Америка увеличава дълга си с 1 трилион долара на всеки 100 дни – страшното предупреждение на Кийосаки

Робърт Кийосаки, известен инвеститор и автор на бестселъра „Богат татко, беден татко“, постоянно предупреждава за предстоящ финансов колапс, който може да засегне Съединените щати и потенциално целия свят. Неотдавна той изтъкна още един тревожен факт, подчертавайки важността на инвестирането в злато, сребро и биткойн (BTC).

Според Кийосаки тези активи са от жизненоважно значение, тъй като САЩ продължават да затъват все повече в дългове, като на всеки 100 дни увеличават дълга си със зашеметяващите 1 трилион долара – въпрос, който той подчерта в публикация в социалните медии на 22 август.

Увеличаване на дълга с 1 трилион долара на всеки 100 дни

По-рано тази година, през март, анализаторите на Bank of America (NYSE: BAC) вече бяха алармирали за състоянието на дълга на САЩ. Те предупредиха, че държавният дълг е на път да се увеличава с 1 трилион долара на всеки 100 дни.

В отговор на това предупреждение цената на Биткойн отбеляза значителен скок, като се изкачи над 60 000 щатски долара и изтласка пазарната си капитализация отново над границата от 1 трилион щатски долара. Майкъл Хартнет, главен стратег в Bank of America, коментира това развитие на събитията, заявявайки: „Националният дълг на САЩ се увеличава с 1 трилион долара на всеки 100 дни“.

Той отбеляза още, че това бързо нарастване на дълга е довело до почти рекордни стойности на сделките за „обезценяване на дълга“, като например златото, достигнало 2 077 долара за тройунция, и биткойнът, достигнал 67 734 долара.

Кийосаки и Хартнет не са единствените, които изразяват загриженост относно нарастващия дълг. Жоао Гомеш, професор по финанси в бизнес училището Уортън, също изрази притесненията си относно потенциалните последици от нарастващия дълг на САЩ.

Той предупреди, че този нарастващ дълг може да предизвика финансова криза още през 2025 г. Гомеш обясни, че ако правителството провежда политики като големи данъчни съкращения или още един кръг от значителни фискални стимули, това може да предизвика рязко повишаване на лихвените проценти, което да доведе до финансова криза.

През януари Насим Талеб, авторът на „Черният лебед“, повтори тези опасения. Той описа американската икономика като попаднала в „спирала на смъртта“, предизвикана от многократните решения на Конгреса да повиши тавана на дълга.

Талеб предупреди, че тази практика, целяща избягване на непосредствените последици от решаването на проблема с дълга, в крайна сметка може да доведе до дългова спирала, която той оприличи на „спирала на смъртта“ за икономиката.

Колко е американският дълг?

Държавният дълг на САЩ вече надхвърли 35 трилиона долара, като включва както дълга на населението, така и дълга на федералните доверителни фондове и други държавни сметки.

Държавен дълг на САЩ

Фондация „Питър Г. Питърсън“, организация с нестопанска цел, следи този нарастващ дълг. Фондацията обяснява нарастването на дълга с няколко фактора, сред които застаряващото поколение на бейби бумърите, нарастващите разходи за здравеопазване и данъчната система, която не генерира достатъчно приходи, за да покрие обещанията на правителството.

Дълг на публичния сектор

Освен това фондацията отбеляза, че пандемията от коронавирус е изострила и без това неустойчивата фискална траектория.

Към 23 август цената на златото достигна исторически връх от 2494 долара за тройунция, а среброто се търгува близо до 30 долара за тройунция. Биткойнът в момента се оценява на 61 200 долара. Тези високи цени на златото, среброто и биткойна отразяват нарастващите опасения за стабилността на традиционните финансови системи и засилващото се търсене на активи, които се възприемат като сигурно убежище по време на икономическа несигурност.