7 Най-добрите технически индикатори за крипто активи и акции: Как да ги тълкуваме, изчисляваме и използваме

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Работи ли техническият анализ при криптовалутите?

Техническият анализ на криптовалута представлява изучаване на историческите модели на цените и техническите индикатори с цел прогнозиране на бъдещите цени. Той може да се използва за анализ на всеки пазар, включително на криптовалутите Bitcoin (BTC).

⚡️ Какви са индикаторите за криптовалутите?

Това ще ви помогне много да разберете значението на важни индикатори, като например господството на биткойн, общата пазарна капитализация или технически индикатори като пълзящи средни, Bollinger Bands, MACD, RSI, ако започвате да търгувате с криптовалутни активи или HODL.

⚡️ Какво представлява MACD при криптовалутите?

Месечната хистограма на плъзгащите се средни конвергенция-дивергенция (MACD) за криптовалутите премина под нулата, което е известно като “сигнал за продажба” на по-дълга ценова графика, показващ промяна на тенденцията от бича към меча.

⚡️ Кое е по-добро от MACD или RSI?

RSI е по-точен и по-чест сигнал за търговия от MACD. Това проучване показа, че RSI е по-добър предсказващ фактор от MACD, според този показател. По същество тази констатация произтича от факта, че в това изследване с течение на времето индикаторът RSI е предоставял по-малко, но по-надеждни сигнали за търговия, отколкото MACD.

Най-добрите индикатори за използване за криптовалута

Търговията или инвестирането изискват задълбочено познаване на основната стойност на монетата или акцията. Не е необходимо да знаете всяка сложна подробност за даден протокол/предприятие, като например съотношението на дълга към собствения капитал. Трябва обаче да имате общи познания за валутата/акциите, като например:

 • Цената, на която можете да закупите монетата/акцията, когато тя е налична за продажба.
 • Средна потенциална годишна доходност или очаквано нарастване на цената
 • Времето, необходимо за достигане на прогнозната цена
Индикаторите за търговия
Работят ли техническите индикатори за криптовалута?

Техниката на техническия анализ на криптовалути (TA) е добре познат метод за анализ на акции или криптовалути въз основа на съпоставими данни и компоненти. В тази подредба ще ви научим на ТА, както и ще навлезем в индикаторите за търговия, преди да приключим с най-добрите индикатори за вас.

Плюсове и минуси на криптовалутата

Всичко е намалено на пазара.

Технически анализ на криптовалута
Кои са водещите индикатори в крипто търговията?

Това предположение се основава на идеята, че всеки елемент, свързан с акциите/монетите, е взет предвид и е отразен в цената им. Представата е, че всичко – от обявяването на дивиденти до съкращаването на персонала – е било отчетено и отразено в предишната цена на акциите. В криптографията се приема, че сложността на хеширането, правителствената подкрепа и дори туитовете оказват влияние върху цената и са били “дисконтирани” от пазара.

Всеки път, когато се появи нова тенденция, цените обикновено се движат в същата посока.

Най-добрите технически Индикаторите за търговия и акции
Кой е най-добрият технически анализ за криптовалута?

Когато начинаещ търговец погледне за първи път графиката за търговия, той вероятно ще бъде зашеметен от няколко случайни промени в цените. Много хора се чувстват притеснени, виждайки зелени и червени линии или свещи, но експертите по технически анализ съветват, че цените винаги се движат в посока на тренда.

РЪКОВОДСТВО ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ КРИПТОВАЛУТИТЕ ПРЕЗ 2023 Г.

Това важи с особена сила за технологиите.

Представата, че цените на акциите се определят от решенията на хората за покупка и продажба, е психологическо предположение, което съществува още от първите дни на техническия анализ на криптовалутите. Когато цената се променя в определена посока, участниците на пазара често се държат по същия начин. Емоциите надделяват над логиката, тъй като при многобройни мечи тенденции се наблюдават значителни продажби, а по същия начин, по време на бичи движения, покупките вземат превес.

Кой е най-добрият Индикаторите за търговия
Индикатори за търговия с криптовалута

Какво представляват техническите индикатори?

Техническият анализ на криптовалути е процес, който включва използването на математически формули и инструменти за изготвяне на графики за изучаване на минали ценови модели и прогнозиране на бъдещото пазарно поведение. Техническият индикатор е математическо изчисление, което може да се използва като сигнал за покупка или продажба.

Какво представлява индексът на страха и алчността?

Техническите индикатори премахват несигурността и осигуряват равнопоставеност. Това са математически изчисления, които се използват за създаване на трендови линии върху ценовата графика и за идентифициране на важни ценови точки за криптовалутите/акциите.

Анализ на графиките на криптовалутите
Анализ на крипто графиката

Възприемайте индикаторите за търговия като карта, която ще ви преведе през джунглата на несигурността. Те могат да ви помогнат да вземате по-добри търговски решения, ако се използват с малко пазарна психология и разбиране на риска. Тези индикатори са количествени, следователно можете да автоматизирате сделките си с тяхна помощ.

Как работи ливъриджът в крипто търговията?

След като вече знаем как работи TA и как да използваме индикаторите, за да подобрим уменията си за търговия, нека разгледаме седемте най-добри технически индикатора.

Къде мога да анализирам крипто?
Кой е най-добрият уебсайт за крипто изследвания?

Разработени са най-големите технически индикатори за криптовалути и акции.

Обем на баланса ( OBV )

OCOVB е технически индикатор, който измерва обема, като изследва общия обем на търговия на монетата/акцията за определен период. С други думи, той определя количествено силата на покупко-продажба на дадена монета/акция. ОКОВ се използва и като показател за ликвидността на даден актив поради способността му да включва данни за обема от различни времеви рамки като дни, седмици или месеци. Съществуват три начина за изчисляване на OBV:

Може ли да се прави технически анализ на крипто?
Коя платформа е най-добра за крипто технически анализ?

Първият метод е да се вземе обемът от текущия ден и да се добави към OBV от предходния ден. Ако цената затвори по-високо, отколкото предишния ден, тогава целият обем от този ден се счита за възходящ обем.

6 Pullback стратегии за търговия за печеливша търговия

 • Ако цената затвори по-ниско от предходния ден, целият обем за този ден се счита за низходящ обем.
 • Ако цената на актива се повиши повече от вчерашното затваряне,

Текущата OBV се получава, като към вчерашната OBV се прибави днешният обем на търговия.

 • Ако стойността на актива падне под вчерашната цена на затваряне,
Технически анализ на крипто
Крипто технически анализ

OBV от предходния ден се изважда от днешния обем на търговия, за да се изчисли текущата OBV.

 • Ако цената остане постоянна, OBV от предишния ден е текущата.

Значението на OBV е следното:

Увеличаването на ОБВ означава, че повече купувачи са готови да купят актива на изгодна цена. Това е добър показател за покачване на цените.

 • OBV показва натиска на продавачите. Това често се наблюдава около предишни върхове, когато инвеститорите продават, за да си осигурят печалби. Това е началото на мечи настроения на пазара.
 • Тенденцията се потвърждава, ако движението на цената е подкрепено от обема, което предполага, че може да се има доверие за откриване на сделки. Объркването на пазара обаче показва, че промяната в цената е в противоречие с тенденцията на OBV.
Как мога да получа технически анализ на крипто?
Как да стана криптоаналитик?

Въпреки че някои може да не са съгласни, OBV все още се счита за надежден индикатор за импулс за посоките на ценови пробив. Освен това трейдърите могат да го използват за проследяване на паричните потоци от институционални инвеститори или основни участници на пазара.

Технически анализ на крипто
Технически анализ на криптовалута

Стойността на една монета варира от време на време, както и нейната стойност на придобиване. Това показва несигурността на пазара, тъй като окончателният срив настъпва, когато разходите рязко спаднат.

Обединяването на двата модела позволява да се създаде модел на канала за натрупване/разпределение.

Най-добрите технически Индикаторите за търговия и акции
Работи ли техническият анализ при криптовалутите?

Друг добре познат индикатор, базиран на обема, е линията на натрупване/разпределение, с която продължаваме напред. Тя се използва за определяне на посоката на тренда на даден актив въз основа на съответствието между цената и обема на търговията.

Линията A/D се използва за проследяване на входящите и изходящите капиталови потоци за даден актив, което от своя страна показва дали този конкретен актив се купува или продава.

Кой технически анализ на крипто е най-добър за крипто?
Какво е технически анализ на крипто?

За да установим линията A/D, ще ни трябват два индикатора:

 • Мултипликатор на паричния поток (MFM)
 • Обем на паричния поток (MFV).

Ето изчисленията за получаване на стойността на метриката.

 • MFM = [(C – L) – (H – C)] / (H – L)
 • MFV = обем за определен период * MFM

В – Заключение

L – Най-добрата цена се определя от пазара.,

H – Най-високата цена за този период.

Текущата стойност на линията A/D се задава на линията A/D от предишния ден + MFC и това продължава всеки ден. Текущата стойност на A/D линията се добавя към MFC за следващия ден и A/D линията се изтегля според тази сума.

Използва ли Уорън Бъфет крипто технически анализ?
Кой е най-добрият анализатор на Bitcoin?

Интерпретацията на A/D линията често се прави за движението на цената на актива. И като цяло:

 • Когато и двата показателя се увеличават, бичите настроения вероятно ще се запазят.
 • Ако и двата показателя са в спад, вероятно ще преобладават мечи настроения към актива.
 • Ако A/D линията е в низходящ тренд и цените се увеличават, това показва силен натиск от страна на продавачите на пазара. Това означава, че активът най-вероятно ще пробие и ще претърпи мечи обрат (разпределение).
 • Когато линията A/D се покачва, докато цените се понижават, това показва рязко нарастване на натиска за покупка сред пазарните участници, които продължават да купуват актива.
 • Индикаторът за A/D линия е фантастичен инструмент за потвърждаване на съществуваща тенденция, както и за откриване на значителен натиск от страна на купувача/продавача. Също така не е добра идея да го използвате самостоятелно. Ще бъдете по-добър трейдър, ако го комбинирате с други технически елементи.
Канал за натрупване/разпределение
Линията A/D измерва парите, които влизат и излизат от даден актив.

Въпреки намаляващата A/D линия, цената се увеличава. Това се дължи на по-големия натиск от страна на продавачите. В резултат на това се получи голям отрицателен ценови пробив.

Индекс на средната посока (ADX).

След това ще разгледаме индекса на средната посока (ADX), който е първият ни индикатор, базиран на тенденцията. Както подсказва името му, този ключов технически фактор се фокусира върху посоката или тенденцията на даден актив.

ADX: Индикатор за силата на тенденцията

 • Когато пазарът е във възход, ще има +DI, който ще сигнализира, че е в положителна посока,
 • Когато има низходящо движение, търсете появата на индикатора -DI (или Negative Direction Indicator), който показва низходящ тренд.

ADX, който обикновено се придружава от два свързани индикатора, измерва текущата тенденция в даден актив. Трейдърите/инвеститорите могат да залагат дали да купят или да продадат даден актив въз основа на неговата сила.

Индекс на средната посока (ADX)
ADX: какво представлява и как да го използваме –

За изчисляване на ADX се използва продължителността на времето, представено от период от 14 бара. От друга страна, ADX може да се изчислява и за периоди от 7 до 30 бара. Първият вариант прави линията ADX твърде скоклива, докато вторият е продължителен и неточен при търговия.

ADX е трудно за разбиране изчисление. TradingView обаче включва вграден индикатор ADX, който може да ви помогне да спестите време. Можете да го прилагате към различни активи, включително ETF-и, фючърси, акции и криптовалути.

Индикаторът ADX работи по същия начин, но добавя още един елемент към уравнението. Крайната стойност винаги е основното съображение, когато използвате индикатора ADX. Линията, представена от стойностите от 0 до 100, е известна като линия ADX.

Какво представлява криптотехническият анализ ADX?
Индикатор ADX – Технически анализ

ADX е индикатор за инерция, който, интерпретиран във времето, може да определи размера и посоката на промяна на цената. Стойности под 25 показват натрупване или разпределение в рамките на пазара по време на този етап – недоумение относно потенциалната стойност на даден актив. Потвърждението настъпва от 25 до 50, след което пазарът тръгва да търси нива на подкрепа и съпротива за актива.

Индекс на средното насочено движение
Какво е ADX и как се използва?

Първото и най-важно нещо, което трябва да се вземе предвид, е, че цената на даден актив трябва да е по-малка или равна на 50, за да има устойчив възходящ ход. В този случай активът достига екстремни ценови равнища в стремежа си към по-високи цени. Това е индикация за предпазливост, тъй като ADX > 50 показва, че инвеститорите, които копнеят за връщане към по-ниски цени, в крайна сметка ще получат желанието си.

ADX е индикатор за проследяване на тенденциите, което го прави неподходящ за самостоятелно използване. Когато се използва в тандем с индикатори за движение на цените, като например пълзящи средни или подкрепа и съпротива, ADX може да ви помогне да бъдете по-добър търговец на трендове.

Какво прави ADX?
Добър ли е ADX за дневна търговия?

От средата на 2014 г. нивата на ADX за биткойн са между 30 и 60, като в началото на 2016 г. достигнаха връх от над 80. Цената на Биткойн не беше засегната от това. Въпреки това, когато увеличаваме графиката, цената се повишава, тъй като тенденцията узрява и набира сила и инерция.

Индикатор Aroon

Какво се случва, когато MACD се пресече?

Популярен индикатор, базиран на тенденции, е индикаторът Aroon, създаден от експерта по фондовите пазари Тушар Чанде. Той помага за идентифициране на тенденции, както и за измерване на силата на тенденцията, подобно на ADX. Индикаторът Aroon има две линии Aroon: AroonUp и AroonDown. И двете линии са разликата между AroonUp и AroonDown.

Какво представлява линията AroonUp и как работи?

Добър индикатор ли е ADX?
Надежден ли е индикаторът Aroon?

Индикаторът AroonUp измерва цената на актива спрямо предишния му 25-дневен връх. Колкото повече време е необходимо на цената на актива да достигне предишния си връх, толкова по-ниска е стойността. Ако възходящият тренд е слаб, тогава стойността ще бъде по-ниска.

Тя се изчислява по следния начин: [((брой на периодите) – (брой на периодите от най-високия връх) / (брой периоди)] x 100.

Кой е по-добър MACD или RSI?
Какво означава индикаторът Aroon?

Какво представлява марката AroonDown?

Линията в дясната част на графиката показва колко дни са изминали, откакто цената на даден актив е достигнала последното си 25-дневно дъно, и също така отразява пазарния песимизъм. Колкото по-силни са настроенията, както показва близостта на AroonDown до 100, толкова по-близо до 100 е стойността на AroonDown.

Низходящата линия на Aroon е базовата цена, изчислена по формула, която изважда броя на периодите от най-ниския минимален период, след което го разделя на общия брой периоди.

Какво е Aroon up и Aroon down?
Какво търгува Aroon?

Какво представлява индикаторът Aroon?

 • Ако AroonUp е между 70 и 100, а AroonDown е между 0 и 30, това означава бичи пазар, при който се очакват нови върхове за актива.
 • Когато AroonUp се задържи в долната част на диапазона от 0 до 30, докато AroonDown се увеличава, настроението на пазара е негативно и активът постоянно спада на евтини нива.
 • Когато активът се консолидира на определена цена, AroonUp и AroonDown са склонни да останат успоредни.
Как се търгува с Aroon?
Aroon & Aroon Oscillator

Moving Average Convergence-Divergence (MACD) Индикатор

MACD е технически инструмент, създаден през 70-те години на миналия век, за да помогне на търговците да визуализират динамиката на даден актив. MACD се състои от три елемента:

Как се търгува с Aroon?
Какво е MACD в криптовалутата?
 • MACD = 12-периодна EMA – 26-периодна EMA
 • Сигнална линия = 9-периоден EMA MACD.
 • MACD хистограма = MACD – Сигнална линия

За изглаждане на последните данни се използва експоненциална плъзгаща се средна, като например експоненциалната плъзгаща се средна (EMA).

При изчисляването на MACD се използват пълзящи средни, т.е. предишни цени, като по този начин се гарантира, че той е индикатор за забавяне. Въпреки това, поради отличните си основи, точността и надеждността на индикатора MACD са отлични.

Надежден ли е индикаторът Aroon?
Кой е най-добрият индикатор за MACD?

По-долу са изброени някои от най-често срещаните тълкувания на MACD:

 • Положителният MACD показва, че цената се покачва във възходящ тренд, което е добър знак.
 • Отрицателният MACD означава, че има нарастваща инерция на низходящ тренд (падаща цена).
 • Това е знак, че MACD е променил посоката си и се е преместил над сигналната линия, което означава, че цената е на път да се повиши.
 • Когато MACD падне под сигналната линия, това е негативно пресичане.

MACD се е превърнал в популярен, но надежден сигнал за търговия благодарение на комбинацията от тенденция и импулс. Освен това той е доста адаптивен, тъй като MACD може да се използва на различни графики с различни времеви рамки.

Подходящ ли е индикаторът MACD за търговия с криптовалути?
Колко точна е MACD?

Коя е най-добрата пълзяща средна за криптовалута?

Индекс на относителната сила (RSI)

RSI е индикатор за инерция, който измерва колко бързо се променят цените на даден актив. Той може да варира от 0 до 100 и показва дали активът е свръхкупен или свръхпродаден.

Какво е RSI и как да го изчисля?

RS = Средна печалба / Средна загуба

Това е просто изчисление на RSI. Въпреки това, индикаторът има няколко итерации. Вместо това използвайте вградения индикатор RSI на TradingView, за да улесните търговията.

В миналото стойностите на RSI са били тълкувани по следния начин:

Кой е най-добрият технически индикатор за дневна търговия?
Коя е най-добрата пълзяща средна стойност за 15-минутна графика?
 • Ако RSI е по-голям от 70, активът се счита за надценен и уязвим към спад на пазара или обръщане на тенденцията.
 • Струва си да се отбележи, че макар RSI да е важен показател за динамиката на пазара, той не показва цялата история. Много инвеститори пренебрегват или разбират погрешно този факт, за да получат търговско предимство пред останалите.
 • Когато RSI се повиши над 30 градуса, това показва бичи настроения.
 • Освен това, показание на RSI под хоризонталното референтно ниво от 70 е мечи сигнал.
Какво е RSI при криптовалутата?
Сигнали на MYC.

Стохастичен осцилатор

От всички индикатори за търговия Стохастичният осцилатор е на последно място в нашия списък. Той е създаден, за да измерва инерцията или скоростта на цената; това се основава на добре известната концепция, че инерцията променя посоката си преди цената.

Индикаторът за инерция променя стойността си между 0 и 100, което представлява инерцията на даден актив. В зависимост от целта на анализатора обичайната времева рамка е 14 периода, които могат да бъдат дни, седмици или дори месеци.

Как да изчислим стохастичен осцилатор по метода на експоненциалното изглаждане

Стохастичният осцилатор се изгражда по следната формула:

Кой е най-надеждният технически индикатор?
Кой е най-добрият индикатор за криптовалута?
 • %K = (Текущо затваряне – Най-ниско ниво)/(Най-високо ниво – Най-ниско ниво) * 100
 • 3-дневната SMA на периода %D се намира близо до затварянето от предходния ден, което е сигнал за покупка. Тази линия може да се използва като сигнал/тригер, за да се определи дали е време да започнете да продавате или не. Най-ниското дъно е минималната месечна цена през дадения период.
 • Highest High = най-високата стойност за този период от време
 • Числото K в горното уравнение трябва да се увеличи до две цифри, като се раздели на 100, тъй като и двете страни на дробта са умножени по 100.

Как да използвам стохастичния осцилатор?

 • Ако показанието е по-малко от 20, се приема, че текущата цена на актива се доближава до минималната за този период.
 • Ако показанието е по-голямо от 80, активът се доближава до максималната си цена за този период.
 • Приетата граница на свръхпокупка, подобно на RSI, е 80; стойност над нея се счита за свръхпокупка и сигнализира за сигнал за продажба.
 • Прагът на свръхпродажба е стойност от 20, което означава, че пазарът се счита за свръхпродаден и че е задействан сигнал за покупка.
Как се използват Macp и RSI в криптовалутата?
Какво представлява индикаторът за търговия MYC?

Стохастичният осцилатор не трябва да се използва самостоятелно като индикатор. В резултат на това е най-добре да го използвате заедно с индикатора за пълзяща средна стойност, за да изградите цялостна стратегия за търговия.

Заключение

Тази публикация е посветена на това да ви научи на техническия анализ на крипто, индикаторите за търговия и тяхното значение. Освен това сме преминали през експертните познания и използването на 7-те най-добри индикатора за търговия. Преди да използвате каквито и да било индикатори, от решаващо значение е да разберете какво представляват индикаторите за търговия, как те могат да ви помогнат в търговските ви начинания и къде се срещат ограниченията им.

За да бъдете печеливш трейдър, трябва да имате дълбоко разбиране на пазара. Като използвате техническия анализ и индикаторите, можете да допълните познанията си за пазара и да увеличите шансовете си за осъществяване на успешни сделки.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти