Испания стартира опити с подкрепени с евро стабилни монети

Испанската финтех компания Monei започна изпитания на EURM, подкрепен с евро стабилен монетник, под надзора на Испанската централна банка. Съгласно съобщение на уебсайта на Monei от 29 януари, регулаторните изпитания в пясъчник започнаха през януари, като в тях участват отделни потребители, за да се сведат до минимум грешките.

Изпитването е насочено към оценка на възможностите за трансакции на EURM. Потребителите потвърждават самоличността си, качват портфейлите си, депозират 10 евро в сметките си и ги обменят за 10 EURM. Всеки EURM е обвързан 1:1 с еврото и се съхранява на сигурно място в испански банки като BBVA и Caixabank.

Главният изпълнителен директор на Monei Алекс Саис Вердагер разглежда процеса като важна стъпка към цялостната цифровизация на плащанията. Той очаква, че stablecoin ще предложи по-сигурен, програмируем, икономичен, демократичен и либерализиран начин за изпращане на пари.

Според съобщението EURM има за цел да улесни почти мигновените трансакции между лица с достъп до мобилен телефон, като таксува само „хилядни от еврото на трансакция“ под формата на комисионни. Освен това инфраструктурата на стабилната монета поддържа корпоративни опции, включително месечни или ежедневни плащания на служителите и бонуси за производителност в реално време въз основа на роботизирани инструкции.

Вердагер също така намекна, че EURM може да се превърне в предпочитана технология на Испанската централна банка, което е в съответствие със стартирането на програмата на банката за цифрова валута на едро на централната банка (CBDC) през 2022 г. Испанската програма CBDC се отличава с независимостта си от проекта за цифрово евро, който обхваща всички икономики в еврозоната, ако бъде осъществен.

Освен това испанското министерство на икономиката и цифровата трансформация обяви плановете си за прилагане на Регламента на Европейския съюз относно пазарите на криптоактиви шест месеца преди крайния срок, демонстрирайки проактивния подход на Испания към цифровата трансформация във финансовия сектор.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии