Мисията на ФБР за възстановяване на Tether за 1,4 млн. долара

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

На 12 март в Чикаго, щата Илинойс, прокуратурата на САЩ направи публично изявление относно конфискацията на около 1,4 млн. долара в криптовалутата Tether. Тази значителна сума беше задържана по подозрение, че представлява незаконни приходи от сложна операция за измама с поддръжка на клиенти.

Тази успешна мисия за възстановяване на средства беше ръководена от съвместните усилия на Министерството на правосъдието (МП) и Федералното бюро за разследване (ФБР). Прокуратурата на САЩ отбеляза, че платформата за криптовалути Tether е изиграла ключова роля за улесняване на операцията, като е предоставила подкрепата си на властите.

Според съобщение за пресата от Tether:

“Гордеем се с нашето сътрудничество с правителството на Съединените щати в борбата с финансовите измами в рамките на екосистемата на криптовалутите. Конфискуването на Tether (USDT) на стойност 1,4 млн. долара бележи значителен етап в продължаващите ни усилия да поддържаме почтеността в тази бързо развиваща се индустрия. Ангажиментът ни да защитаваме потребителите и да изкореняваме незаконните дейности остава непоколебим. Заедно с правоприлагащите органи по целия свят ще продължим да сме водещи в насърчаването на по-безопасна и сигурна среда.”

Схемата, описана подробно от властите, се е въртяла около заблуждаване на лица, предимно възрастни хора, чрез измамна схема за поддръжка на клиенти. Начинът на действие е включвал поставянето на изскачащи реклами на компютърните екрани на потенциалните жертви, които лъжливо ги предупреждават, че компютрите им са компрометирани, и ги призовават да наберат фалшив номер за поддръжка на клиенти, за да получат помощ. След като се свържат с него, жертвите биват допълнително заблуждавани, че банковите им сметки са застрашени, което ги отвежда при друг измамник, представящ се за агент по поддръжката.

След това тези жертви са били манипулирани да прехвърлят банковите си средства в USDT (Tether) под претекст, че защитават активите си. За съжаление, това действие доведе до лишаване на жертвите от техните токени, като измамниците прекъснаха всички линии на комуникация след транзакцията.

Прокуратурата на САЩ подчерта значението на това събитие, тъй като то бележи един от първите случаи на възстановяване на USDT от Съединените щати директно от портфейл с цифрова валута, който не е бил задържан и е участвал в измамни дейности.

Във връзка с продължаващото разследване точната методология, използвана при възстановяването на средствата, остава неразкрита. Въпреки това, писмената декларация, представена на 24 януари, дава известна представа, като предполага, че правоприлагащите органи са били в състояние да проследят незаконно придобитите средства до пет различни цифрови портфейла.

В клетвената декларация се уточнява още, че в тези портфейли са открити активи, пряко свързани с приходите от схема за телеграфна измама, характеризираща се с движение на средства в относително малки размери през различни адреси на посредници без видима законна цел, привидно в опит за изпиране на незаконно придобити средства.

Освен това, по свързан въпрос, Министерството на правосъдието е повдигнало обвинения срещу две лица за участието им в операция за добив на криптовалута в рамките на училищен район, което подчертава по-широкия контрол върху използването на енергия в сектора на криптовалутите в САЩ.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти