Хидроенергията на Етиопия привлича китайски миньори на биткойни

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Държавната енергийна компания на Етиопия неотдавна сключи споразумения с 21 фирми за добив на биткойни, с което направи значителна крачка в позиционирането на африканската държава като процъфтяващ център за добив на биткойни. Тези стратегически партньорства не само подчертават превръщането на Етиопия в глобален играч в сектора на добива на биткойни, но и предвещават обещаващ начин за укрепване на валутните ѝ резерви.

Според доклад на Bloomberg Нуо Сю, основател на Китайската асоциация за цифров добив, смята, че сътрудничеството на Етиопия с добивниците на биткойни, съчетано с началото на експлоатацията на язовира Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), е на път да привлече значителен интерес от страна на китайските добивни предприятия. Очаква се това стечение на обстоятелствата да повиши статута на Етиопия като предпочитана дестинация за китайските инвеститори, които наблюдават пазара на криптовалути.

От гледна точка на нюансирането на перспективата следва да се отбележи, че сред 21-те компании за добив на биткойн, които имат сключени споразумения за доставка на електроенергия в Етиопия, зашеметяващото мнозинство е от Китай, а некитайските предприятия са представени само в незначителна степен.

Въпреки твърденията, предполагащи приоритизиране на генерирането на чуждестранна валута пред екологичните проблеми, изразявани от активистите срещу биткойн климата, прозренията на Немо Серет, главен изпълнителен директор на QRB Labs, сочат друго. Семрет потвърждава строгата регулаторна рамка на Етиопия, като подчертава строгия процес на проверка, предприет от правителството през последните две години, за да се гарантира спазването на изискванията в рамките на процъфтяващия сектор на криптовалутите.

Проактивната позиция на етиопското правителство, ръководено от министър-председателя Абий Ахмед, е очевидна в издаването на директиви, насочени към регулиране на криптопродуктите, включително дейностите по добив. Този проактивен подход подчертава ангажимента на Етиопия да насърчава благоприятна регулаторна среда, като същевременно използва потенциалните икономически ползи от криптовалутната индустрия.

В перспектива устойчивостта на дейностите по добив на биткойни в Етиопия остава обект на спекулации. Все пак богатите хидроенергийни ресурси, улеснени от ГЕРД, обещават да смекчат опасенията, свързани с въздействието на добива на биткойни върху околната среда, често критикуван заради зависимостта му от невъзобновяеми енергийни източници.

Освен това благоприятните географски характеристики на Етиопия, като например голямата надморска височина на столицата ѝ Адис Абеба, която се намира на 2400 метра над морското равнище, предлагат благоприятни условия за минни дейности. Това, в съчетание с умерените средни температури, поставя Етиопия като сериозен претендент в глобалния пейзаж на добива на биткойни, който потенциално може да се конкурира с утвърдени центрове като американския щат Тексас.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти