Хакерът от Mt. Gox се нарежда сред най-богатите хора в света

Mount Gox, която някога се славеше като водещата световна борса за Биткойн (BTC), се сблъска с катастрофален срив през 2014 г., предизвикан от масивен хак, в резултат на който бяха загубени стотици хиляди Биткойни.

В продължение на три години хакерът на Mt. Gox дискретно измъкна около 650 000 BTC от криптоборсата. Впоследствие значителна част от тези заграбени биткойни бяха подложени на предполагаемо изпиране в BTC-e – платформа, създадена през юли 2011 г. от Александър Винник и Александър Билюченко, които бяха осъдени за участието си в хакерската атака.

Забележително е, че според криминалистичните анализи хакерът от Mt. Gox понастоящем притежава 79 957 BTC на стойност 3,18 млрд. долара.

Това финансово състояние нарежда злосторника сред 1000-те най-богати лица в света според класацията на милиардерите на Forbes, като демонстрира нетна стойност, сравнима с тази на видни публични личности като баскетболната легенда Майкъл Джордан.

Хакерската атака срещу Mt. Gox

През юни 2011 г. кибератаки се насочват към Mt. Gox, водещата борса за биткойни, основана от Джед Маккалеб. Интересно е, че Маккейлъб става съосновател на Ripple, а по-късно и на Stellar (XLM).

Ако се вгледаме в детайлите на хакерската атака, злонамереното лице се е възползвало от уязвимост в системата за сигурност на борсата. Работейки чрез фалшив акаунт, хакерът е манипулирал салдата по сметките, като е използвал откраднати идентификационни данни, принадлежащи на Одън МакКернан, одитор на Mt. Gox.

По същество един от аспектите на хакерската атака включваше създаването на фалшив акаунт, който показваше биткойни за продажба, което доведе до рязък спад в цената на биткойните на борсата. В резултат на това биткойнът се разменяше на изкуствено занижени цени, които паднаха до 1 цент за биткойн.

Възползвайки се от тези изкуствено занижени цени, хакерът придобива биткойни и впоследствие ги изпира чрез BTC-e. След това експерти по сигурността разкритикуваха Mt. Gox за слабите ѝ протоколи за сигурност. Въпреки споровете борсата обеща да подобри системите си и да компенсира засегнатите потребители.

В заключение, последиците от този инцидент продължават да хвърлят сянка върху инвеститорите в биткойн и по-широкия пазар на криптовалути. Инвеститорите продължават да се опасяват от потенциална разпродажба от страна на хакера на Mt. Gox и последващото компенсиране на жертвите и кредиторите.

Въведение

Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

Свързани статии