Топ крипто

  Bitcoin Flip на Тръмп: Изненадващ обрат!

  По време на неотдавнашното си участие в предаването „Ъгълът на Инграхам“ по Fox News в сряда бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изрази значително по-благосклонна позиция по отношение на биткойна, намеквайки за потенциално отклонение от предишната си критична гледна точка. Отговаряйки на запитването на водещата Лора Инграхам относно гледната му точка за все по-популярната цифрова валута, Тръмп не само призна възходящата траектория на приемане на BTC, но и подчерта трайните си предпочитания към щатския долар.

  Обратът на Тръмп по отношение на биткойн

  Отговорът на Тръмп, поднесен с известна доза нюансираност, признава нарастващия интерес към биткойн. „Е, много хора го правят. Винаги съм харесвал една валута, мога да я нарека валута. Харесвах долара. Но много хора го правят.“

  Той заяви още

  „И честно казано, това заживя свой собствен живот, вероятно трябва да се направи някаква регулация, както знаете. Но много хора го приемат. И все по-често виждам хора, които искат да плащат [с] биткойн. Виждате нещо, което е интересно. Така че мога да живея с него по един или друг начин. Винаги съм харесвал едно наистина мощно нещо. И то се нарича долар.“

  Тази промяна в реториката е в рязък контраст с предишната позиция на Тръмп по отношение на цифровите валути. По време на президентството си през 2019 г. той яростно критикуваше BTC и други криптовалути, като ги отхвърляше като лишени от вътрешна стойност и осъждаше тяхната волатилност като базирана „на разреден въздух“.

  Освен това администрацията му активно се противопоставяше на одобряването на заявленията за спот Биткойн ETF и се стремеше да забрани самостоятелно хостваните портфейли, позовавайки се на опасения за потенциална злоупотреба с криптовалути за незаконни цели.

  Въпреки че точните мотиви за промяната на мнението на Тръмп остават неясни, спекулациите сочат, че влиянието на Вивек Рамасвами може да е изиграло ключова роля. Усилията на Рамасвами за популяризиране, особено по отношение на възприеманите рискове, свързани с цифровите валути на централните банки (CBDC), може да са повлияли на гледната точка на Тръмп.

  През януари Тръмп публично изрази несъгласието си с разработването на CBDC, като повтори опасенията на Рамасвами относно намесата на правителството и последиците от нея за личните свободи и неприкосновеността на личния живот.

  Отговори на биткойн общността

  Биткойн общността на X реагира на забележките на Тръмп със смесица от скептицизъм и оптимизъм. Периана Боринг, основател и главен изпълнителен директор на Камарата за цифрова търговия, призова за по-ясно и решително изразяване на подкрепа, като разкритикува отговора на Тръмп като уклончив:

  „Това е заобиколен отговор. Да не забравяме, че администрацията на Тръмп блокира спот заявленията за Биткойн ETF И се опита да забрани самостоятелно хостваните портфейли!! Тръмп трябва да даде ЯСНО изявление за подкрепа“.

  Междувременно Робърт Джей Салвадор, главен изпълнителен директор на DigiBuild, отбеляза ограниченото разбиране на Тръмп за Биткойн, като същевременно подчерта значението на неговата ангажираност с темата. „Тръмп не разбира Биткойн, никога не го е разбирал. Но е добре, че кандидатът на републиканците говори за това“, отбеляза Салвадор.

  Тони Едуард от подкаста Thinking Crypto и Джо Консорти, анализатор в The Bitcoin Layer, отбелязаха забележителната промяна в тона на Тръмп, тълкувайки я като признание за ескалиращото влияние и масовото приемане на BTC.

  „Това е много различен тон, той е по-мек, от това, което Доналд Тръмп туитваше за Биткойн, когато беше президент. Биткойн разрушава психологическите бариери, прониквайки в обществото, попкултурата и др. Той вече не може да бъде пренебрегван и осмиван“, отбеляза Едуард.

  Консорциумът подчерта признаването на Биткойн от Тръмп като легитимна валута, заявявайки: „Тръмп не разглежда Биткойн и долара като противоположни един на друг, той е по-скоро безразличен към това. Той има право на това.“

  Към момента на последната актуализация Биткойн се търгуваше на цена от 50 967 долара.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии