Топ крипто

  Главният изпълнителен директор на Grayscale хвърля бомба: Само 2-3 спот фонда за биткойн ще оцелеят

  Според главния изпълнителен директор на Grayscale конкуренцията за таксите на спот Bitcoin ETF няма да попречи на фондовете в крайна сметка да излязат от пазара.

  Главният изпълнителен директор на Grayscale Investment Майкъл Сонъншейн очаква, че по-голямата част от спот Биткойн борсово търгуваните фондове (ETF), одобрени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), няма да оцелеят.

  По време на интервю на 18 януари на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Соненшейн прогнозира потенциалния провал на повечето от 11-те одобрени спот Биткойн ETF.

  Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) официално даде зелена светлина на 11 спот Биткойн ETF на 10 януари, като 10 от тях започнаха да се търгуват на следващия ден. В стремежа си да повишат конкурентоспособността много емитенти на ETF активно намалиха таксите си за търговия, като повечето одобрени ETF определиха такси между 0,2 % и 0,4 %. Няколко доставчици на спот ETF за биткойн също въведоха временни освобождавания от такси.

  За разлика от тях Grayscale, който държи най-големия портфейл от биткойни сред издателите на спот ETF за биткойни, налага такси, достигащи 1,5 %, без никакви освобождавания.

  Соненщайн защити таксите на Grayscale за своя спот Bitcoin ETF продукт, най-високите на пазара, като твърди, че само два или три спот Bitcoin ETF ще издържат, а останалите ще бъдат изтеглени от пазара:

  „Мисля, че от наша гледна точка това понякога може да постави под въпрос дългосрочния им ангажимент към класа активи […] В крайна сметка не мисля, че на пазара в крайна сметка ще има тези 11 спот продукта, които се намират“.

  Забележките на Соненщайн бяха направени на петия ден от спот търговията с Биткойн ETF в САЩ. От началото на търговията Grayscale се очертава като единствения емитент, който агресивно се освобождава от Биткойн, ликвидирайки цели 37 947 BTC до 18 януари. За разлика от тях, останалите девет емитенти са включили поне 40 000 BTC в своите продукти от началото на търговията.

  Мати Грийнспан, основател на Quantum Economics, не отхвърля възможността повечето емитенти на ETF да се сблъскат с предизвикателства в дългосрочен план, тъй като много инвеститори може да предпочетат да държат активите си или да изберат самопопечителство.
  „Засега наличието на спот ETF-и е добър начин за някои мениджъри на портфейли да получат експозиция, която иначе не биха могли да получат“ – каза Грийнспан, като добави:

  „Но наличието на 11 от тях е доста нелепо. Ще трябва да има консолидация и всички го знаят, поради което таксите са на дъното.“

  Някои ръководители на емитенти на спот ETF за биткойн смятат, че няма конфликт между самопопечителството и спот ETF за биткойн. „Self-custody и ETF не се изключват взаимно“, заяви главният изпълнителен директор на ARK Invest Кати Ууд по време на Space on X на 10 януари. Тя също така отбеляза, че Биткойн ETF на ARK – който начислява такса от 0,21% – не цели да максимизира печалбите си.

  „Ние гледаме на Биткойн като на обществено благо. И един от начините да направим това е този продукт с ниска такса. Имаме и други активно управлявани стратегии, при които можем да направим повече от гледна точка на рентабилността. Това не е нашата цел тук“, заяви Ууд.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии