Какво е семенна фраза?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Table of Contents

⚡️ За какво се използва фразата за семена?

Семенната фраза е сбор от думи, който съдържа цялата информация, необходима за възстановяване на средствата в биткойн онлайн. Софтуерът на портфейла обикновено генерира семенната фраза и насочва потребителя да я запише на хартия.

⚡️ Как да генерирам семенна фраза?

Процесът на генериране на семенна фраза започва с генериране на случайни данни, наречени ентропия. След това ентропията преминава през хешираща функция, по-специално SHA256, за да се генерира контролна сума. След това част от контролната сума се добавя към случайните данни.

⚡️ Използва ли Coinbase фраза за семената?

От друга страна, вашата собствена 12-думова фраза за възстановяване, известна също като “начално число”, се генерира от портфейла Coinbase. Това означава, че ако изгубите фразата си за възстановяване, вече няма да можете да получите достъп до своя Coinbase Wallet.

⚡️ Какво представлява началната фраза на Binance?

Семенната фраза е поредица от думи, която ви позволява да получите достъп до вашия портфейл с криптовалута. Идеите mnemonic seed или mnmemonic phrase често се използват за описание на едно и също нещо.

Пример за фраза за семена

Семенната фраза е набор от думи, генериран от портфейл за криптовалута, който осигурява достъп до криптовалутата, свързана с този портфейл. Разглеждайте портфейла като мениджър на пароли за криптовалути, а началната фраза – като главна парола. Винаги ще имате достъп до цялата валута, свързана с портфейла, който е генерирал фразата, дори ако го изтриете или загубите.

Идеята за “самостоятелност” е една от основните идеи на криптовалутата:

Какво представлява фразата за семена?
Как се прави seed фраза на binance?
 • трябва да имате достъп до цифровата си валута, без да разкривате лична информация, и не е необходимо да я поверявате на банка или друга организация.
 • За тази цел Bitcoin и Ethereum използват блокчейн технология, която използва децентрализирана мрежа от компютри, разположени по целия свят, за валидиране на трансакциите.

Как блокчейнът разбира коя криптовалута ви принадлежи?

Той използва алгоритмично създадени шифри, подобни на пароли, до които има достъп само собственикът. При създаването на криптопортфейл – независимо дали става въпрос за софтуерен портфейл като Coinbase Wallet или за хардуерно устройство – се генерира низ от лесни думи (известен също като фраза за възстановяване) като ваша изходна фраза или семе. Това е вашият ключ за отключване и харчене на криптовалутата, свързана с този портфейл, така че е важно да го съхранявате безопасно.

Как да генерирате семенна фраза binance.
Как да намеря моята начална фраза?

Портфейлът генерира частни ключове и начален номер с помощта на специална комбинация от думи. Считайте, че портфейлът е мениджър на криптографски пароли, като началната фраза е главната парола.

Причината, поради която първата фраза е съвкупност от 12-24 прости думи (като “армия”, “енергия”, “плат”, “щастлив” или “опера”), а не число, е, че дългите вериги от цифри са трудни за запомняне и дори за правилно тълкуване – помислете колко трудно би било да въведете прекалено дълга парола за Wi-Fi. От друга страна, е доста лесно да се запомни поредица от прости думи, дори и да изглежда, че нямат никаква връзка помежду си.

 • Ако изгубите или забравите началната си фраза, няма как да я възстановите и по този начин да получите достъп до криптовалутата си. Това е още една мярка за сигурност, предназначена да защити вашите активи;
 • ако някой разбере фразата ви, може да поеме контрола върху валутата ви.
Какво представлява фразата за семената от 24 думи?
Мога ли да използвам моята начална фраза?

Поради тази причина е важно да съхранявате началната си фраза на сигурно място, например в документ, защитен с парола, или в криптиран файл.

Има няколко различни начина за генериране на начална фраза:

 • можете да използвате услуга като Trust Wallet на Binance, която предоставя лесен за използване интерфейс и генерира фраза за вас, или да създадете своя собствена с помощта на инструмент като Bitaddress.org.
 • Ако не искате да управлявате фразата за семена, има и други възможности. Например, можете да използвате хоствана услуга за портфейл като Coinbase Wallet, която съхранява вашата seed фраза binance в криптиран формат на своите сървъри.
Какво представлява фразата от 12 думи?
Какво представляват думите за семена?

Как мога да запомня и запазя основната си фраза

Вашата фраза за семената може да изглежда сложна и ненужна, но си струва да я запомните. Ако решите да управлявате парите си, запомнянето и архивирането на фразата за семената е от съществено значение за вашето благополучие и бъдещето на финансите ви.

Мозъчният портфейл е портфейл за криптовалута, който съхранява частните ключове на потребителя в собствената му памет.

Ако търсите 100% сигурен начин да съхранявате своята семенна фраза, не търсете повече от “мозъчния портфейл”. Тази опция е за тези, които са уверени в своите умения за запаметяване. Само не забравяйте – ако забравите семенната си фраза, това може да бъде катастрофално. Затова се уверете, че имате резервен план!

Как мога да запомня и запазя семенната си фраза
Как мога да запомня и запазя основната си фраза

Хартията е често срещан, но основен елемент, който използваме в ежедневието си.

Ако търсите вариант, който е лесен за използване и безопасен, записването на фраза за семена на хартия е чудесен избор. Въпреки че с този метод са свързани някои рискове (напр. хартията може да бъде изгубена, скъсана или изгорена), много експерти го препоръчват като най-простия и ефективен вариант за повечето потребители на криптовалута. Освен това, ако закупите някои хардуерни портфейли, те често се доставят с хартийка, специално предназначена за тази цел.

USB устройство

Въпреки че това може да изглежда като добро решение, има няколко опасности. Съхраняването на фрази за семена в интернет не означава автоматично, че те ще бъдат по-добре защитени. USB устройствата могат да се повредят физически и записаните на тях данни могат да се повредят. Освен това, за да използвате USB устройство, ви е необходим лаптоп – а вече знаем, че не е препоръчително да имате устройства, свързани към интернет, които също имат достъп до вашата семенна фраза.

Семенните фрази са важна част от сигурността на криптовалутите
Началните фрази са важна част от сигурността на криптовалутите

Метал

С течение на времето за щастие се появяват нови варианти за архивиране, които предлагат по-голяма дълготрайност от хартията. Няколко компании дори предлагат различни комплекти от стоманени букви за съставяне на думи, гравиране или метални картички.

Въпреки че няма един-единствен начин за съхраняване на началната фраза, в крайна сметка вие трябва да решите кое е най-подходящо за вас и само вие трябва да знаете каква е вашата начална фраза и къде се съхранява.

Безспорно има някои неща, които никога не трябва да правите, когато става въпрос за запазване на семената ви:

 • Запазете спомените в съзнанието си, а не в ролката на фотоапарата.
 • Важно е да пазите паролите си, но не ги съхранявайте в мениджър на пароли.
 • Пазете личната си информация в безопасност, като я съхранявате офлайн.
 • Никога не използвайте онлайн уебсайтове за възстановяване на фрази за семена.

Семенните фрази са жизненоважна част от сигурността на криптовалутата, затова е важно да ги пазите и да се отнасяте с подозрение към всеки, който се опитва да ви помогне да възстановите портфейла си. Ако някой получи достъп до семенната ви фраза, той може да възстанови портфейла ви и да го изпразни.

Как функционира фразата за семена?
Как работи фразата за семена?

Как работи фразата за семена?

Семенната фраза се генерира автоматично при създаването на портфейл за криптовалута. Първата дума е дълга последователност от случайни цифри и се използва за генериране на частни ключове, които ви позволяват да изпращате и харчите биткойни.

Причината, поради която изходната фраза ви се предоставя в словесна форма (а не като дълъг низ от случайни цифри), е, че хората по-добре запомнят и взаимодействат с поредица от думи. Въпреки това не е необходимо да разчитате единствено на паметта си за изходните фрази. Кои са най-удачните методи за тяхното съхраняване?

Началната точка за генериране на тайната фраза е списък с 2048 общи думи. Концепцията за семенна фраза е популяризирана след предложението за подобрение на Биткойн 39 от 2013 г., което дефинира “детерминистичен портфейл”, при който една-единствена семенна фраза ще контролира всички частни ключове, съхранявани в портфейла.

Колко сигурна е семенната фраза от 12 думи?
Как работи фразата за семена?

Стандартът прави съвместими и основните портфейли:

 • ако искате да смените портфейла, просто трябва да въведете началната си фраза в новия портфейл и криптовалутата ви ще бъде налична там.
 • Можете дори да възстановите портфейла си, ако го изгубите или изтриете, макар и само с началната си фраза.
 • Изключително важно е да защитите изходната си фраза от хакери, опити за фишинг и други форми на загуба на данни.

КАКВО Е СТУДЕН КРИПТО ПОРТФЕЙЛ И КАК ДА НЕ СЕ ОПАРИТЕ ОТ НЕГО?

Какво трябва да направя, ако загубя фразата си за семена?

Има много начини да защитите първите си думи, които се различават в зависимост от това колко криптовалута имате и колко важна за вас е сигурността спрямо удобството.

Как се използват фразите за семена?
Необходимо ли е да се използва семенна фраза?

Една от най-ефикасните стратегии за опазване на началния срок е той да бъде разделен между няколко сейфа (като се осигури резервираност в случай, че нещо се обърка с някой от обектите). Честно казано, това не е много практично.

От друга страна, някои хора плащат на експерти да гравират постоянни послания върху твърди повърхности като неръждаема стомана.

За много хора простото записване на изходната фраза и съхраняването на копия на многобройни безопасни места е достатъчна защита.

Coinbase Wallet е отделна програма от основното приложение на Coinbase, която можете да използвате за достъп до средствата си, както и за архивиране на данните си в Google Drive или iCloud. Също така трябва да съхранявате сейфти фразата си за семена офлайн.

Мога ли да променя своята семенна фраза?
Мога ли да използвам моята начална фраза за всеки портфейл?

Началната фраза ще ви е необходима, докато не забравите паролата си. При този метод е важно да разполагате с началната фраза. Няма да загубите криптовалутата си, ако изпуснете или счупите хардуерния си портфейл в автобуса; вместо това можете просто да въведете семенната си фраза в друг портфейл.

Какво става, ако семената ви са повредени или изгубени?

Ако изгубите листчето, на което е написана страничната ви фраза, забравите в коя книга е била скрита или починете, без да я предадете на наследника си, няма да имате достъп до криптата си. Криптовалутата ви ще бъде безопасно съхранена в блокчейна, ако някой открадне вашата sid-фраза, но вие (или вашите наследници) няма да имате достъп до нея. Така че не забравяйте да защитите своята семенна фраза! Ако загубите семенната си фраза, няма да имате достъп до криптовалутата си.

Използва ли Coinbase seed phrase?
Как да си осигурите начална фраза?

Има ли нещо друго, което мога да направя, ако не искам да обработвам изходната фраза?

Да, това е възможно. Ако купите криптовалута в Coinbase, не е необходимо да я премествате в друг портфейл веднага (или някога, това зависи от вас). Вместо това можете да я оставите в сметката си в Coinbase и да позволите на Coinbase да я съхранява за вас чрез “публикуван портфейл”.

Когато криптоактивите ви нараснат, ще искате да разгледате достъпните основни алтернативи за сигурност, като например да преместите част от криптовалутата си от основната си сметка в Coinbase в трезор на Coinbase, който добавя ниво на защита, без да изисква от вас да боравите с вашия seed-frase или частни ключове. (Ако желаете, можете също така да преместите биткойн от един портфейл в друг.)

Защо е важна изходната фраза
Как изглежда една фраза за семена?

Каква е разликата между начална фраза и частен ключ?

Частният ключ е “ключът”, който отключва вашия портфейл с биткойни, етериум или друга криптовалута. Той се генерира алгоритмично от дългия низ от числа, представен от вашата семенна фраза.

Вашата начална фраза ви дава достъп до портфейла ви с криптовалута, както и до всички частни ключове в него. Можете да мислите за криптопортфейла като за мениджър на пароли за вашата криптовалута – стига да имате главна парола (начална фраза), имате достъп до всички свързани криптовалути.

Какво е значението на фразата за семената на биткойн?

Семплата фраза действа като главен ключ за вашия портфейл с криптовалута
Страничната фраза е поредица от думи, генерирани от вашия портфейл за криптовалута.

Обикновено семенната фраза (известна още като първото резервно копие, термин за възстановяване, семенни думи, мнемонична фраза, тайни думи, резервно копие или множество други имена) е 12 или 24 думи, които се записват като резервно копие при създаването на хардуерен биткойн портфейл.

Като типичен потребител на биткойни обаче никога няма да се сблъскате с тази последователност от цифри – вместо това ще видите версия, която е много по-проста за записване (и запомняне, ако се наложи!)

Каква е тайната за отключване на нова фраза за семена?

Популярно е схващането, че отгатването на фраза за семена е лесно. В края на краищата това са само 12 думи, нали? Ако отделите достатъчно време, изглежда, че можете поне да разберете нечия семенна фраза. За щастие, истината е, че ако вие или вашата джаджа генерирате подходяща ентропия, е почти невъзможно да определите началната фраза.

Как работи страничната фраза?
Как работи фразата за семена?

Това е труден проблем. Тъй като списъкът с думи на BIP39 съдържа 2048 различни термина, опитът да се извлече оригиналната фраза от 12 думи (които, между другото, трябва да са в правилен ред, а не само самите думи) би означавал да се познае правилно число между 1 и 5 444 517 900 900 000 000 000 хиляди милиона милиарда милиона

Трудно е да се проумее колко огромна е тази цифра, но в перспектива тя е равна на броя на атомите в наблюдаемата вселена. На най-мощните суперкомпютри в света би им отнело цяла вечност да изпробват всички ваши оригинални словосъчетания само чрез отгатване на възможностите за всеки термин.

Възможно ли е да се възстанови началната фраза на друго устройство, като се използва софтуер от друг производител?

семенна фраза в портфейла
Какво се случва, ако загубите началната фраза?

Вашата изходна фраза е напълно съвместима с всеки производител на портфейли, който следва правилно протокола BIP39. Това означава, че можете да изключите производителя на хардуерния си портфейл като доверена страна и единствена точка на провал, като защитите оригиналните си фрази. Ако нещо се обърка, просто заменете началния номер на друго устройство от друга компания.

Възможно ли е да се промени съществуваща начална фраза?

Да, но не можете да препрограмирате съществуваща изходна фраза по същия начин, по който можете да промените паролата си за онлайн акаунт. Можете да промените изходната си фраза, като генерирате нова и прехвърлите средствата си в юрисдикция, управлявана от нея.

пример за seed phrase
Каква е разликата между начална фраза и частен ключ?

Имайте предвид, че първите думи, които изберете, в крайна сметка ще ви позволят да имате достъп до средства и да ги харчите от адреса си. Ако някога началната ви фраза е била компрометирана, трябва да прехвърлите парите на друг адрес (такъв, който е създаден с помощта на различна начална фраза, която не е била хакната), за да си възвърнете контрола върху парите.

Какво е парола със семенна фраза?

Пасфразата със семенна фраза, известна още като “разширение на семенна фраза” или “разширителна дума”, е 13-та или 25-та дума, която можете да изберете сами в допълнение към случайно генерираните 12 или 24 думи. Те се използват най-често с портфейли с един подпис за допълнителна сигурност чрез добавяне на ниво на защита с предупреждение за ключ.

Това може да бъде много по-опасно от многостранните подписи, които разчитат на главни букви, символи и интервали.

Какво представлява фразата за изходна информация (seed-phrase)?
Какво е парола със семенна фраза?

Този метод обаче има своите недостатъци. Паролата може да подобри сигурността на вашите биткойни, като ви принуди да разполагате както с това, което имате, така и с това, което знаете, за да получите достъп до средствата си, но други методи за премахване на единичните точки на провал, като например многостранните подписи и съхранението Unchained, са по-надеждни.

Ще трябва да направите няколко теста, за да определите коя стойност е най-подходяща за вашата ситуация. Това не е толкова лесно, колкото изглежда, и има множество променливи, които трябва да се вземат предвид. Най-простият метод би бил да изберете втората цена, която е равна или по-голяма от изчислената от вас възвръщаемост на инвестицията.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти