Биткойн ETF надхвърля 10 млрд. долара за 3 дни

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

Въпреки че пускането на борсово търгувания фонд (ETF) за биткойн на място не доведе до очакваните краткосрочни ефекти върху по-широкия пазар на криптовалути, представянето на продукта заслужава внимание.

По-конкретно, в рамките на първите три дни от стартирането ETF-ът натрупа впечатляващ обем на търговия от 9,6 млрд. долара, както съобщава анализаторът на Bloomberg Intelligence ETF Джеймс Сейфарт.

Ако разбием цифрите, Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) зае водещо място през първите три дни, регистрирайки 5,12 млрд. долара, следван от iShares Bitcoin Trust (IBIT) с 1,99 млрд. долара. Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) си осигури третата позиция с 1,46 млрд. долара.

Значение на повишения обем на търговията

За да даде контекст на това представяне, старши анализаторът на Bloomberg ETF Ерик Балчунас посочи, че обемът на търговията е надхвърлил целия клас 2023 ETF. От съществено значение е да се отбележи, че спот ETF за биткойн (BTC) получи одобрение на 10 януари.

В публикация в X от 17 януари Балчунас подчерта предизвикателствата пред генерирането на обем за ETF, като изтъкна, че 500-те ETF, стартирани през 2023 г., са постигнали колективен обем от едва 450 млн. долара.

Той подчерта факта, че обемът на ETF трябва да се развива естествено на пазара и не може да бъде изкуствено предизвикан. Освен това той отбеляза, че половината от 500-те новостартирани ETF от класа през 2023 г. са реализирали по-малко от един милион обем в един и същи ден, подчертавайки трудността да се набере значителна търговска активност.

Влияние на GBTC върху обема на търговията с ETF

Значителна част от обема на продукта Grayscale може да се отдаде отчасти на натиска за продажба главно от страна на притежателите на GBTC. По-специално, в доклад се посочва, че Джеймс Лавиш, реформиран мениджър на хедж фонд и управляващ партньор в Bitcoin Opportunity Fund, предполага, че значителна част от обема е резултат от продажби на притежатели на GBTC с цел преминаване към спот ETF.

Той подчерта, че този натиск от продажби е отчасти отговорен за това, че пускането на ETF не е оправдало очакванията.

Въпреки че обемът на търговията не оказа пряко влияние върху криптопазара, той подчертава потенциалния нарастващ интерес на инвеститорите към придобиване на експозиция към криптовалути в рамките на традиционния финансов пазар.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти