Топ крипто

  Биткойнът се покачва въпреки твърдението на ЕЦБ, че е „безполезен

  Измина малко повече от седмица, откакто експертите на Европейската централна банка (ЕЦБ) разкритикуваха Биткойн (BTC) и криптовалутите, определяйки ги като спекулативни, без стойност и улесняващи престъпни дейности. Предупредителните им думи относно „социалните опасности“, свързани с тези цифрови активи, отекнаха в целия финансов свят. Въпреки това водещият децентрализиран финансов (DeFi) актив продължава възходящия си ръст, доближавайки се до своя исторически връх (ATH).

  На 22 февруари генералният директор на ЕЦБ за пазарна инфраструктура и плащания Улрих Биндсейл и Юрген Шааф, съветник за пазарна инфраструктура и плащания, изразиха скептицизма си в публикация в блога, озаглавена „Одобрение на ETF за Биткойн – новите дрехи на голия император“, като заявиха, че „справедливата стойност на Биткойн все още е нула“.

  Тяхната позиция остана твърда дори след като през януари Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) одобри борсово търгувани фондове (ETF) за спот Биткойн, предупреждавайки инвеститорите за възприетите рискове и потенциалните последици от неотдавнашния скок на цените на Биткойн. Те написаха:

  „Днес транзакциите с Биткойн все още са неудобни, бавни и скъпи. Извън даркнета, скритата част на интернет, използвана за престъпни дейности, той почти не се използва за разплащания.“

  Анализ на цената на биткойн

  Въпреки че определиха Биткойн като „отскок на мъртва котка“, Биндсейл и Шааф признаха неочакваната му устойчивост, като приписаха ралито на „временни фактори“ и заподозряха „ценова манипулация и други видове измами“ на пазара.

  След публикуването на публикацията в блога им стойността на биткойна се е повишила с 29,51%, като се е изкачила от 51 645 долара до текущата си търговска цена от 66 886 долара. Тези цифри представляват дневно увеличение от 2,62% и седмично увеличение от 18,08%, което завършва със забележителен месечен ръст от 55,76%.

  Интересно е, че Биткойн вече надхвърли историческия си максимум в евро (EUR), достигайки 63 417,67 EUR, като към 5 март текущата търговия се колебае около 61 828,59 EUR. Този ироничен обрат в съдбата на ЕЦБ допълнително подчертава непредсказуемостта на пазарите на криптовалути.

  Освен това криптообщността в социалните платформи бързо посочи иронията в ситуацията на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, тъй като стана ясно, че собственият ѝ син е инвестирал в криптоактиви, противно на публичната ѝ позиция. Преди това Лагард критикуваше криптовалутите и изрази разочарованието си от инвестиционните решения на сина си по време на крипто зимата от ноември 2023 г., когато се оплака от загубите му в размер на около 60% от инвестирания от него капитал.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии