43 млрд. долара, което представлява увеличение с близо 50% в сравнение с предишния връх от 30 млрд. долара, наблюдаван само седмица по-рано.

  Този скок в активността, съчетан с неотдавнашните подемни тенденции на пазара на криптовалути, изстреля общите активи под управление (AUM) до рекордните 94,4 млрд. долара. Това представлява увеличение с 14% спрямо предходната седмица и впечатляващ ръст от 88% от началото на годината, според анализа на CoinShares.

  В географско отношение доминацията на фондовете, базирани в САЩ, се затвърди допълнително след одобрението на спот биткойн ETF, като само през последната седмица входящите потоци достигнаха 2,8 млрд. долара. Следват швейцарските инвестиционни продукти с приток от 21 млн. долара, а бразилските фондове се нареждат на трето място с приток от 18 млн. долара. Обратно, криптофондовете на Германия, Швеция и Канада отбелязаха отлив, възлизащ съответно на 77 млн. долара, 39 млн. долара и 35 млн. долара.

  Инвестиционните продукти, ориентирани към биткойн, продължиха да привличат по-голямата част от вниманието, като миналата седмица натрупаха приток от 2,6 млрд. долара. Интересно е, че дори на фона на колебанията в цените, фондовете, залагащи срещу биткойн (short-bitcoin), все пак привлякоха 11 млн. долара приток.

  Значителни постижения постигнаха ETF-ите за спот биткойн IBIT на BlackRock и FBTC на Fidelity, които регистрираха безпрецедентни дневни входящи потоци от съответно 788 млн. и 73 млн. долара в рамките на същия период от време. Забележително е, че до края на седмицата IBIT натрупа над 10 млрд. долара приток само за два месеца търговия. Междувременно колективните входящи потоци в деветте новосъздадени спот биткойн ETF, с изключение на преобразувания фонд Grayscale GBTC, вече надхвърлиха 20 млрд. долара, като нетните входящи потоци надхвърлиха 9,5 млрд. долара.

  В сферата на инвестициите в алткойн фондовете, фокусирани върху Солана, обърнаха тенденцията на триседмичен отлив, регистрирайки приток от 24 млн. долара за седмицата. Тази промяна беше отчетена на фона на новината, че Pantera Capital активно набира средства за придобиване на активите на Solana от масата на несъстоятелността на FTX. От друга страна, инвестиционните продукти, базирани на Етер, преживяха трудна седмица с изходящи потоци от 2,1 млн. долара, докато фондовете, базирани на Polkadot, Fantom, Chainlink и Uniswap, отбелязаха скромни входящи потоци.

  Завършвайки една забележителна седмица, цената на биткойн се издигна до нови висоти, преминавайки бариерата от 72 000 долара за първи път в историята.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии