Колко криптовалути има?

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти

⚡️ Коя е най-добрата криптовалута, в която да инвестирате сега?

Криптовалутите продължават да заемат водещи позиции. Ето кои са 10-те най-добри криптовалути, в които да инвестирате през май 2022 г.
✔️ Биткойн (BTC) все още е най-ценната криптовалута и остава една от най-популярните.
✔️ Етериум (ETH)
✔️ Лайткойн (LTC)
✔️ Ripple (XRP)
✔️ Монета от американски долар (USDC)
✔️ Tether (USDT)
✔️ Dogicoyne (DOGE)
✔️ SHIBA-INU (SHIB)

⚡️ Коя е най-евтината криптовалута?

✔️ Dogecoin (DOGE).
Цената на един догекойн не е съвсем ниска: около 0,10 долара за монета към 11 май, в сравнение с 52-седмичния му връх от 0,6847 долара. Dogecoin е създаден като сатиричен поглед към биткойн, за разлика от много други криптовалути с приложение в реалния свят.

⚡️ Как да започнете да инвестирате?

Влагането на пари в онлайн инвестиционна сметка, която може да се използва за закупуване на акции или взаимни фондове, е един от най-ефективните начини за начинаещите да инвестират на фондовия пазар. Можете да започнете да инвестирате с една акция в много брокерски сметки.

⚡️ Коя е най-ефективната стратегия за търговия в рамките на деня?

Скалпирането е фантастична техника за търговия в рамките на деня за сигурни трейдъри със способност да правят бързи преценки и да ги прилагат без колебание. Скалперите се придържат към строга дисциплина, като продават незабавно, ако открият спад на цената, което свежда до минимум загубите.

колко криптовалути има

В момента в coinmarketcap.com са регистрирани 1583 криптовалути. Този брой е по-голям от общия брой на съществуващите фиатни валути (включително златото). При положение, че преди девет години е съществувал само Биткойн, хората се чудят защо е налице такова несъответствие. В днешно време криптовалута може да се открие в почти всеки сектор на икономиката.

Криптовалути като Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Ripple са примери за криптовалути, които използват блокчейн технологията, за да направят революция в различни сектори.

Колко криптовалути има
В коя криптовалута си заслужава да се инвестира

10 РИСКА, СВЪРЗАНИ С КРИПТОВАЛУТИТЕ

Възможни причини

Различни характеристики отличават различните криптовалути една от друга благодарение на основната технология: блокчейн. Това позволява на разработчиците да създават отделни криптовалути за различни цели.

Имаме валути, които са криптовалути и функционират като пари. По същество те са вид спестовна сметка, която може да се използва точно както фиатната валута. Биткойнът и много други криптовалути принадлежат към тази категория.

Коя криптовалута е най-сигурна
Колко биткойна съществуват?

Някои от тях изпълняват подходяща функция. Това е колекция от криптовалути. Те позволяват създаването на криптовалути в своите мрежи. Етериум е съвършената илюстрация, която позволи резултат от много токени в своята мрежа.

Най-известните видове криптовалути са приложните или платформените криптовалути, които наричаме така. Валутите на услугите са основата на този вид криптовалути. Augur е добра илюстрация на успешна приложна или платформена криптовалута.

Коя криптовалута е най-обещаващата 2022 г.?
Коя криптовалута е най-добре да се купи през 2021 г.?

Съществуват множество криптовалути, защото Накамото ги е създал именно по този начин. Отново, блокчейн технологията не се контролира от никого. Всеки, който разбира как работи технологията, може да създаде своя виртуална валута, използвайки я. В ретроспективен план Сатоши Накамото е първият, който използва блокчейн технологията, за да създаде биткойни.

Скоро други разработчици разбраха, че същата технология може да се използва за създаване на подобрена версия на оригинала. Чарли Лий, бивш инженер в Google, изигра важна роля в създаването на Litecoin – един от първите алткойни. Много други бързо последваха примера му, стремейки се да създадат нещо сравнимо или по-добро от съществуващите възможности.

колко криптовалути има
колко криптовалути има

Голям процент от инвестицията ви ще бъде върнат.

Когато обаче стойността на биткойна започна да се покачва, все повече хора обърнаха внимание на това. Това доведе до ефекта на снежната топка, при който бяха създадени други криптовалути в опит да се повтори успехът на Биткойн.

Днес на пазара се предлагат хиляди различни криптовалути. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци и може да се използва за различни цели. Много от тях са все още в начален стадий на развитие, докато други са се превърнали в популярни инвестиции или дори са приети като методи за плащане.

Без значение колко много са криптовалутите, всичко започна с една: Биткойн. Той беше първият и проправи пътя за всички останали, които го последваха.

С течение на времето обаче стойността му се увеличава. До началото на 2017 г. Етериум почти не струваше нищо, въпреки огромните печалби, реализирани от тези, които инвестираха в токена Етер.  

Инвестиране в криптовалути. Как, къде и защо
Каква криптовалута да купите в момента

Въпреки че 2017 г. беше страхотна година за биткойна, други алткойни също се представиха добре. Хората станаха милионери за една нощ, когато Биткойн достигна историческия си връх от 20 000 долара за BTC. Когато това се случи, всички обърнаха внимание и пожелаха да научат повече за криптовалутата. За щастие, в интернет има много информация за различните монети и за това как да ги закупите бързо и лесно.

Следваща логична стъпка в кариерата им.

5 популярни криптовалути, различни от биткойн
Предимства и недостатъци на разработването на криптовалути

Въпросът за разклоняването също така подпомогна създаването на нови криптовалути. Макар че разклоняването невинаги е причина за богатството на дадена криптовалута, то все пак е елемент от него. Биткойн например включва поне четири различни криптовалути, които са се разклонили от него.

  • Тези криптовалути включват Litecoin, Bitcoin Cash и Bitcoin Gold.
  • Litecoin има Litecoin Cash, разклонение на оригиналната криптовалута.
  • BTC и BCH, както и двойката ETC/ETH, са примери за криптовалути.
Какво очаква пазара на криптовалути през 2022 г.
Защо криптовалутата поевтинява през 2022 г.?

Поради тази причина по-новите цифрови валути са принудени да създават нови криптовалути. Например Zcash доведе до създаването на Zclassic (ZCL), а след това и на Bitcoin Private в резултат на своя успех.

Иновации

Криптовалутите също така предлагат на потребителите голяма степен на контрол върху парите им. Те могат да съхраняват, изпращат и получават средства, без да се налага да разчитат на банка или друга финансова институция. Освен това те са децентрализирани, което означава, че нито едно лице не ги контролира.

Това ги прави устойчиви на цензура и правителствена намеса. Накратко, криптовалутите предлагат на потребителите възможността да поемат контрола върху собствените си финанси и да извършват сигурни транзакции, без да разчитат на посредници от трети страни. Те са бързи, сигурни, частни и неизменни – което ги прави привлекателен вариант за тези, които търсят алтернатива на традиционните банкови решения.

Каква криптовалута да добиваме през 2022 г.?
Защо Bitcoin пада?

Те са много. Помислете за приложение, което възпроизвежда музика. Има не само едно, а стотици такива. Някои от тях ни харесват, а други мразим. От друга страна, много други се създават непрекъснато.

Точно това е целта на криптовалутите. Макар че имаме криптовалути с интелигентни договори, които работят по подобен начин, постоянно се появяват още такива.

Колко струва най-евтината криптовалута?
Колко струва най-евтината криптовалута?

В момента те променят части от протокола, за да създадат нова, иновативна платформа за интелигентни договори. С други думи, Ethereum е най-добрият възможен вариант, когато става въпрос за платформи за интелигентни договори. Съществуват няколко платформи с токени, които работят на същия тип мрежа като Етериум. NEO е китайският Етериум, докато Cardano е японският Етериум, а Stellar, EOS и NEM са други примери.

Колко струва най-евтината криптовалута?
Не само биткойн и етер: колко криптовалута

Треска за ICO

Друго възможно обяснение за бума на ICO е, че има толкова много криптовалути. Надигането на някои от тези продажби на токени само мотивира още хора да направят същото. Това беше улеснено от факта, че в екологията на ICO нямаше регулаторен надзор.

Какво е бъдещето на криптопазара

В края на краищата, тези предлагания на монети се превръщат в криптотокени в платформите за търговия. Първото предлагане на монети е проведено през 2013 г. под името Mastercoin. Много други продажби последваха този успех, като например Ethereum, NXT, IOTA и Stratis.

Има възможности за всички, независимо дали сте начинаещ или опитен инвеститор. С правилната информация и насоки можете да направите успешна инвестиция в ICO.

В коя криптовалута да инвестирате сега
Топ 10 криптовалути днес

Някои ICO използват съществуващи платформи, като например Ethereum, докато други създават собствена блокчейн мрежа. Всяка от тях има собствена валута за обработка на транзакциите в мрежата. Така че, ако имаме хиляда успешни ICO, това ще се равнява на хиляда криптовалути в обращение. И това дори не отчита всички останали проекти, които все още не са напуснали етапите на планиране.

Не е страшно да притежавате няколко хиляди криптовалути. Важна е обаче функцията, която всяка от тях изпълнява в обществото. Някои от тях съществуват просто, за да бъдат купувани и продавани като инвестиции. Ако ТОВА е това, което мотивира всички или повечето от тях, сигурен съм, че много от тях ще изчезнат, докато балонът се надува все повече. Възможно е в крайна сметка да нямаме нито един продукт или само няколко, които да получат широко признание.

Цени, графики и пазарна капитализация на криптовалутите
Топ топ криптовалути

Ето кои криптовалути са оказали най-голямо влияние, ако търсите добра инвестиция в криптовалута или просто се интересувате от някои добре познати проекти.

Bitcoin

Биткойн е първата криптовалута в света. Сатоши Накамото, псевдоним на неизвестно лице, създава Биткойн през 2009 г. Това е децентрализирана цифрова валута, независима от банки и финансови институции.

Най-високо поскъпващите криптовалути за седмицата
Как се добива биткойн с прости думи?

Биткойнът не е доминиращата криптовалута. Няколко по-нови, по-технологични криптовалути го надминаха. В наши дни биткойн се използва главно за спестяване на пари, тъй като е най-разпознаваемата и ценна криптовалута.

Ще избухне ли биткойн през 2022 г.?

Ethereum (ETH)

Ethereum въведе концепцията за програмируема блокчейн, отворена за всички. Разработчиците могат да използват блокчейна на Етериум, за да разработват своите криптовалутни токени и децентрализирани приложения (dApps). Това доведе до създаването на децентрализирани финанси (Defi) – платформи, които предоставят на потребителите децентрализирани версии на конвенционалните финансови услуги.

Какво представляват биткойните с прости думи?
Ethereum е безопасен

Етериум е първата и все още най-популярната криптовалута с програмируем блокчейн. Въпреки че сега има повече криптовалути с програмируеми блокчейн вериги, всичко започна с Етериум. Нейното ранно развитие ѝ помогна да се утвърди като втората по големина криптовалута.

Tether (USDT) 

Tether (USDT) е криптовалутен токен, изграден върху блокчейна на Биткойн и емитиран от Tether Limited. Тя е проектирана да бъде стабилна монета, което означава, че има стойност, обвързана с друг актив, например щатски долар или евро.

Колко криптовалути има
Какъв е смисълът на Tether?

Стойността на USDT винаги е равна на 1 USD, което осигурява на потребителите лесен начин за съхранение и прехвърляне на тегло, без да се притесняват от колебанията на обменния курс. Tether също така предлага ниски такси за трансакции и бързи скорости на трансакциите, което го прави привлекателен вариант за тези, които искат да извършват бързи плащания или преводи. Към 2021 г. Tether е една от 10-те най-големи криптовалути по пазарна капитализация и става все по-популярна сред криптотърговците.

Cardano(ADA/USD)

Какво представлява мрежата на Cardano?
Какво е Cardano накратко?

Cardano е блокчейн платформа, създадена от един от съоснователите на Ethereum. Тя има за цел да предоставя финансови услуги и лични данни на всички, наред с други неща. Напредъкът на Cardano е по-бавен от този на другите, защото се основава на рецензирани изследвания.

Струва ли си да се инвестира в Cardano?
Безопасна ли е криптовалутата Cardano?

Тя е една от първите криптовалути, в които се използва верификация на акции за удостоверяване на трансакции. Тя е по-енергийно ефективна алтернатива на доказателството за работа, използвано от Биткойн и много други известни криптовалути.

Binance Coin (BNB)

Binance Coin е собствена криптовалута в Smart Chain на Binance. Тази блокчейн система е разработена от Binance, една от най-известните криптоборси в света. Поради значително по-ниските разходи за газ (транзакции) тя бързо се превърна в популярна алтернатива на Етериум.

Какво представлява БНБ и за какво се използва?
Безопасна ли е БНБ?

Таксите за Binance Smart Chain се плащат в монети Binance, така че първо трябва да ги придобиете. Клиентите, които притежават Binance Coin, могат да се възползват от намалени такси за търговия на борсата Binance.

Ripple (XRP)

Ripple е криптовалута, която работи с главната книга XRP. Ripple е платежна мрежа, която има за цел да направи международните парични преводи бързи и евтини. Тя е създадена, за да ускори международните парични преводи и да ги направи по-рентабилни.

Какво представлява XRP с прости думи?
XRP ще избухне през 2022 г.

Въпреки това Ripple продължава да бъде популярен избор за тези, които искат да прехвърлят пари бързо и евтино през международни граници.

Полкадот (DOT)

Какво прави Polkadot?
Кога се появява Polkadot?

Polkadot е платформа, която има за цел да повиши степента на интеграция между блокчейн. Свързаните с Polkadot блокчейн вериги могат да предават помежду си всякакъв вид информация или активи.

Polkadot е блокчейн, който е проектиран така, че да изпревари Етериум. Струва си обаче да се отбележи, че Polkadot и Ethereum имат някои съществени разлики. В Polkadot разработчиците могат да създават свои блокчейн вериги. Той също така позволява парахайн, които представляват паралелни блокчейн вериги, свързани помежду си чрез парахайн (паралелни вериги).

Solana (SOL)

Какво представлява монетата Solano?
Какво е доброто в Солана?

Crypto Solana е блокчейн платформа, създадена да позволява високопроизводителни децентрализирани приложения. Тя е създадена през 2017 г. от Анатолий Яковенко, бивш инженер в Qualcomm.

Какво е Солана с прости думи?
Колко струва 1 Solana?

Solana е замислена като бърза и сигурна блокчейн платформа, която може да обработва до 50 000 трансакции в секунда. Тя използва нов консенсусен алгоритъм, наречен Proof of History (PoH), който позволява по-бързо потвърждаване на трансакциите и по-ниски такси за трансакции в сравнение с други блокчейн системи.

Dogecoin (Doge)

Може ли Dogecoin да ме направи богат?
Може ли 1 Dogecoin някога да достигне 100 USD?

Dogecoin е криптовалута, базирана на мема Doge. Създателите на валутата я въвеждат през 2013 г. като начин за изследване на балоните на пазара на криптовалути. Широко разпространена е като оригиналната мемо монета и оттогава насам е вдъхновила много имитиращи криптовалути.

Какво е Dogecoin
Защо Dogecoin е обект на такава критика?

Въпреки липсата на конкурентно предимство или уникална цел Dogecoin успя да се превърне в една от най-известните криптовалути. Dogecoin и последвалите го мемори монети са доказателство, че шумотевицата може да има значение на пазара на криптовалути.

Monero (XMR)

Monero е децентрализирана криптовалута с отворен код, която използва техники за запазване на поверителността на трансакциите. Това прави транзакциите непроследими и анонимни. Повечето криптовалути имат публични блокчейн вериги, които предоставят всички данни за трансакциите, но при Monero зрителите не могат да видят тази информация.

Каква е стойността на 1 монеро?
Колко Moneros са останали?

Технологията за анонимност на Monero го направи изключително популярен сред криптоентусиастите, които се грижат за неприкосновеността на личния си живот, но той може да се използва и за незаконни дейности като пране на пари и укриване на данъци. Данъчната служба е предложила големи награди на всеки, който успее да разбие криптирането на Monero.

TRON (TRX)

TRON (TRX)
TRON (TRX)

TRON е привлекателна опция за инвеститорите, които търсят криптовалута с голям потенциал и силен екип зад гърба си.

TRON може да се похвали, че може да обработва 2000 транзакции в секунда, което позволява честото му използване. Към днешна дата токените TRON се оценяват на 0,06 щатски долара всеки и имат обща пазарна капитализация от 5 757 938 435,93 щатски долара.

EOS Coin (EOS)

Монета EOS (EOS)
EOS Coin (EOS)

EOS е платформа за разработчици, които могат да създават децентрализирани приложения, по-известни като DApps. Целта на проекта е да направи блокчейн технологията достъпна и удобна за програмистите. Поради това неговите инструменти и ресурси помагат на разработчиците да изграждат блокчейн приложения бързо и ефективно.

Пазарната капитализация на EOS в момента е 1 248 277 151,38 щатски долара и се търгува за 1,17 долара за монета.

Мрежов токен на Synthetix (SNX)

Токен на мрежата Synthetix (SNX)
Мрежов токен на Synthetix (SNX)

Synthetix Network е децентрализирана платформа за търговия, която използва Ethereum. Тя позволява на потребителите да генерират пазари за физически активи, като например акции и стоки. Те могат да се търгуват, като се използва криптовалута като валута. Токените SNX се използват като обезпечение за тези “синтетични” активи.

  • Synthetix започна пътуването си като stablecoin проект, наречен Heaven
  • Активите, създадени в платформата, са известни като “Синтези”.
  • Synthetix има свой stablecoin, наречен USD (Synthetic USD)

Защо криптовалутите са важни?

Криптовалутите подобряват някои характеристики на фиатните пари. Те не се нуждаят от подкрепата на федералното правителство и извършват трансакции изцяло самостоятелно, без помощта на финансови институции. Хората на различни континенти могат да прехвърлят средства бързо, евтино и без необходимост от платежни услуги, използвайки криптовалута.

Как криптовалутата влияе на обществото?
Какво е криптовалута и защо има стойност?

Въпреки че криптовалутата е създадена, за да измести традиционните пари, тя вече не е единственото средство за тяхното използване. Разработчиците непрекъснато разработват нови приложения за криптовалутите и блокчейн технологията, за да решават проблеми от реалния свят.

В момента има над 2000 вида криптовалути, от които да избирате, което може да ви обърка. Може да е трудно да се ориентирате къде да инвестирате, когато съществуват толкова много възможности. Всяка криптовалута, която обмисляте, трябва да бъде щателно проучена. От друга страна, акциите и по-големите монети обикновено са най-сигурните инвестиционни алтернативи, ако не сте сигурни в нищо друго.

Начинаещи

Ръководство за начинаещи в областта на криптовалутите

Междинен

Ръководство за средно напреднали в областта на блокчейн и крипто

Експерт

Криптовалутни новини за експерти