Топ крипто

  Намекът на ФЕД за повишаване на лихвите през март предизвика паника на пазара – Investor Alert

  Федералният резерв на САЩ проведе заседание на 31 януари и реши да запази целевия си лихвен процент в диапазона 525-550 базисни пункта (б.т.), равняващ се на 5,25-5,50%. Това решение съответстваше на общите очаквания и бе в унисон с предходното заседание.

  Забележителен обрат в разказа обаче представляваше изявлението на Джером Пауъл по време на обявяването на заседанието през март, в което той изрично заяви, че понижение на лихвения процент е малко вероятно. Това неочаквано изявление предизвика значителен спад на водещите финансови показатели, което доведе до значително отстъпление на различни пазари.

  По-конкретно, данните на TradingView за 1 февруари показаха, че златото, биткойнът (BTC) и общата пазарна капитализация на криптовалутите се понижиха спрямо долара съответно с 0,34%, 1,10% и 0,77%.

  В същото време индустриалният индекс Dow Jones (US30), S&P 500 (SPX) и Nasdaq 100 (NDX) отбелязаха понижения съответно с 0,01%, 1,61% и 1,94%. Тези три ключови показателя за американския фондов пазар сочеха панически продажби, засилвайки въздействието на изненадващото изявление на Пауъл.

  Очаквани лихвени проценти за март

  В перспектива следващото заседание на Федералния резерв на 20 март 2024 г. придобива особено значение поради промяната в пазарните очаквания, предизвикана от неотдавнашните изказвания на Пауъл. Забележително е, че на 29 декември 2023 г. 73,4% от трейдърите очакваха лихвените проценти да се понижат през март, докато на 31 януари този показател спадна до 52,8%, което наложи значително пренастройване на пазара.

  Понастоящем 64,5% от пазара очакват целевият лихвен процент да остане непроменен през март. Същевременно 35,5% смятат, че Фед може да преразгледа решението си и да премине към понижение на лихвите в диапазона 500-525 б.т., което води до потенциална волатилност на всички пазари през следващите седмици.

  Забележително е, че по-агресивното понижение на лихвите с 50 б.т. вече не се отчита в пазарните очаквания, което представлява 15% промяна във вероятността спрямо прогнозите, направени месец по-рано, на 29 декември.

  Финансовите гиганти прогнозираха първото понижение на лихвените проценти през май.

  Забележително е, че две от най-големите институционални финансови институции – Goldman Sachs (NYSE: GS) и Barclays (NYSE: BCS) – коригираха прогнозите си за първото понижение на лихвените проценти и сега го очакват през май. Това разглеждане беше споделено от Evan Gold в платформата X на 1 февруари. Освен това Голд отбеляза по-мечите прогнози на Bank of America (NYSE: BAC), която предвижда понижение на лихвите през юни. Интересно е, че и трите финансови гиганта първоначално очакваха понижение на лихвите през март, преди неотдавнашното заседание на Федералния резерв.

  Този сценарий подчертава присъщата на пазарите несигурност и волатилност, особено податливостта им на промени в решенията на Федералния резерв. Ето защо на инвеститорите се препоръчва да заемат предпазлива позиция, като следят внимателно текущите събития и съответните данни, за да вземат информирани решения занапред.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии