Топ крипто

  Как да съхраняваме частни ключове | Най-добри практики

  Когато купувате, продавате или съхранявате криптовалути, трябва да знаете как да съхранявате частните ключове по сигурен начин. Ето едно ръководство, което ще ви помогне да защитите ключовете си от други лица.

  Съдържание

  Как да съхраняваме частни ключове по сигурен начин?

  Ето кои са най-добрите практики за избор на най-добрия начин за съхранение на частни ключове:

  Хардуерно съхранение

  Хардуерните портфейли са специални устройства, създадени да съхраняват вашите ключове за криптовалути на сигурно място. Те са отделени от компютъра или телефона ви, които могат да бъдат хакнати.

  Тези портфейли са много сигурни, защото ключовете остават на устройството. Когато извършвате транзакция, тя също се подписва на устройството.

  По избор можете да избирате измежду тези устройства:

  • KeepKey е устройство, което създава и съхранява частни ключове за вашата криптовалута. То също така помага за изпращането им на други лица. То има голям екран, който улеснява проверката на транзакциите ви. Този твърд портфейл поддържа много различни криптовалути.
  • Колдкард се фокусира основно върху сигурността на Биткойн. Той прилича на малък калкулатор с OLED дисплей и странични бутони. Разполага с усъвършенствани функции за сигурност, като чип със защитен елемент, и не се нуждае от връзка с компютър).
  • BitBox02 поддържа множество криптовалути. Разполага с връзки USB-C и A и има сензорен плъзгач за взаимодействие с потребителя. Устройството също така е много просто и лесно за използване.
  • Keystone няма нужда да се свързва с интернет или с други устройства, за да работи. То използва QR кодове за сигурно подписване на транзакции.
  • SafePal S е достъпен хардуерен портфейл, поддържан от Binance. Той предлага решение за сигурност с въздушна защита и камера за сканиране на QR кодове. Той също така е удобен за мобилни устройства, което позволява на потребителите да управляват своите активи.
  Хардуерно хранилище за съхранение на частни ключове

  Паричници с множество подписи

  Фирмите често използват портфейли, които изискват съгласието на повече от едно лице, преди да се изразходват парите. Те се наричат портфейли с много подписи. Те помагат да се гарантира, че повече от едно лице проверява и одобрява всяко плащане.

  • В семейния тръст мултисигналът означава, че няколко членове на семейството трябва да се съгласят, преди да използват или да вложат пари в нещо. Това пречи на един човек да злоупотреби с доверието.
  • При купуване и продаване мултисиг портфейлът действа като посредник. Купувачът, продавачът и посредникът трябва да се съгласят да преместят средствата. Това гарантира, че всички се придържат към сделката, преди парите да преминат от едни ръце в други.
  • За една компания мултисиг портфейлът позволява на управителния съвет да се съгласява заедно с решенията за големи пари. По този начин всички трябва да кажат „да“ на големите разходи или на големите инвестиции.
  • Криптовалутните борси използват multisig портфейли, за да пазят повечето от парите на клиентите си. Те се нуждаят от няколко работници, които да кажат „да“, преди да може да се преместят каквито и да било пари. Това намалява вероятността някой да открадне или да вземе пари без разрешение.

  Локална файлова система

  За да съхранявате безопасно частни ключове на локална файлова система, криптирайте ключовия файл със силна парола и съхранявайте носителя на информация офлайн на сигурно място.

  Пълно криптиране на диска

  Пълното криптиране на диска с BitLocker (Windows), FileVault (macOS) или LUKS (Linux) защитава цялото съдържание на диска, включително частните ключове. Физическият достъп до устройството няма да компрометира данните без ключа за криптиране.

  Празпореждания на файловата система

  Настройването на правилни разрешения за файловете е от решаващо значение. На Unix-подобни системи можете да използвате `chmod`, за да ограничите достъпа до файла с частния ключ, така че само собственикът да може да го чете (режим 600).

  Хардуерни модули за сигурност (HSM)

  За изключително чувствителни ключове можете да използвате хардуерен модул за сигурност. HSM са физически устройства, предназначени за управление на цифрови ключове. Те са и също така са устойчиви на фалшифициране.

  Ограничаване на достъпа на потребителите

  С тези действия компанията ви може да се предпази от хора, които биха искали да злоупотребят с ключовете или случайно да ги споделят:

  Контрол на достъпа, основан на роли (RBAC)

  Организациите често използват RBAC, за да задават разрешения на потребителите въз основа на тяхната роля в организацията. По този начин се гарантира, че само упълномощени потребители имат достъп до определени данни или системи. Това помага за защита на частни ключове и друга чувствителна информация.

  Времеви ограничения на достъпа

  Достъпът до частни ключове може да бъде ограничен за определено време. Така потребителите могат да имат достъп до ключовете само в работното си време. Това свежда до минимум възможността за неоторизиран достъп в извънработно време.

  Задължителен контрол на достъпа (MAC)

  На някои места, като например в армията или правителството, внимателно се решава кой може да вижда определена информация. Те разглеждат какви тайни е позволено да знае някой и ги съпоставят с това колко секретна е информацията. Това се прави, за да се опазят наистина важни неща, като например секретни кодове.

  Мониторинг на верификацията

  Мониторинг на верификацията означава, че често проверявате записи на трансакции и адреси на цифрови портфейли. Това се прави, за да се гарантира, че всички транзакции са наред и че няма нежелан достъп.

  Многофакторна автентификация (MFA)

  MFA (Многофакторна автентификация) изисква от потребителите да предоставят няколко доказателства за самоличност, като например парола и пръстов отпечатък, за да получат достъп до дадена система. По този начин влизането на неоторизирани лица е много по-трудно, тъй като те трябва да изпълнят няколко стъпки за сигурност.

  Предупреждения в реално време

  Системите могат да изпращат незабавни сигнали, за да предупреждават за необичайни дейности, като например транзакции от нови устройства или места, които изискват проверка на собственика.

  Изисквания за съответствие

  В някои сектори, като например обработката на плащания, нормативната уредба задължава компаниите да проследяват достъпа до мрежи и чувствителни данни, както например прави PCI DSS за информацията за картодържателите.

  Управление на регистри

  Мониторингът на верификацията събира и изследва логове от различни системи, за да проследи събитията, свързани със сигурността. Инструментите SIEM събират тези логове, за да дадат пълна картина на състоянието на сигурността на организацията.

  Управление на логовете

  Редовни актуализации на софтуера

  Важно е да поддържате целия си софтуер в актуално състояние. Това включва приложенията, които използвате за управление на парите и ключовете си. Актуализациите помагат за отстраняване на дупки в сигурността и спират достъпа на хакери.

  • Поддържането на софтуера ви в актуално състояние е важно. То помага да предпазите компютъра си от атаки. Например, през 2017 г. лоша програма, наречена WannaCry, атакува стари компютри с Windows. Но компютрите с най-новите актуализации бяха в безопасност.
  • Актуализациите могат също така да добавят нови функции и да подобрят работата на вашия софтуер. Уеб браузъри като Google Chrome и Mozilla Firefox получават актуализации, които ги правят по-безопасни и работят по-добре.
  • Някои компании трябва да спазват правила, за да запазят информацията в безопасност. Тези правила, като GDPR в Европа или HIPAA в САЩ, могат да се променят. Актуализирането на софтуера може да помогне на компаниите да спазват тези правила.
  • Когато използвате много различни програми заедно, е важно да актуализирате всички тях. Ако не го направите, може да възникнат проблеми или рискове за сигурността. Например, в една блокчейн мрежа, актуализирането на всички компютри поддържа мрежата безопасна и работеща правилно.

  Защита от фишинг

  Фишинг атаките подмамват хората да предадат частните си ключове. Важно е да научите потребителите как да разпознават тези измами и да им напомняте да не споделят ключовете си онлайн или чрез съобщения. Използването на добри филтри за електронна поща и мерки за сигурност може да намали рисковете от фишинг.

  • Използване на многофакторна автентификация (MFA)

  Включването на многофакторна автентикация (MFA) във всички акаунти може да предпази от фишинг чрез добавяне на допълнителни стъпки, като код или пръстов отпечатък, за влизане в системата. Това затруднява достъпа на хакерите до акаунти само с открадната парола и потребителско име.

  • Обучение за симулация на фишинг

  Фирмите обучават служителите си на кибербезопасност, като изпращат фалшиви измамни имейли, за да видят как реагират и да определят дали имат нужда от повече обучение.

  • Актуализирани технологии за борба с фишинга

  Технологичните компании продължават да създават по-добри инструменти за спиране на фишинга. Тези инструменти могат да ви предупреждават за опасни уебсайтове, да филтрират лошите имейли и да използват интелигентни технологии за откриване на нови заплахи. Всеки трябва често да актуализира тези инструменти, за да остане в безопасност.

  • Базирано на домейна удостоверяване на съобщенията, докладване и съответствие (DMARC)

  DMARC е инструмент, който предотвратява фалшифицирането на имейли чрез проверка на имейли с тестове SPF и DKIM. Ако дадено електронно писмо не издържи тези тестове, DMARC инструктира доставчика на електронна поща как да го обработва, като по този начин помага за блокирането на фалшиви електронни писма.

  Използване на защитени мрежи

  За достъп до портфейла и транзакциите винаги използвайте сигурна, криптирана връзка, например VPN. Никога не използвайте обществени Wi-Fi мрежи.

  • Атаки от типа „човек по средата“

  Публичният Wi-Fi е лесен за хакване. Когато го използвате, хакерите могат да откраднат вашата информация, например пароли. Ако използвате по-безопасна интернет връзка, която кодира данните ви, за тях е по-трудно да направят това.

  • SSL Stripping

  Използвайте HTTPS за сигурен трансфер на данни онлайн. В незащитени мрежи хакерите могат да получат достъп до вашите данни и да ги променят. Помислете за инструменти за защита на вашата връзка.

  • Wi-Fi Sniffing

  Инструментите за „прослушване“ на Wi-Fi могат да улавят данни в обществени мрежи. Защитените мрежи използват криптиране WPA2 или WPA3, за да се предпазят от това.

  • Разпространени Wi-Fi горещи точки

  Бъдете предпазливи с обществените Wi-Fi мрежи. Проверявайте мрежите, преди да се свържете, избягвайте подозрителни Wi-Fi и използвайте VPN, за да защитите данните си.

  Как да защитим частен ключ?

  Защитата на частния ключ включва сигурно съхранение и някои практики за безопасна работа. Имайте предвид тези съвети:

  Никога не го споделяйте

  Дръжте частния си ключ в тайна. Той е като ключа за сейфа – само вие трябва да го използвате.

  Използвайте силни пароли

  Ако частният ви ключ е с парола, уверете се, че тя е силна и уникална. Помислете за използване на мениджър на пароли за генериране и съхраняване на сложни пароли.

  Актуализирайте софтуера за сигурност

  Поддържайте в актуално състояние всеки софтуер за сигурност, включително антивирусни програми и програми за защита от зловреден софтуер. Това ще ви предпази от нови заплахи, които могат да бъдат насочени към частните ви ключове.

  Бъдете предпазливи онлайн

  Фишинг атаките и зловредният софтуер са често срещани тактики за кражба на частни ключове. Винаги проверявайте автентичността на уебсайтове и имейли, преди да взаимодействате с тях. Също така избягвайте да изтегляте файлове от ненадеждни източници.

  Многоподписни портфейли

  За допълнителна сигурност, особено при транзакции с висока стойност, обмислете използването на портфейли с много подписи. Те изискват повече от един частен ключ за оторизиране на транзакция.

  Най-добри практики за сигурно съхранение на частни ключове

  Какво се случва, когато частният ключ е компрометиран?

  Когато някой се сдобие с вашия частен ключ, който е като таен код, това може да доведе до неприятности. Ако той е за портфейла ви с криптовалута, може да открадне монетите ви.

  Ако е за електронната ви поща, могат да четат и изпращат съобщения, представяйки се за вас. Ако е откраднат ключът за сървъра на даден бизнес, крадецът може да намери и да вземе секретна информация. Това може да доведе до големи проблеми.

  За да защитите частните си ключове, трябва да използвате специални защитни устройства. Не ги допускайте в интернет, когато можете. Някои съвременни устройства имат защитени зони за съхранение на тези ключове. Можете също така да ги съхранявате в мениджър на пароли—цифров трезор, който се заключва с парола.

  Не забравяйте да направите резервно копие на ключовете си, за да имате копие, ако нещо се обърка. Позволявайте достъп до ключовете си само на доверени лица. И редовно сменяйте ключовете си, за да сте в допълнителна безопасност.

  Какво да направите, ако сте изгубили личния си ключ?

  За съжаление, ако сте го изгубили и нямате резервно копие, ситуацията често е невъзстановима, тъй като частните ключове са проектирани така, че да е почти невъзможно да бъдат регенерирани или отгатнати.

  Ето какво можете да направите:

  • Първата стъпка е да проверите дали някъде сте съхранили резервно копие на частния си ключ. Това може да е физическо копие, USB устройство или друг сигурен метод за архивиране, който сте използвали.
  • Ако сте използвали портфейл или услуга, която предоставя фраза за възстановяване или семенна фраза, може да успеете да възстановите частните си ключове, използвайки тази фраза. Следвайте внимателно инструкциите на доставчика на услугата, за да се опитате да възстановите.
  • Ако частният ви ключ е бил свързан с акаунт в борса или управлявана услуга за портфейли, обърнете се към тяхната служба за поддръжка на клиенти. Въпреки че те не могат да възстановят частния ви ключ, може да разполагат с протоколи, които да ви помогнат да възстановите достъпа до сметката си.
  • Ако сте използвали всички възможности и не можете да възстановите частния ключ, може да се наложи да приемете загубата. Тази ситуация е трудна, но показва колко е важно да защитите частните си ключове

  Заключение за сигурността на частните ключове

  Частните ключове са много важни за запазването на сигурността на вашата криптовалута. Когато планирате как да съхранявате частните ключове по сигурен начин, използвайте хардуерни портфейли. В сравнение с меките портфейли, те са по-сигурният вариант. Затова използвайте професионалните съвети за това как да ги изберете.

  Винаги пазете частните си ключове за себе си. Уверете се, че използвате пароли, които са трудни за отгатване. Освен това винаги поддържайте софтуера за защита на компютъра си актуален. Ако някой друг се сдобие с вашия ключ, това може да бъде наистина лошо.

  Ако изгубите ключа си, често е трудно да си го върнете. Ето защо винаги трябва да имате резервно копие и да бъдете внимателни, когато използвате интернет.

  Често задавани въпроси

  Как да съхранявам частния ключ по безопасен начин?

  Съхранявайте частния ключ безопасно, като използвате хардуерни портфейли, сигурни резервни копия и никога не го споделяйте.

  Как да защитя криптографския си частен ключ?

  Защитете частния си криптографски ключ, като използвате силни пароли, портфейли с много подписи и избягвате обществен Wi-Fi.

  Безвредно ли е да се съхранява частен ключ в база данни?

  Съхраняването на частен ключ в база данни е рисковано, освен ако той не е криптиран и базата данни не е защитена правилно.

  Могат ли да бъдат хакнати криптографски частни ключове?

  Криптографските частни ключове могат да бъдат хакнати, ако не се съхраняват по сигурен начин или ако практиките за сигурност са слаби.

  Какви са рисковете на частните ключове?

  Рисковете на частния ключ включват неоторизиран достъп, кражба на цифрови активи и необратима загуба, ако ключът бъде загубен или компрометиран.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии