Топ крипто

  Анализаторът прогнозира бичи пазар, тъй като фючърсите върху Bitcoin се покачват!

  Разликата между фючърсите върху биткойн и текущата му пазарна цена, известна като база на фючърсите върху биткойн, се увеличи значително, достигайки висоти, които не са наблюдавани от рекордния скок на криптовалутата до над 68 000 долара през втората половина на 2021 г.

  Луук Стрийерс, главен търговски директор в Deribit, разкри, че „понастоящем базата се колебае между 18% и 25% на годишна база, диапазон, който преди това се наблюдаваше само през 2021 г.“.

  Освен това Стрийерс уточни как увеличената годишна база предлага на търговците на деривати възможност да си осигурят значителни печалби. Това се постига чрез едновременна покупка на биткойн на спот пазара и продажба на фючърсни договори с премия. Тази стратегия води до гарантирана печалба в долари при изтичане на срока на договора, независимо от колебанията в цената на биткойна.

  Стрийджърс подчерта, че забележителната разлика между спот и фючърсните цени на биткойна е показателна за силната инерция на пазара, стимулирана от неотдавнашното одобрение на ETF и очакванията за предстоящото намаляване на биткойна наполовина.

  „Фактът, че тази доходност е толкова невероятно висока, е много бичи показател и се дължи на ежедневното постъпване на нови пари в системата поради одобрението на спот ETF за биткойн и очакваното въздействие на събитието за намаляване на биткойн наполовина“,

  заяви той.

  Съотношение между пут и кол опции за биткойн

  В сферата на биткойн опциите Стриджърс посочи значителния наклон към кол опциите спрямо пут опциите с наближаването на мартенския срок на валидност, което сигнализира за бичи перспективи сред трейдърите.

  „Като цяло съотношението пут-кол за биткойн сега е 0,59, т.е. шест пута на всеки десет кол опции, докато при по-далечно отдалечаване, за юни то спада до 0,32. Така че само три пута на всеки десет кол-а“.

  обясни Стрийджърс.

  Този стремеж към кол опции, за разлика от пут опции, предполага, че сред търговците на деривати преобладава оптимизъм по отношение на бъдещото движение на цената на биткойн.

  Съотношението пут-опции към кол-опции под единица обикновено се тълкува като знак, че активността на кол-опциите надхвърля тази на пут-опциите, което предполага бичи настроения на пазара. Търговците, които купуват кол опции, обикновено са оптимистично настроени за посоката на пазара, докато тези, които купуват пут опции, се считат за мечи настроени. По данни на The Block понастоящем Deribit доминира на пазара на опции за биткойн, като е домакин на приблизително 90% от целия отворен интерес, а днешното съотношение пут-колл е регистрирано на ниво 0,58.

  Биткойнът наскоро отстъпи от новия исторически връх, надхвърлящ 73 000 долара, достигнат в началото на търговията в четвъртък.

  Тази корекция в цената през последните 24 часа доведе до значителен брой ликвидирания на дълги позиции на централизираните борси, което е пример за волатилността на пазара. По данни на CoinGlass това движение е довело до ликвидиране на позиции в биткойн за над 278 млн. долара, като по-голямата част (225 млн. долара) се състои от дълги позиции.

  Въведение

  Запознайте се с Рахул Намбиампурат, опитен писател на свободна практика, който пише за криптовалути и е родом от динамичния щат Керала, Индия. Със задълбочен образователен опит от университета Сиким Манипал, Рахул се е превърнал в забележителна фигура в света на криптовалутите, специализирайки в областта на НФП, криптовалутите ..

  Свързани статии