Бумът на криптовалутите през 2023 г.: разкрити са входящите потоци от 2,2 млрд. долара

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

В сравнение с предходната година инвестиционните продукти в криптовалути отбелязаха увеличен приток през 2023 г., като BTC привлече над 1,9 млрд. долара, което представлява 86% от общия приток.

От CoinShares съобщиха, че инвестиционните продукти в криптовалути са натрупали приток от 243 млн. долара през заключителната седмица на 2023 г., което увенчава годишния приток от 2,2 млрд. долара. Тези цифри са получени от транзакциите с токени през 2023 г.

Биткойн фондовете отбелязаха най-голям приток сред всички криптовалути, като натрупаха над 1,9 млрд. долара, съставлявайки 86% от общия приток. За разлика от тях Солана си осигури далечното второ място с приток от 167 млн. долара. Въпреки това борсово търгуваните продукти (ETP) Multi-Asset и Binance се отклониха от този модел, регистрирайки нетни изходящи потоци от съответно 18 млн. и 1 млн. долара.

За сравнение, през 2022 г. при инвестиционните продукти в криптовалути се наблюдаваха по-ниски притоци. Биткойн фондовете поведоха с приток от 388 млн. долара, съставляващ 47,5% от общия приток от 816 млн. долара. Multi-Asset изостанаха с приток от 272 млн. долара, докато Binance отбеляза отлив от 24 млн. долара.

Преобладаващата бича фаза за продуктите на криптофондовете привидно започна през седмицата, започваща на 29 септември. Преди това тези фондове претърпяха отлив в осем от предходните девет седмици.

ETPs функционират като инвестиционни инструменти с облигации или акции, пригодени да отразяват представянето на конкретен актив. В сферата на криптовалутите ETPs обикновено проследяват стойността на криптовалути с доминираща пазарна капитализация като Bitcoin или Ether. Някои инвеститори избират тази непряка експозиция към цените на криптовалутите, като използват фондове, а не притежават пряко активите. Този подход позволява на инвеститорите да държат акции на такива фондове в рамките на конвенционални брокерски сметки.

На 2 януари цената на Биткойн се покачи над 45 000 долара за първи път от почти две години, тъй като нараства очакването за очакваното одобрение на борсово търгуван фонд (ETF) за Биткойн спот на американския пазар.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти