Топ крипто

  Девет нови Биткойн ETF-а достигнаха 300 хил. BTC за по-малко от 2 месеца: Какво следва?

  За по-малко от два месеца от дебюта си на пазара деветте наскоро въведени спотови борсово търгувани фонда за биткойн бързо натрупаха значителен дял, като сега надхвърлят 300 000 BTC в управлявани активи, което е забележителен етап, с изключение на преобразувания от Grayscale фонд GBTC.

  Последните данни от K33 Research разкриват, че тези девет ETF са натрупали общо 303 002 BTC, на стойност приблизително 17 млрд. долара въз основа на данните от вчерашното затваряне. Стартирали на 11 януари, тази кохорта от ETF-и включва известни структури като BlackRock (IBIT), Fidelity (FBTC), Bitwise (BITB), Ark Invest 21Shares (ARKB), Invesco (BTCO), VanEck (HODL), Valkyrie (BRRR), Franklin Templeton (EZBC) и WisdomTree (BTCW), представляващи разнообразен набор от играчи, които навлизат в биткойн инвестиционната арена.

  За да контекстуализираме това постижение, тези новородени ETF вече управляват почти 1,5% от общото предлагане на биткойн, което възлиза на 21 милиона BTC. Това надхвърля притежанията на забележителни играчи в криптовалутното пространство, включително 193 000 BTC на MicroStrategy, 66 465 BTC на Tether и дори комбинираните притежания на всички публични миньори на биткойни.

  Сред различните ETF-и IBIT spot bitcoin ETF на BlackRock се очертава като лидер по отношение на управляваните активи, като може да се похвали с над 128 000 BTC на стойност 7 млрд. долара. Следван плътно от него е FBTC на Fidelity, чиито активи надхвърлят 94 000 BTC, равняващи се на 5 млрд. долара, според прозренията на BitMEX Research.

  За разлика от тях, активите, държани от преобразувания фонд GBTC на Grayscale, отбелязаха значителен спад, спадайки с над 28% от приблизително 619 000 BTC (35 млрд. долара) до 444 000 BTC (25 млрд. долара) от 11 януари насам, както се отчита от данните на CoinGlass.

  Нетните входящи потоци надхвърлят общо 6 млрд. долара

  Общите нетни входящи потоци във всички американски спот биткойн ETF надхвърлиха 6 млрд. долара, като само вчера бе регистриран значителен приток от близо 520 млн. долара, който бележи най-високия приток от две седмици насам, според BitMEX Research. FBTC на Fidelity поведе в притока в понеделник, привличайки 243,3 млн. долара, следван от ARKB на Ark Invest 21 Shares, който генерира приток на стойност 130,6 млн. долара. Въпреки че се смъкна на трето място по отношение на входящите потоци в понеделник, обикновено доминиращият ETF IBIT на BlackRock все още поддържаше внушителни позиции, регистрирайки 111,8 млн. долара.

  За разлика от него, конвертираният с по-висока такса продукт GBTC на Grayscale стана свидетел на най-ниските си изходящи потоци от деня на стартирането му, като от фонда излязоха едва 22,4 млн. долара, което бележи забележимо намаление в сравнение с предишните търговски дни и е малка част от общите изходящи потоци в размер на 7,5 млрд. долара, които той е отбелязал досега.

  Освен това новородените девет ETF-а поставиха нов дневен рекорд по обем на търговията вчера, като обемът на търговията достигна 2,4 млрд. долара, начело с ETF-а на BlackRock, който надхвърли границата от 1 млрд. долара, надминавайки предишния дневен рекорд, поставен в първия ден, в който инструментите се търгуваха.

  „Това е официално… Новите девет ETF за биткойн днес счупиха абсолютния рекорд по обем с 2,4 млрд. долара, като едва надхвърлиха първия ден, но са около два пъти повече от скорошната си средна дневна стойност“, отбеляза старшият анализатор на ETF на Bloomberg Ерик Балчунас в X.

  Понастоящем биткойнът се търгува на цена от 56 850 долара. През последните 24 часа цената на Биткойн се повиши с повече от 10%, с което печалбата му от началото на годината достигна около 34%.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии