Метеоритен възход на Ethereum: ще достигне ли 10 000 долара до 2024 г.?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

На фона на процъфтяващия бичи импулс в сектора на криптовалутите, характеризиращ се с рязкото покачване на водещия актив – биткойн (BTC), който надхвърли внушителната граница от 50 000 долара, Етериум (ETH), най-големият алткойн по пазарна капитализация, се радва на успеха. Сега инвеститорите с нетърпение обмислят дали петцифрената сфера може да бъде достижима и за Етериум, подкрепени от скорошната пазарна динамика.

Всъщност преобладаващият пазарен оптимизъм изстреля Етериум в примамлива близост до психологически значимия праг от 3000 долара. Ако Етериум успее да преодолее тази ключова бариера, той може да укрепи позицията си, за да продължи напред, като потенциално достигне исторически нов исторически връх (ATH) и вероятно дори се изкачи до ешелона на 10 000 долара.

Отива ли си Етериумът към 10 000 долара?

Подобна значителна ескалация на цените обаче не зависи единствено от пазарните настроения, а по-скоро от съвпадение на ключови фактори, които се подреждат в една линия. По-специално, предстоящото пускане на Proto-Danksharding, или предложението EIP-4844, предвидено за средата на март 2024 г., представлява значителен технологичен напредък за Етериум. Това протоколно нововъведение въвежда нов транзакционен механизъм, който позволява съхраняването на “блобове” от данни в рамките на възела маяк за преходен период, като тези блобове са внимателно съобразени с поддържането на управляемо използване на диска, както е разяснено от екипа разработчици.

Освен това Ethereum очаква потенциално одобрение на своя спот борсово търгуван фонд (ETF) от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) през текущата година. Подобни регулаторни зелени светлини биха могли да предвещаят приток на институционален капитал в екосистемата на Ethereum, което потенциално би могло да катализира рязък ръст в оценката на неговия местен токен.

Освен това предстоящото стартиране на EigenLayer и въвеждането на механизми за повторно залагане са на път допълнително да затегнат предлагането на ETH в обращение. Тези инициативи дават възможност на потребителите да използват своите заложени ETH като криптоикономическо обезпечение за алтернативни протоколи извън Ethereum, в замяна на протоколни такси и награди, като по този начин ефективно изтеглят значителна част от ETH от активното обращение.

Освен това дефлационната токеномика на Етериум, която усилва стойността му чрез намаляване на предлагането или стагнация, в съчетание с перспективата за възраждане на манията по нефунгиращите токени (NFT) на фона на масовия устрем, допълнително подхранват бичия наратив около траекторията на Етериум.

В светлината на тази многостранна динамика Саймън Дедик, главен изпълнителен директор на Moonrock Capital, твърди, че през следващия двугодишен период Етериум ще има превъзходна позиция сред криптовалутите със син чип. Той твърди, че предстоящите потоци в предлагането на Етериум и рефлексивната динамика го правят оптимално позициониран за монументален скок, като уверено предполага възможността Етериум да достигне заветния праг от 10 000 долара.

Оценка на цената на Етериум

По последни данни, извлечени на 21 февруари, понастоящем Етериум се търгува на цена от 2934,6 USD, което отразява незначително повишение от 0,68% през последните 24 часа и впечатляващо увеличение от 8,15% през предходната седмица. Този последователен възходящ импулс завърши с кумулативен скок от 21,87% на месечната графика, което е показателно за устойчивостта на Етериум и потенциала му за устойчив растеж.

Въпреки оптимистичните перспективи е от съществено значение да се смекчат очакванията. Въпреки че траекторията на Етериум изглежда обещаваща, постигането на 10 000 долара в рамките на настоящата календарна година може да се окаже прекалено амбициозно. Дори Дедик, пламенен бик на Етериум, признава по-широка времева рамка за материализиране на разказа за петцифрените оценки.

В обобщение, Етериум се намира на прага на период на трансформация, като значителен технологичен напредък, регулаторни промени и пазарна динамика се обединяват, за да укрепят позициите му. Въпреки че пътуването до 10 000 долара може да не е непосредствено, еволюцията на Етериум остава завладяващ разказ в по-широкия криптовалутен пейзаж, готов да оформи бъдещето на децентрализираните финанси и цифровите активи.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти