Топ крипто

  Биткойн ETF-ите откраднаха вниманието от златото

  Биткойн борсово търгуваните фондове (ETF) привличат все повече внимание от страна на инвеститорите, които се ориентират към BTC вместо към традиционни активи като златото, въпреки че и двата фонда достигнаха нови исторически върхове (ATH) наскоро.

  Във вторник Биткойн премина границата от 69 000 USD, като за момент постави нов рекорд, преди да претърпи значително отдръпване. Този скок подчертава нарастващия интерес към BTC, особено като средство за съхранение на стойност.

  Биткойн надминава златото по приток на средства към ETF

  Традиционно разглеждани като хеджиращи срещу инфлацията и съхраняващи стойност активи, биткойнът и златото отбелязаха забележително разминаване в настроенията на инвеститорите през тази година. При ETF-ите за злато обаче се наблюдава спад в привлекателността, белязан от тегления на обща стойност приблизително 4,6 млрд. долара.

  В неотдавнашно изявление за X ентусиастът на Биткойн Мънгър отбеляза, че Биткойн изпреварва златото и среброто в потоците на ETF, което е сигнал за ясна промяна в предпочитанията на инвеститорите. Според Мънгър в Биткойн ETF са постъпили общо 717 млн. долара, докато в златните ETF са постъпили само 32 млн. долара, а в сребърните ETF са постъпили 19 млн. долара.

  Сравнението между Биткойн и материални активи като златото се превърна във фокусна точка сред инвеститорите, особено в условията на ниски лихвени проценти, предизвикани от пандемията COVID-19.

  Последните пазарни тенденции сочат, че очакванията по отношение на промените в паричната политика, глобалната политическа несигурност и опасенията за потенциални спадове на капиталовите пазари оказват значително влияние върху движението на цените на златото.

  Въпреки че се колебае близо до рекордно високата си цена от 2141 щатски долара, от началото на годината златото бележи само скромно повишение в сравнение със забележителния 60% ръст на цената на биткойна за същия период.

  Биткойн ETF-ове, които стимулират скока на цената на BTC

  Миналия месец анализатори, включително експертът по ETF на Bloomberg Ерик Балчунас, спекулираха с възможността Биткойн ETF да надминат златните фондове по отношение на управляваните активи (AUM) в рамките на следващите две години.

  Освен това Джеф Кирдейкис подчерта в неотдавнашна публикация в X на 4 март, че Биткойн „изпреварва“ златото, като само за месец ETF-ите на BTC вече са достигнали 50% от стойността на ETF-ите на златото. Тази промяна бележи значителна повратна точка, като се има предвид историческата доминация на златото.

  Джад Комаир, основател на инвеститора в цифрови активи Melanion Capital, подчерта, че вълнението и шумотевицата около ETF-ите са надминали всички очаквания, което показва нарастващото приемане на Биткойн в основните инвестиционни среди.

  Притокът на капитали в Биткойн ETF-ите задвижи цената на BTC, позволявайки ѝ да надмине предишния рекорд, поставен през ноември 2021 г. По данни на CoinShares в новоодобрените Биткойн ETF-и от стартирането им на 11 януари досега е постъпил капитал на стойност над 7,5 млрд. долара, което подчертава нарастващия институционален интерес към криптовалутите.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии