Крипто златна мина на 2024 г: Най-горещите алгоритми за доказване на работа

От 2022 до 2024 г: Драматични промени в печалбите от криптодобива

От януари 2024 г. класацията на най-печелившите криптомрежи за добив се е променила спрямо тази от 2022 г. През септември 2022 г. Кадена заемаше водеща позиция като основен алгоритъм за доказателство за работа (PoW), който позволяваше на миньорите да добиват Кадена (KDA). Понастоящем обаче челното място за най-доходоносна PoW мрежа за добив се заема от kaspa (KAS), която използва алгоритъма Kheavyhash.

В неделя, 21 януари, се съобщава, че добивът с 9,2 терахаш в секунда (TH/s) хаш мощност на Kheavyhash носи приблизително 69 долара на ден, въз основа на текущите данни от asicminervalue.com. Това изчисление включва дневната разходна ставка за електроенергия от 0,12 долара на киловатчас (кВтч). Понастоящем SHA256 на Биткойн се нарежда на второ място по доходност, но неотдавнашният скок на стойностите на грин (GRIN) изтласка алгоритъма Cuckatoo32 към по-високи приходи.

При същите разходи за електричество от 0,12 USD за kWh, миньор с капацитет от 36 графа в секунда (GPS) може да постигне дневна печалба от 12,29 USD при добив на GRIN. Близо до него е алгоритъмът SHA256 на Bitcoin, при който машини с хеш капацитет от 335 до 390 терахаш в секунда (TH/s) могат да донесат дневни печалби от 10,60 до 11,52 USD, ако приемем електрическа тарифа от 0,12 USD за kWh. Водещите производители на тези устройства с висока производителност на хешрати са Bitmain и Microbt.

През 2024 г. следващите два алгоритъма за добив, които могат да се похвалят с най-висока доходност, са Ethash и Blake2B-Sia. Ethash е свързан с криптовалути като ethereum classic (ETC), докато миньорите, владеещи управлението на Blake2B-Sia, могат да добиват siacoin (SC) и scprime (SCP). Очаква се, че хешратът на Ethash от близо 6 гигахаша в секунда (GH/s) ще генерира приблизително 10,40 долара дневно, докато добивът на Blake2B-Sia от 17 терахаша в секунда (TH/s) може да донесе около 9,27 долара всеки ден, като се вземат предвид разходите за електроенергия от 0,12 долара за киловатчас (kWh).

След Blake2B-Sia в класацията за рентабилност се нареждат алгоритмите X11 и Kadena. Валутите, които могат да се добиват от X11, включително dash (DASH) и cannabiscoin (CANN), могат да осигурят разумна възвръщаемост при подходящ хешрат. По-конкретно, приблизително 2 терахаша в секунда (TH/s) от X11 hashrate са готови да генерират около 7,57 долара дневно. Както беше споменато по-рано, алгоритъмът Kadena се е понижил в класацията, но значителна скорост от 177 TH/s на Kadena все още може да генерира приблизително 7,47 USD на ден.

Забележително е, че рентабилността на добива на Scrypt е намаляла в сравнение с пика си през септември 2022 г. По това време Scrypt, отговарящ за добива на litecoin (LTC) и dogecoin (DOGE), заемаше втората позиция по отношение на рентабилността. Понастоящем добивът на Scrypt заема 12-то място сред най-печелившите алгоритми, изоставайки от други като Handshake, 2, Randomx и Cryptonightr. Преди това Еташ се радваше на доминираща позиция при алгоритъмите за добив преди обновяването на Етериум, известно като The Merge, което се случи на 15 септември 2022 г. След това решаващо събитие рентабилността му отбеляза сравнително слаби резултати.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии